Startschot: dé podcast voor starters

Startschot: dé podcast voor starters

Gepubliceerd op 29/11/2019

Een eigen zaak starten is een unieke ervaring. Om de best mogelijke start te maken, staat KBC klaar met heel wat tips, inspiratie en advies. In de nieuwe podcast 'Startschot' laten we de doeners aan het woord. Ondernemers die de sprong waagden, delen hun ervaringen. Ook experts in ondernemen komen aan het woord. Wat doen deze starters goed? En hoe gaat u nu zelf aan slag?

Aflevering 1: "Is mijn idee straf genoeg?"

In deze podcast vertellen Wouter en Jo van YouniQ hoe ze in 3 jaar hun eigen bedrijf op de rails hebben gezet. Van wat krabbels op een bierkaartje tot een echte onderneming.

Het verhaal van YouniQ

YouniQ is een digitaal platform waarop u machine-onderdelen kunt bestellen. U laadt een 3D-tekening op van het onderdeel dat u wilt laten maken. En meteen krijgt u een offerte. Binnen de 2 weken wordt het gefreesde onderdeel opgestuurd.

"Ons idee is letterlijk en figuurlijk aan de toog ontstaan", vertelt Wouter. "Jo zat al 10 jaar in het vak en was gefrustreerd door de lange levertijden voor simpele onderdelen. Het leek ons een groot gat in de markt, en daar zijn we samen ingedoken."

 

Tip 1: Ga nooit overhaast te werk

Tussen de krabbels op een bierkaartje en de ingebruikname van een bedrijfshal zat een tijdspanne van 3 jaar. "We hebben uitgebreid de tijd genomen om te toetsen of ons idee wel levensvatbaar was. Zo hebben we naar 70 bedrijven een onderdeel opgestuurd met de vraag: ‘Wat kost het om dit 1 keer te maken?’ Na enkele maanden hadden we amper respons. Aan de aanbodzijde was er dus weinig animo. Een goede zaak voor ons dus."

Daarnaast onderzochten ze of er wel voldoende vraag was. Daartoe voerden ze een uitgebreid marktonderzoek, onder meer via een dummy website. "Als het niet optelt, dan heb je wel een idee, maar geen business”, vervolgt Wouter. "Ik denk dat veel ondernemers de fout maken om hun idee met te weinig mensen af te toetsen. Om het ‘geheim’ te houden. Maar dan dreig je naar buiten te komen met een oplossing voor een probleem dat niemand als een probleem ervaart."

Tip 2: Laat uw idee rijpen

"Er zijn inderdaad vaak impulsieve starters die hun idee meteen in een business willen omzetten", knoopt Yves Huyghebaert aan, adviseur voor ondernemers bij KBC. "YouniQ is op zoek gegaan naar het potentieel en heeft voldoende tijd genomen om het idee te laten rijpen."

Tip 3: Stel een Business Model Canvas op

“Heeft u een idee? Durf er dan verder over na te denken. Toets het af met mensen, ook al houden die er misschien een tegengestelde visie op na”, geeft Yves aan. "Een slimme zet is om een Business Model Canvas op te stellen. Dit begeleidt u in alle logische stappen zodat u niets vergeet. Tot slot: eenmaal u gestart bent, blijf dan teruggrijpen naar de vonk die het vuur bij u heeft aangewakkerd. Dat zal u ook verder op weg blijven houden."

Beluister Startschot

Beluister alle afleveringen via Spotify of iTunes.