"Mijn Eigen Webshop"
.JPG/_jcr_content/renditions/cq5dam.web.2000.9999.jpeg.cdn.res/last-modified/1445730863515/cq5dam.web.2000.9999.jpeg)
En verrast waren ze! Want vlak nadat de tien winnaars het leuke nieuws ontvingen, dwarrelde er ook bij alle andere deelnemers een verrassend mailtje binnen. Want … volgens KBC verdient elk ondernemersidee een portie enthousiasme en de nodige steun! En daarom werden alle niet-winnende deelnemers uitgenodigd op een exclusief event: ‘Mijn Eigen Webshop’. In Antwerpen, Gent en Leuven kwamen 210 startende webshoppers samen om zich te laten informeren en vooral … inspireren!
KBC gaf het woord aan enkele kenners in de wereld van de webshops. Zo spraken Kenny Van Paesschen (het brein achter Shopwedo.com), Kel Wouters (Social-mediageek en webshopspecialiste), Greet Dekocker (managing director bij Safeshops.be) en Kristiaan Probst (product- en webshopkenner bij KBC) het publiek toe. Elk van hen met een eigen verhaal, interessante topics en een handvol tips.
Hupsakee, de verkoop kan beginnen!
Een paar fotootjes, de prijzen erbij. En hupsakee, de verkoop kan beginnen! Dat denken veel startende ondernemers wanneer ze een webshop in elkaar (laten) timmeren. Maar er komt heel wat meer bij kijken, zo vertelt Kenny Van Paesschen het publiek.
Een webshop, dat is niet alleen een mooi design, maar ook een straffe strategie en een goed marketingplan. Het internet is een oerwoud. Een winkel openen in een uithoekje ervan en er vervolgens op hopen dat klanten het wel zullen vinden? Dat zou mooi zijn, maar is weinig realistisch. Zorg ervoor dat jouw webshop gevonden wordt. Ook in het online-oerwoud.
De ultieme e-commerce tip: Online shoppen moet snel gaan. Duurt het te lang voor jouw webshop geladen is? Dan bestaat de kans dat je klant het rode kruisje aanklikt. Op naar de volgende aanbieder. Zorg er daarom voor dat je webshop snel is. Werk je met afbeeldingen? Laat ze ‘verkleinen’ (zodat de bestanden niet te zwaar zijn).

Interessant topic? Neem de presentatie "E-Commerce" nog een keer door.
Webshop online, en wat nu?
.JPG/_jcr_content/renditions/cq5dam.web.2000.9999.jpeg.cdn.res/last-modified/1445730658727/cq5dam.web.2000.9999.jpeg)
Voilà, je webshop staat online. Dat is dat. Laat die klanten nu maar komen! Zo werkt het jammer genoeg niet. Zoals Kenny Van Paesschen al vertelde, is het internet een oerwoud. Je bent niet alleen, zo vertelt allround webshopkenner Kel Wouters de aanwezigen. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om je klanten naar je webshop te gidsen én hen nadien te laten terugkomen.
Denk bijvoorbeeld eens aan SEO (Search Engine Optimization), SEA (Search Engine Advertising), sociale media … Of je kunt ook gebruikmaken van (paid) referrals, nieuwbrieven, enz. Eén element staat alvast centraal: hou het persoonlijk en gebruik je boerenverstand. Ga niet spammen, luidkeels gillen of je blut adverteren. Daar hebben zowel jij als je klanten geen baat bij.
De ultieme socialmediatip: Gebruik je Facebook- of Twitterpagina om persoonlijke informatie te delen. Zet hier bijvoorbeeld niet de nieuwste packshots van je producten. Upload wél een foto van je trip naar Londen om nieuwe producten te gaan proeven, of een leuke foto van de stapel pakketjes die klaarstaan voor verzending. Deel een verhaal, maak het interessant voor je volgers!

Interessant topic? Neem de presentatie "E-Marketing" nog een keer door.
De wet? Da’s ’t één en ’t ander
Online mag alles, toch? Voor beginnende webshoppers is het vaak niet helemaal duidelijk dat er ook regels gelden voor het online uitbaten van je zaak, vertel Greet Dekocker. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een klachtenprocedure beschikbaar te stellen voor je onlineklanten, en moet je bedenktijd en een garantie (en veel meer!) aanbieden.
De ultieme vertrouwenstip: Zorg ervoor dat je webshop er ‘te vertrouwen’ uitziet. En meer nog … dat hij dat ook 100% is. Hou het simpel en duidelijk. Een webshop die aan de wettelijke verplichtingen voldoet, beschermt zich ook in één klap tegen heel wat risico’s. Laat je webshop daarom het best even screenen en ga voor het Safeshops-certificaat.

Interessant topic? Neem de presentatie "Juridische Aspecten" nog een keer door.
En … hoe zit dat precies met de centjes?
.JPG/_jcr_content/renditions/cq5dam.web.2000.9999.jpeg.cdn.res/last-modified/1445730617719/cq5dam.web.2000.9999.jpeg)
Natuurlijk moet er ook brood op de plank komen. Je klanten een kwaliteitsvol product en een goede service aanbieden is een must, maar zorg er ook voor dat de betaling vlot kan verlopen, dat vertelt Kristiaan Probst.
Je klanten laten betalen? Daar kan KBC je heel wat bij vooruit helpen. Zo heb je bijvoorbeeld de KBC-Betaalknop. Daarmee kunnen je klanten gemakkelijk en snel in hun onlinebankingomgeving de betaling van hun aankopen op jouw website uitvoeren. Wil je je klanten toch net iets meer bieden? Dan is er de KBC-Paypage: dat is een mix aan betaalmogelijkheden voor je klanten, inclusief een gemakkelijk opvolgingssysteem voor jou als handelaar.
Bij KBC (en zijn partners) is het antwoord op de vraag ‘To webshop or not to webshop?’ dus heel duidelijk: definitely to webshop!
De ultieme financiële tip: Hou je professionele betalingsverkeer volledig gescheiden van je privébetalingsverkeer. Doe dat meteen bij het opstarten van je webshop, zo vermijd je verwarring in de toekomst. Wat heb je daarvoor nodig? Een zakelijke rekening. Eentje waarop je inkomsten binnenkomen (betalingen van klanten) en waarmee jij je leveranciers kunt betalen. Een zakelijke zichtrekening kun je heel eenvoudig openen bij KBC. Daarmee ben je meteen gesteld en kun je in no time aan de slag!
