Wie vraagt, vindt antwoord!

Wie vraagt, vindt antwoord!

Tijdens een inspirerend Café Parlé van 50Koffies werden aan Geert Grillet van Twinsight en Kirby Van den Brande van The Female Shift gevraagd wat innoveren als ondernemer voor hen betekent. Hieronder hun antwoorden, van ondernemer tot ondernemer.

Wat mag je niet uit het oog verliezen als je wil innoveren?

"Dé magische formule om een succesvolle innovatie op de markt te brengen, bestaat niet. Je hebt wel twee kritische punten waarop je moet letten, wil je je kansen zo groot mogelijk houden. Het eerste is het gevaar van te blijven analyseren vooraleer je wil innoveren. Als je hierin te ver gaat, komt er niets van. Stap daarom af van het idee dat kiezen gelijkstaat aan verliezen en opteer voor ‘kiezen is winnen’. Het tweede is het gevaar van te snel te veel willen veranderen. Dan kom je niet te weten of je vorige veranderingen aanslaan. Selecteer daarom een beperkt aantal elementen. Wat werkt, hou je. Wat niet werkt, zet je overboord."
Geert Grillet, Twinsight

Welke trends of hypes moet ik volgen?

"Voor mij gaat innoveren over de manier waarop we een antwoord bieden op veranderingen in het menselijk gedrag. Dat gaat gepaard met ont-leren want onze oplossing van gisteren voldoet niet meer. Dus moeten we vertrekken van een blanco canvas dat we weer invullen. We moeten daarbij focussen op de trends en niet op de hypes. Hypes zijn erg kortstondig, trends duren langer. Denk aan digitalisering, vergrijzing, focus op duurzaamheid, … Daarbij kan je starten vanuit de maatschappelijke trend. Bijvoorbeeld de behoefte om te connecteren, zeker nu er steeds meer mensen alleen zijn. Als we op een volgend niveau kijken hoe dit zich in de markt vertaalt, komen we uit bij sociale media. Nog een volgende stap zijn de diverse mogelijkheden met de verschillende platformen: tekst, video…”
Kirby Van den Brande, The Female Shift

Hoe weet ik wat de klant wil?

"Soms verliezen we onze klanten onderweg tijdens het innovatieproces. Ik zie soms erg innovatieve startups, maar hun producten raken niet verkocht omdat de ondernemer te weinig rekening hield met wat de klant echt wil. Daarom is elk moment met een klant een gewonnen moment, of hij nu zeurt of supertevreden is. Waarom vindt hij mijn product goed of niet? Uit die gesprekken haal je veel informatie. Je krijgt bovendien een grotere betrokkenheid van de klant."
Geert Grillet, Twinsight

Zitten de mensen wel op mij te wachten?

“Bij deze vraag wordt vaak verwezen naar de ‘sweet spot’. Is de service of het product dat ik wil aanbieden technisch haalbaar? Is mijn businessmodel dat ik daarrond wil bouwen levensvatbaar? En zitten de mensen wel te wachten op mij? Pas als die alle drie samenkomen, zit je goed. Of de mensen zitten te wachten, hangt ook veel van jezelf af. Verzorg je personal branding. Kijk naar de weddingplanners, op een moment waren er veel, maar wie overleefde, was geëvolueerd naar een ceremony speaker. Je moest een goede speech over het koppel kunnen geven. Hou dus geregeld een audit bij jezelf.”
Kirby Van den Brande, The Female Shift

Zin om meer te weten te komen over wat KBC kan betekenen voor ondernemers? Bekijk ons aanbod of maak meteen een afspraak op KBC Ondernemen!