Zelfstandigen zonder vennootschap profiteren nu van de nieuwe pensioenovereenkomst

Zelfstandigen zonder vennootschap profiteren nu van de nieuwe pensioenovereenkomst

Gepubliceerd op 13 september 2018 

Amper 850 euro. Met dat pensioentje moet een doorsnee zelfstandige het zien te rooien. Geen wonder dat veel zelfstandigen een extraatje opzijzetten voor hun oude dag. Naast het vertrouwde VAPZ kunt u bij KBC ook een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) sluiten.

In de ZPU-editie van maart hebben we de POZ uitgebreid uit de doeken gedaan. Ter herinnering: met een POZ kunnen ondernemers zonder vennootschap fiscaal voordelig een aanvullend pensioen opbouwen. En dat was absoluut nodig, want tot voor kort kon u als zelfstandige enkel een VAPZ sluiten, een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen. Super interessant dat laatste, omdat sommige zelfstandigen de premies tot 60% fiscaal kunnen recupereren. Het enige minpuntje? De premie die u kunt opzijzetten, is beperkt tot maximaal 8,17% van uw netto belastbaar inkomen met een absoluut maximum van 3.187,04 euro.

Met die beperking maakt de nieuwe Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen komaf. Een POZ levert u veel voordelen op:

  • U betaalt pensioenpremies volgens de 80%-regel. Die berekening start bij uw gemiddelde referentie-inkomen, gebaseerd op uw winst of baten van de voorbije drie boekjaren. 
  • De 80%-regel stelt dat uw totale pensioen (wettelijk en aanvullend) niet groter mag zijn dan 80% van uw referentie-inkomen. Binnen die grens profiteert u van een belastingvermindering van 30% op de premies. 
  • U geniet een gegarandeerd rendement, eventueel vermeerderd met een winstdeling.
  • Er geldt een gunstige inkomstenbelasting van 10% (plus gemeentebelasting) bij de uitbetaling van het eindkapitaal bij overlijden of pensionering. Houd er ook rekening mee dat op het eindkapitaal een solidariteitsbijdrage (2%) en Riziv-bijdrage (3,55%) verschuldigd zijn. 
  • U kunt een aanvullende dekking overlijden sluiten.

Wilt u nu al weten wat een POZ voor u kan betekenen? Vraag dan vandaag nog uw simulatie aan. Daarvoor hebben we uw referentie-inkomen van de voorbije drie boekjaren nodig. Uw boekhouder kan u daarbij helpen.

Goed om te weten:

  •  Zelfs een relatief laag referentie-inkomen levert mogelijkheden op voor een POZ. Het is dus niet zo dat u een grootverdiener moet zijn om voor een aanvullend pensioen te zorgen.
  • Benut eerst maximaal het fiscale voordeel uit uw VAPZ en vul nadien aan met het fiscale voordeel van de POZ. Het voordeel van een storting in een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen kan makkelijk dubbel zo groot zijn als in een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen.

Pensioenopbouw is een erg persoonlijk verhaal. We brengen u daarom graag in contact met onze KBC-verzekeringsagent, die u hier als expert bij helpt.

In de POZ-productfiche leest u alle details.

Krijg hulp van een Expert Vermogensopbouw