Vrouwelijke ondernemers: Wat kunnen ze de mannen leren?

Vrouwelijke ondernemers: Wat kunnen ze de mannen leren?

Gepubliceerd op 13 oktober 2017 

Vrouwelijke ondernemers zijn nog altijd zeldzamer dan hun mannelijke tegenhangers. We vonden het dus een goed idee om ze eens in de spotlights te zetten én te vragen wat mannelijke ondernemers van hen kunnen leren! We klopten aan bij Nadine Hubert en Kristin Vandenbussche, zaakvoerders van respectievelijk koeriersbedrijf New Customservice en van Quercus Labo, dat analyses doet voor farmabedrijven.

Mannelijke ondernemers worden vrouwelijker

information-expr-quote--glyph
"Mannelijke ondernemers worden vrouwelijker. Het verschil wordt kleiner."

Kristin Vandenbussche

Au fond willen mannen en vrouwen hetzelfde: winst maken. Op het einde van het boekjaar moeten we een positieve balans hebben. Alle bedrijfsleiders willen iets opbouwen en houden van een uitdaging.

Volgens Nadine Hubert gaan mannen daarbij vaak rationeler te werk. Ze zouden hun gevoel meer mogen laten spreken. Cijfers zijn belangrijk, maar Nadine laat ook haar buikgevoel spreken. Vaak merkt ze dat haar intuïtie haar goed leidt. Mannen mogen daar wat meer op vertrouwen.

Hier blijkt direct dat we niet alle vrouwen over dezelfde kam mogen scheren. Kristin Vandenbussche is voorzichtiger als het over buikgevoel gaat. Voor haar is intuïtie de optelsom van ervaringen en fouten. Bij beslissingen baseert ze zich op de evaluatie van feiten en cijfers.

Eerlijkheid als mantra

Nadine Hubert vertelt dat haar bedrijf geen standaardoplossingen aanbiedt, maar op maat van de klant werkt. Ze zoekt samen met de klant naar perfecte oplossingen en dat leidt tot een goede klantenbinding. Er kan natuurlijk al eens iets fout gaan, maar dan is eerlijkheid een belangrijk punt. Klanten waarderen dat enorm. Nadine raadt alle ondernemers aan om eerlijk te communiceren en om samen naar oplossingen te zoeken. Bij te veel bedrijven wordt nog rond de pot gedraaid en worden fouten zoveel mogelijk verstopt. Ook Kristin Vandenbussche meent dat vrouwen directer zijn en gemakkelijker fouten toegeven. Mannen hebben het moeilijker om toe te geven dat iets anders loopt dan gepland. Advies van onze ondernemende vrouwen: altijd recht voor de raap zijn!

Hoor wat uw medewerkers zeggen

Veel van de werking binnen een bedrijf ligt vast door de wetgeving. Wat schiet over? De manier waarop een bedrijfsleider omgaat met zijn medewerkers. Kristin Vandenbussche krijgt vaak suggesties van medewerkers en gaat daar op een positieve manier mee om. Ook Nadine Hubert vindt people management heel belangrijk. Haar deur staat voor iedereen open. Ze evalueert de werking samen met haar mensen, iedereen krijgt inspraak. Het luisteren naar mensen is typisch iets waar vrouwen sterk in zijn.

Dat hangt misschien samen met het feit dat vrouwen minder hiërarchisch ingesteld zijn? Het bedrijf van Kristin werkt met weinig hiërarchie, wat eerder schijnt voor te komen in vrouwelijke dan in mannelijke bedrijven. Mannen, jullie kunnen misschien de hiërarchie binnen jullie bedrijf eens onder de loep nemen? Houd haantjesgedrag binnen de perken en ook pestgedrag zal minder kans krijgen. Kristin ziet het oplossen van conflicten trouwens als een belangrijke vrouwelijke kwaliteit.