Welke soort belastingen zijn er?

De personenbelasting, vennootschapsbelasting, btw, registratierechten … Geraak jij ook niet wijs uit al die soorten belastingen? Hier kom je er meer over te weten.

Welke soort belastingen zijn er?

De personenbelasting, vennootschapsbelasting, btw, registratierechten … Geraak jij ook niet wijs uit al die soorten belastingen? Hier kom je er meer over te weten.

Er is geen ontkomen aan: in België moet je als ondernemer heel wat belastingen betalen. Weten welke belastingen en hoeveel je moet betalen, is dus niet altijd zo eenvoudig. Daarom lichten we de verschillende soorten belastingen waar je mee te maken kunt krijgen even toe:

De inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting is, zoals de naam het zelf zegt, een belasting op inkomsten. Het aanslagjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december. In totaal kunnen we spreken van vier soorten inkomstenbelastingen:

De personenbelasting

Een belasting op de inkomsten van Belgische particulieren en zelfstandigen. Concreet zijn de volgende inkomsten belastbaar:

  • inkomsten uit onroerende goederen;
  • inkomsten uit roerende goederen en kapitalen;
  • beroepsinkomsten;
  • diverse inkomsten (alimentatiegeld, winstdeelnames, toevallige winsten, enz.).

De vennootschapsbelasting

Belgische vennootschappen en verenigingen moeten vennootschapsbelasting betalen als ze:

  • opgericht zijn volgens het Belgisch of buitenlands recht;
  • een publieke of privérechtspersoonlijkheid bezitten;
  • fiscaal gedomicilieerd zijn in België;
  • verrichtingen van winstgevende aard stellen;
  • geen uitzondering vormen op de vennootschapsbelasting.

De belasting van niet-inwoners

Particulieren en zelfstandigen die niet in België wonen en/of hun ‘zetel van fortuin’ in het buitenland hebben, moeten toch belastingen betalen als hun inkomsten van Belgische oorsprong zijn. Dit geldt ook voor vaste inrichtingen van buitenlandse vennootschappen. 

De rechtspersonenbelasting

Deze belasting wordt geheven op bepaalde inkomsten van Belgische rechtspersonen die fiscaal niet als een vennootschap aanzien worden, zoals vzw’s.

Btw

Btw is een belasting die de eindgebruiker betaalt op:

  • de levering van goederen en diensten;
  • de invoer van goederen;
  • de intracommunautaire aankoop van goederen.

Er gelden verschillende btw-tarieven (6%, 12% of 21%), afhankelijk van het soort goederen of diensten.

Registratierechten

Registratierechten zijn belastingen die je moet betalen wanneer je een akte of een geschrift laat opnemen in een register. Denk maar aan de registratie van huurcontracten, arresten en vonnissen, notariële akten, enz.

Wil je heel zeker weten of jouw registratie ook onder de registratierechten valt? Neem dan eens een kijkje op de nationale site over registratierechten.

Eenmanszaak of vennootschap? De fiscale verschillen

Meestal betaal je minder belastingen als vennootschap. Hoeveel dan? En is een vennootschap altijd interessanter?
Eenmanszaak of vennootschap? De fiscale verschillen

Welke btw-administratie moet ik voeren?

De btw-administratie is iets waar zowel beginnende als meer ervaren ondernemers al eens stuk op lopen. Aan welke verplichtingen je onderhevig bent, hangt af van je omzet exclusief btw. Dat is dus niet voor iedere onderneming hetzelfde. Welke btw-aangiftes jij moet doen en aan welke verplichtingen je onderhevig bent, ontdek je hier.
Welke btw-administratie moet ik voeren?

De notionele interestaftrek, wat is dat?

Sinds 2007 maakt de notionele interestaftrek (of aftrek voor risicokapitaal) het een onderneming die met eigen kapitaal werkt mogelijk om een bepaald percentage van dat eigen vermogen af te trekken van de vennootschapsbelasting. Deze fiscale maatregel is van toepassing op alle ondernemingen die onderworpen zijn aan de Belgische vennootschapsbelasting.
De notionele interestaftrek, wat is dat?

Hoe zit de internationale btw-regeling in elkaar?

We kunnen je hier een indicatie geven van hoe het btw-systeem werkt als je buiten de landsgrenzen actief bent, maar sowieso ga je daar het best eens over praten met een boekhouder die er ervaring mee heeft. Het zit namelijk vrij complex in elkaar.
Hoe zit de internationale btw-regeling in elkaar?