Wat is SEPA? Uniform betalen en betalingen ontvangen

Alle transacties (via kaart, overschrijving of domiciliëring) binnen de SEPA-zone verlopen uniform. Ontdek wat dat inhoudt voor jou als ondernemer.

Wat is SEPA? Uniform betalen en betalingen ontvangen

Alle transacties (via kaart, overschrijving of domiciliëring) binnen de SEPA-zone verlopen uniform. Ontdek wat dat inhoudt voor jou als ondernemer.

SEPA bestaat al enkele jaren en moet ervoor zorgen dat ondernemers en particulieren gemakkelijk betalingen kunnen doen binnen Europa. Maar wat is SEPA nu precies?

Wat is SEPA?

SEPA

De afkorting ‘SEPA’ staat voor ‘Single Euro Payments Area’. Door SEPA kan iedereen binnen Europa snel en gemakkelijk betalen met uniforme betaalmethoden: kaarten, overschrijvingen en domiciliëringen.

Dankzij SEPA wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen het land van de schuldeiser en dat van de schuldenaar. Alle betalingen binnen de Eurozone worden gezien als ‘interne betalingen’. Binnen Europa wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen binnenlandse en Europese transacties.

Welke landen vallen onder SEPA?

  • Alle lidstaten van de Europese Unie
  • SEPA-landen buiten de Europese Unie: Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco
  • Bekijk de volledige lijst

Opgelet: SEPA geldt alleen voor betalingen in Euro.

De (SEPA-)voorwaarden in een notendop

Dankzij SEPA kun je Europese betalingen vlotter uitvoeren en ontvangen. SEPA is de Europese standaard voor de uniforme verwerking van overschrijvingen, domiciliëringen en kaartbetalingen. Bekijk de uitgebreide (SEPA-)voorwaarden voor zelfstandige ondernemers.

  • Rekeningnummers: Vroeger bestond een Belgisch rekeningnummer uit 12 cijfers. Ze werden allemaal omgezet in een internationale versie, ook wel IBAN (International Bank Account Number) genoemd. Zo telt een Belgisch rekeningnummer vandaag 16 cijfers. Wil je een oud rekeningnummer omzetten naar IBAN? Gebruik daarvoor de IBAN Convertor. Meer weten over de (SEPA-)voorwaarden voor rekeningnummers?
  • Overschrijvingen: Europese overschrijvingen werden ook allemaal gelijkgetrokken. De formulieren zijn oranje en altijd op dezelfde manier opgebouwd. Meer weten over de (SEPA-)voorwaarden voor overschrijvingen?
  • Domicilieringen: Vandaag ben je als ondernemer ook verplicht om domiciliëringen door te geven volgens Europese standaarden, namelijk in het XML-formaat. Meer weten over de (SEPA-)voorwaarden voor domiciliëringen?

Nog niet helemaal mee met SEPA?

KBC kan je stapsgewijs begeleiden door het hele SEPA-proces. Zo heeft KBC o.a. een handige XML-tester ontwikkeld. Daarmee kun je (innings)bestanden van Europese domiciliëringen scannen op technische fouten. Zo ben je zeker dat je bank ze niet weigert.

 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Hoe zit de internationale btw-regeling in elkaar?

Hoe zit de internationale btw-regeling in elkaar?

Kristof Willekens
We kunnen je hier een indicatie geven van hoe het btw-systeem werkt als je buiten de landsgrenzen actief bent, maar sowieso ga je daar het best eens over praten met een boekhouder die er ervaring mee heeft. Het zit namelijk vrij complex in elkaar.
Importeren en exporteren, hoe begin ik eraan?

Importeren en exporteren, hoe begin ik eraan?

Annemarie Van de Walle
Sinds de eenmaking van de Europese Unie en het openen van de grenzen is binnen de EU importeren en exporteren relatief eenvoudig geworden. Buiten de EU is het vanwege de btw en de invoerregels wat moeilijker.
Welk type bankkaart kan ik als ondernemer best gebruiken?

Welk type bankkaart kan ik als ondernemer best gebruiken?

Als ondernemer regel je dagelijks je bankzaken. Dat vraagt natuurlijk om een betaal- of kredietkaart om snel betalingen te doen. Of om je voorraad contant geld te beheren. Of je rekeningen. Maar welke betaal- of kredietkaarten zijn er voor ondernemers? Welke gebruik je best? Een overzicht.
Welke documenten zijn er nodig voor de douane?

Welke documenten zijn er nodig voor de douane?

Annemarie Van de Walle
Bij import en export van goederen komen heel wat regels en wetten kijken. Binnen de EU valt dat goed mee, maar zodra je daarbuiten handel drijft, wordt het ingewikkelder. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn en vooral om de juiste documenten te vinden, ingevuld te krijgen en mee te leveren.