Renten bij KBC

Financiële renting zonder diensten

Renten bij KBC

Financiële renting zonder diensten

Binnen de 24 uur een antwoord

De goedkeuring van je financieringsaanvraag kan snel geregeld worden.

Fiscaal interessant

Maak gebruik van een eerste verhoogde factuur tot maximaal 30%.

Geen voorschot nodig

Je betaalt de btw gespreid terug.

Een bedrijfswagen is vaak niet weg te denken uit het leven van een (startend) ondernemer.

Maar wat doe je als je niet over voldoende financiële middelen beschikt om er meteen een aan te schaffen? Of misschien wil je liever je geld opzijzetten voor andere investeringen?

Om die wagen tóch te kunnen financieren, kun je bij KBC terecht. We schuiven 3 opties naar voor.

Zo kun je kiezen voor de financiering via een klassiek investeringskrediet. Je wordt in dat geval de eigenaar van de wagen die je aankoopt. KBC helpt enkel en alleen bij de financiering ervan.

Een andere optie is leasing. In dat geval neem je als leasingnemer de bedrijfswagen op in je balans en schrijf je hem af. Je hebt in dat geval ook het gebruiksrecht van de wagen. KBC blijft de eigenaar van het voertuig.

Een derde optie is renting. Dat is een leasingformule buiten balans, waarbij je als ondernemer een periodieke vergoeding (vergelijkbaar met huren) betaalt aan KBC voor het gebruik van de wagen. Daar gaan we graag wat dieper op in. 

Wat is renting?

auto

Bij renting kies je zelf een wagen in een garage naar keuze. Je beslist ook zelf naar welke verzekeringsmaatschappij je stapt.

Omdat KBC de wagen voor jou aankoopt, wordt het de volle eigenaar van het voertuig. Door een periodieke vergoeding te betalen, kun je de wagen gebruiken.

Goed om te weten is dat je geen voorschot betaalt. We betalen namelijk het volledige investeringsbedrag aan de leverancier (de garage), inclusief de btw op de auto. Die btw betaal je gespreid terug via de maandelijkse huurfacturen.

Onderhoud, reparatie, banden, bijstand, brandstof, verzekeringen, enz. vallen dan weer onder je eigen verantwoordelijkheid.

Hoe werkt renting in de boekhouding?

Als je kiest voor renting, moet je maandelijks je huurfacturen boekhoudkundig verwerken. Dat doe je door ze als bedrijfskosten te boeken in de resultatenrekening. Je wagen wordt met andere woorden dus niet in de balans opgenomen.

Je verhoogt ook je leencapaciteit.

Over bijkomende zakelijke waarborgen hoef je je overigens geen zorgen te maken. Die worden meestal niet gevraagd. Op die manier hou je dus je waarborgen vrij voor andere bedrijfskredieten.

Zo is er ook meer ruimte voor de financiering van je bedrijfskapitaal en andere mogelijke investeringen.

Hoe bereken je de prijs van renting?

Gedurende maximaal 5 jaar betaal je maandelijks een vergoeding aan KBC.

Handig om te weten is dat je gebruik kunt maken van een verhoogde eerste factuur tot maximaal 30%. Dat is fiscaal interessant als je extra kosten wilt maken, maar zeker geen verplichting.

Door de verhoogde factuur bij het begin en de hoge restwaarde op het einde van je contract, kun je de periodieke terugbetalingen sterk reduceren.

Voorbeeld

Je koopt een wagen van 20.000 euro. Nadien kies je voor een verhoogde factuur van 30% en een restwaarde van 16%. Op die manier spreid je slechts 10.400 euro exclusief rente over de gekozen termijn. 

Wat is de restwaarde op het einde van je contract?

Op het einde van je contract is het mogelijk om je wagen definitief aan te kopen. De kostprijs hangt af van de op voorhand afgesproken restwaarde. Die kan variëren van 16% tot 45% van de investeringswaarde. Standaard is dat 16% bij KBC. 

Wat is het verschil tussen leasing en renting?

Renting en leasing zijn op vele vlakken gelijkaardig, maar er zijn ook enkele opvallende verschillen.

Zo gebeurt de boekhoudkundige verwerking bij leasing op de balans: activeren en afschrijven.

Niet zo bij renting. Daar boek je de factuur rechtstreeks als kosten in de resultatenrekening. Bovendien kun je nog gebruikmaken van een verhoogde eerste factuur tot maximaal 30%.

Zowel bij leasing als renting heb je een aankoopoptie, maar de voorwaarden zijn wel anders.

Zo is de contractueel bepaalde restwaarde bij leasing minimaal 1% en maximaal 15%. Bij KBC is dit standaard 3% van het investeringsbedrag. De restwaarde van renting ligt dan weer tussen 16% en 45%. Bij KBC is dat standaard 16%.

Wat is het verschil tussen een investeringskrediet en renting?

Als je gebruikmaakt van een investeringskrediet, word je de eigenaar van je wagen. Logisch, want je koopt de wagen zelf aan, terwijl KBC enkel helpt bij de financiering.

In het geval van renting, betaal je een periodieke vergoeding voor de wagen die je gebruikt.

Investeringskrediet, leasing of renting: wat past bij jou?

Je persoonlijke voorkeuren en financiële situatie zijn belangrijke factoren om een goeie keuze te maken tussen een investeringskrediet, leasing of renting. 

Op onze verschillende pagina’s kom je voor elk van de formules meer te weten over de boekhoudkundige verwerking, de voorwaarden voor de aankoopoptie en wie er nu eigenlijk eigenaar wordt van je voertuig. Dat maakt het een pak makkelijker om de formule te vinden die bij je past. 

Vergelijk hier in een oogopslag de gelijkenissen en grootste verschillen tussen onze formules.

Hoe vraag ik financiële renting aan?

 1. Kies een wagen en vraag een offerte aan een officiële autohandelaar. 
 2. Vraag je krediet zelf online aan of samen met onze experten. Nog geen 24 uur later weet je of we je aanvraag goedkeuren.
 3. Contacteer je autohandelaar en bestel je wagen
 4. Dossier goedgekeurd en contracten ondertekend? We bevestigen de bestelling bij je garage. 
 5. Zodra je garage je een seintje geeft, kun je je wagen afhalen. Wij regelen de rest. 
 6. Betaal de periodieke factuur aan KBC. 

Nog eens de voordelen van renting op een rijtje

 • De keuze voor welke garage, wagen en verzekeringsmaatschappij? Die ligt volledig in jouw handen.
 • Je doet een aanvraag bij KBC en binnen de 24u kun je al een goedkeuring krijgen.
 • Je betaalt geen voorschot. KBC betaalt het volledige investeringsbedrag aan de leverancier (de garage), inclusief de btw op de auto.
 • Je verhoogt je leencapaciteit. Er worden meestal geen bijkomende zakelijke waarborgen gevraagd. Zo behoud je dus je waarborgen voor andere bedrijfskredieten en krijg je bijkomende ruimte voor de financiering van je bedrijfskapitaal en mogelijke andere investeringen.
 • Je betaalt de btw gespreid terug en KBC zorgt voor de voorfinanciering.
 • Je boekt de wagen als kosten en het goed verschijnt in de resultatenrekening.
 • Je kunt gebruikmaken van een verhoogde eerste factuur tot maximaal 30%, een fiscaal interessante optie.
 • Als je dat wilt, kun je de auto op het einde van het contract aankopen tegen de contractueel bepaalde restwaarde (standaard 16%).

Krediet aanvragen?

Vraag je financiële renting vandaag nog aan

* Voor alle zakelijke kredieten tot 150.000 euro valt de beslissing binnen de 24 uur na het indienen van je aanvraag of je afspraak, op voorwaarde dat het kredietdossier volledig is.

Hoe kan ik de aankoop van mijn auto financieren?

Als ondernemer is het belangrijk om mobiel te zijn. Een auto is dus vaak een must. Gelukkig zijn er op vlak van autofinanciering heel wat formules.
Hoe kan ik de aankoop van mijn auto financieren?

Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?

Je start een onderneming en moet bedrijfsuitrusting aankopen? Of misschien ben je al in volle groei en heb je bijkomend bedrijfsmateriaal nodig? In welke fase je bedrijf zich ook bevindt, vroeg of laat heb je financiering nodig.
Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?

Wat is het verschil tussen leasing en renting?

Met “leasing” en “renting” kun je een bedrijfswagen of een ander roerend goed gebruiken zonder dat je daarvan de eigenaar bent. Ontdek hier wat het verschil is tussen beiden.
Wat is het verschil tussen leasing en renting?

Je voertuig leasen of renten

Voor een (startende) medische vrije beroeper is het vaak belangrijk mobiel te zijn. Of het nu is om op je werkplaats te geraken of om patiënten te bezoeken, een wagen is vaak onmisbaar.
Je voertuig leasen of renten