Hoe gebruiken jouw klanten hun smartphone?

En hoe kun je daar als ondernemer op inspelen?

Hoe gebruiken jouw klanten hun smartphone?

En hoe kun je daar als ondernemer op inspelen?

Wifi in je zaak?

Je klanten hebben vandaag bijna allemaal een smartphone op zak. Die gebruiken ze op verschillende manieren. Voor jongeren is de mobiele telefoon dé informatiebron bij uitstek. "Jongeren hebben nood aan instant bevrediging", weet Kurt Vergult van Delaware Digital te vertellen. "Ze voelen geen schroom om in een fysieke winkel reviews over een product op te zoeken en op basis daarvan te beslissen over een aankoop. Bij dertigers en ouderen ligt de impulsiviteit lager. Wanneer zij twijfelen over een aankoop, zoeken ze thuis online extra informatie op om daarna in de winkel het artikel aan te schaffen."

Dankzij de almaar goedkopere data-abonnementen wordt het voor smartphonegebruikers steeds makkelijker om zich eender waar te informeren. Als retailer hoef je dus niet meteen te investeren in wifi-voorzieningen in je zaak. Je kunt het wél overwegen als je mikt op buitenlandse klanten –bijvoorbeeld op een toeristische plek – of als 3G of 4G moeilijk door je winkelmuren raakt. Ook op locaties waar je klanten langere tijd vertoeven, zoals in restaurants of wachtruimtes, is de nood aan wifi hoger.

information-expr-quote--glyph
Verstuur op het juiste moment de juiste boodschap naar je klanten. Zo speel je krachtig in op de behoeftes van je doelgroep.

Kurt Vergult, Delaware Digital

Bluetooth, beacons en meer

Smartphone, wifi, bluetooth, beacon, privacy, kopen, shoppen, mobiel, betaalmiddel, gepersonaliseerd

"Bluetooth biedt eveneens commerciële mogelijkheden", zegt Vergult."Vroeger was die technologie nefast voor de smartphonebatterij, maar dat is nu niet meer zo. Vandaag laat 60 tot 70 procent van de consumenten bluetooth permanent aanstaan. Dat is een gouden kans voor de beacon: een klein apparaatje dat detecteert wanneer er klanten in de buurt zijn. Zij kunnen dan op hun maat gemaakte berichten ontvangen via bluetooth."

Het gebruik van beacons bevindt zich in ons land nog in een proefperiode. Maar Kurt Vergult is ervan overtuigd dat je ermee kunt inspelen op de nood aan instant bevrediging bij jongeren. "Weet wel dat je zo in hun privacyzone terechtkomt", waarschuwt hij. "Jongeren zijn bereid om die privacy gedeeltelijk op te geven, maar alleen als ze er voordeel uit kunnen halen. Stuur dus nooit algemene berichten, maar wel gepersonaliseerde boodschappen op basis van de context."

"Als tearoomuitbater zet je bijvoorbeeld op een warme zomerdag je ijsjes in de kijker. Heb je een speelgoedwinkel, dan stuur je op een regenachtige zondagmiddag ‘Wij zijn nu open!’ naar klanten in de omgeving. Lokale retailers kunnen zeer snel inspelen op een behoefte op een specifiek moment. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van grote spelers zoals Bol.com: met een klein rubberbootje pak je een golf veel sneller dan met een groot schip. Als bovendien al je kanalen gealigneerd zijn op dat ene moment, kun je het verschil maken."

information-expr-quote--glyph
Ze nemen een foto van een product en sturen die even door naar vrienden of familie met de boodschap 'kopen of no go?'

Kurt Vergult, Delaware Digital

Kopen via smartphone in je zaak?

De smartphone is dus een onmisbare informatiebron tijdens het shoppen, zeker voor jongere generaties. Ze zoeken in de kleedkamer even op of er nog andere maten beschikbaar zijn, nemen een foto van een product en sturen die even door naar vrienden of familie.' Toch is de stap naar mobiel aankopen op locatie voor velen nog een brug te ver. Kurt Vergult legt uit: "In elke leeftijdscategorie stellen we een zekere koopangst vast, en die zorgt ervoor dat consumenten minder snel geneigd zijn om de bestelknop op hun smartphone in de winkel aan te tikken. Wanneer ze in de winkel zijn, doen ze hun aankoop graag fysiek. Door het ‘sharen’ van gekochte producten met vrienden aan te moedigen bij je klanten, kun je die twijfel echter wel wegnemen. Want consumenten worden nog altijd gedreven door emotie en het sterkst beïnvloed door hun eigen netwerk."

De smartphone als betaalmiddel

Omdat je klant zijn smartphone altijd op zak heeft, gaat hij die ook meer en meer gebruiken als betaalmiddel. Hoe? Lees het hier.

In het kort

Berichten sturen naar de smartphone van je klanten? Dat doe je zo:

  • Speel in op de behoeften op dat moment
  • Haal alles uit je lokale aanwezigheid
  • Stuur alleen gepersonaliseerde boodschappen
  • Respecteer de privacy van je klanten
  • Zorg voor (tijdelijke) uitschrijfmogelijkheden

Hoe moet je pakjes verzenden?

Lever je thuis, via een afhaalpunt of pakjesautomaat? De juiste levermethode zorgt voor een tevreden klant.
Hoe moet je pakjes verzenden?

Een website starten in 7 stappen

Een website opzetten hoeft niet zo complex te zijn. Met deze 7 stappen ben je alvast goed op weg.
Een website starten in 7 stappen

Blog: Bouwbedrijf Dewulf opende een webshop voor doe-het-zelvers!

Het idee om een eigen webshop te openen, kreeg Hans Dewulf van zijn omgeving. “In de media hoor je niets anders dan de populariteit van het grote ‘www’. En de mensen gaan producten ook meer en meer online vergelijken, toch?”. Dat klopt. En ook voor een bedrijf in de doe-het-zelfsector kan een onlinewinkel veel potentieel hebben. Hans en zijn zoon Louis vertellen over hun stap naar een eigen webwinkel.
Blog: Bouwbedrijf Dewulf opende een webshop voor doe-het-zelvers!

Een mobiele site, of liever een app?

Mobile first! Trek dus de aandacht van de smartphonegebruikers met een mobiele website of app van formaat.
Een mobiele site, of liever een app?