Elektrische wagens in het wagenpark

Elektrische wagens in het wagenpark

Gepubliceerd op 13 oktober 2017 

Geert Markey, directeur KBC Mobility én sinds kort ook CEO van VAB Groep, gelooft in de toekomst van de elektrische wagen, al moeten er nog wat hinderpalen worden overwonnen.

De hinderpalen

“Zo is er nog een (groot) gebrek aan laadpunten in ons land, maar ook in de buurlanden. En ook de reikwijdte van de elektrische voertuigen is in feite nog onvoldoende om in de huidige behoeften op het vlak van onze verplaatsingen te voorzien. Bovendien duurt het nog altijd lang om de batterij van de elektrische wagens op te laden.

Anderzijds, en dat pleit zeker voor de elektrische wagen, is deze erg milieuvriendelijk en relatief goedkoop in verbruik, zeker in vergelijking met auto’s die op fossiele brandstof rijden.”

Financiële en autolease

“Elektrische wagens hebben zeker een plaats binnen het mobiliteitsaanbod van KBC”, voegt Geert Markey er nog aan toe. “En bovendien passen ze ook perfect in het bestaande productaanbod, zowel voor autolease als financiële lease, voor financieringen voor particulieren, verzekeringen en bijstand.”

Elektrische fietsen

“Momenteel focussen we echter in eerste instantie op elektrische fietsen binnen ons Mobility-project. Eén op twee klanten die een nieuwe fiets leasen, schaft zich een elektrisch exemplaar aan. Op het vlak van infrastructuur staan we hier momenteel ook verder dan voor de elektrische wagen. Dit is veel eenvoudiger om te implementeren dan bij een auto. 

Bovendien past de actieradius van een elektrische fiets perfect in het woon-werkverkeer. Terwijl met een gewone fiets doorgaans tussen 3 en 5 km wordt afgelegd, loopt de gemiddelde afstand met een elektrische fiets op tot 10-15 km. En daarmee bereik je al veel werknemers die precies binnen die straal van hun arbeidsplaats wonen. Trouwens, KBC zal ook bij de eigen werknemers het gebruik van de (elektrische) fiets promoten.”

Mobiliteit en VAB

VAB focust zich al sinds 2012 op de komst van elektrische wagens door deel te nemen aan twee proeftuinprojecten waar het de depannage van elektrische wagens op zich nam. Verder bestudeert VAB, samen met Taxistop via het bureau voor mobiliteitsadvies Traject, welke rol elektrische wagens en fietsen in de bedrijfsmobiliteit kunnen vervullen. Hierbij wordt professioneel advies gegeven aan bedrijven hoe ze het best hun mobiliteit kunnen organiseren, bv. door thuiswerk, het gebruik van het openbaar vervoer, elektrische fietsen of wagens of een combinatie ervan.

Fiscale voordelen

“Daarnaast zijn er aan een financiële leasing van elektrische wagens tal van voordelen verbonden, die ongetwijfeld bedrijven en zelfstandigen mee over de streep kunnen halen”, aldus Geert Markey.

“Er is de fiscale aftrekbaarheid voor 120% en het nultarief (in Vlaanderen) voor de inverkeerstelling! En reken daarbij nog het goedkope verbruik. Het zijn troeven die kunnen tellen.

We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet? Klik hier.