Belastingen en btw

Hoe zit het precies met btw voor zelfstandigen? Alles wat je altijd al hebt willen weten over belastingen en btw voor ondernemers kom je hier te weten.

Belastingen en btw

Hoe zit het precies met btw voor zelfstandigen? Alles wat je altijd al hebt willen weten over belastingen en btw voor ondernemers kom je hier te weten.

Hoe kun je minder belastingen betalen als zelfstandige?

  • Doe voorafbetalingen
  • Breng je beroepskosten in
  • Neem je ondernemingsvorm onder de loep

Voorafbetaling van belastingen, is dat belangrijk?

  • Hoe vermijd ik een belastingvermeerdering?
  • Hoeveel moet ik vooruitbetalen?
  • Hoe bereken ik mijn belastingvermeerdering?

Wat is bedrijfsvoorheffing bij vennootschappen?

Bedrijfsvoorheffing is een verplichte belasting die wordt ingehouden van de wedde die een vennootschap uitbetaalt aan haar bedrijfsleiders (mandatarissen, werkende vennoten). Omdat daarvoor allerlei formulieren moeten worden ingevuld, raden we je aan je te laten bijstaan door een sociaal secretariaat.

Welke btw-tarieven zijn er van toepassing?

De btw bestaat uit verschillende tarieven. Daardoor kan er verwarring over ontstaan welk tarief bij welk product en welke dienst hoort. Het standaard-btw-tarief bedraagt 21%, maar daarnaast bestaan er ook de verlaagde tarieven van 6% en 12%. Naargelang van de producten of diensten die je levert (en/of inkoopt), moet je rekening houden met de verschillende tarieven. Hieronder vind je een overzichtslijst.

Wat is een btw-listing?

Een btw-listing of klantenlisting is een lijst van al je btw-plichtige klanten die in het vorige jaar voor 250 of meer euro goederen of diensten aangekocht hebben. Je bent verplicht om jaarlijks zo’n btw-listing op te stellen en in te dienen.

Welke soort belastingen zijn er?

Er is geen ontkomen aan: in België moet je als ondernemer heel wat belastingen betalen. Weten welke belastingen en hoeveel je moet betalen, is dus niet altijd zo eenvoudig. Daarom lichten we de verschillende soorten belastingen waar je mee te maken kunt krijgen even toe:

Welke btw-administratie moet ik voeren?

De btw-administratie is iets waar zowel beginnende als meer ervaren ondernemers al eens stuk op lopen. Aan welke verplichtingen je onderhevig bent, hangt af van je omzet exclusief btw. Dat is dus niet voor iedere onderneming hetzelfde. Welke btw-aangiftes jij moet doen en aan welke verplichtingen je onderhevig bent, ontdek je hier.

Hoeveel belastingen moet ik betalen in het stelsel van de personenbelasting?

Hoeveel belastingen betaal ik nu als zaakvoerder van een eenmanszaak? Dat is een vraag die heel wat startende ondernemers hebben. Als zaakvoerder van een eenmanszaak val je onder het stelsel van de personenbelasting. Maar wat betekent dat nu concreet en hoeveel betaal je?

De notionele interestaftrek, wat is dat?

Sinds 2007 maakt de notionele interestaftrek (of aftrek voor risicokapitaal) het een onderneming die met eigen kapitaal werkt mogelijk om een bepaald percentage van dat eigen vermogen af te trekken van de vennootschapsbelasting. Deze fiscale maatregel is van toepassing op alle ondernemingen die onderworpen zijn aan de Belgische vennootschapsbelasting.

Hoe zit de internationale btw-regeling in elkaar?

We kunnen je hier een indicatie geven van hoe het btw-systeem werkt als je buiten de landsgrenzen actief bent, maar sowieso ga je daar het best eens over praten met een boekhouder die er ervaring mee heeft. Het zit namelijk vrij complex in elkaar.

Eenmanszaak of vennootschap? De fiscale verschillen

Meestal betaal je minder belastingen als vennootschap. Hoeveel dan? En is een vennootschap altijd interessanter?

Hoe betaal je minder belastingen als ondernemer?

  • Doe voorafbetalingen
  • Breng je beroepskosten in
  • Neem je ondernemingsvorm onder de loep

Ben ik btw-plichtig als zelfstandige?

Moet ik als zelfstandige btw betalen? In de meeste gevallen is het antwoord op die vraag ja! Zo moet vrijwel elke vorm van zelfstandige activiteit verplicht btw betalen. Toch zijn er enkele uitzonderingen. Die zetten we voor jou even op een rij.