Wat is SEPA? Uniform betalen en betalingen ontvangen

Alle transacties (via kaart, overschrijving of domiciliëring) binnen de SEPA-zone verlopen uniform. Ontdek wat dat inhoudt voor jou als ondernemer.

Wat is SEPA? Uniform betalen en betalingen ontvangen

Alle transacties (via kaart, overschrijving of domiciliëring) binnen de SEPA-zone verlopen uniform. Ontdek wat dat inhoudt voor jou als ondernemer.

SEPA bestaat al enkele jaren en moet ervoor zorgen dat ondernemers en particulieren gemakkelijk betalingen kunnen doen binnen Europa. Maar wat is SEPA nu precies?

Wat is SEPA?

SEPA

De afkorting ‘SEPA’ staat voor ‘Single Euro Payments Area’. Door SEPA kan iedereen binnen Europa snel en gemakkelijk betalen met uniforme betaalmethoden: kaarten, overschrijvingen en domiciliëringen.

Dankzij SEPA wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen het land van de schuldeiser en dat van de schuldenaar. Alle betalingen binnen de Eurozone worden gezien als ‘interne betalingen’. Binnen Europa wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen binnenlandse en Europese transacties.

Welke landen vallen onder SEPA?

  • Alle lidstaten van de Europese Unie
  • SEPA-landen buiten de Europese Unie: Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en Monaco
  • Bekijk de volledige lijst

Opgelet: SEPA geldt alleen voor betalingen in Euro.

De (SEPA-)voorwaarden in een notendop

Dankzij SEPA kun je Europese betalingen vlotter uitvoeren en ontvangen. SEPA is de Europese standaard voor de uniforme verwerking van overschrijvingen, domiciliëringen en kaartbetalingen. Bekijk de uitgebreide (SEPA-)voorwaarden voor zelfstandige ondernemers.

  • Rekeningnummers: Vroeger bestond een Belgisch rekeningnummer uit 12 cijfers. Ze werden allemaal omgezet in een internationale versie, ook wel IBAN (International Bank Account Number) genoemd. Zo telt een Belgisch rekeningnummer vandaag 16 cijfers. Wil je een oud rekeningnummer omzetten naar IBAN? Gebruik daarvoor de IBAN Convertor. Meer weten over de (SEPA-)voorwaarden voor rekeningnummers?
  • Overschrijvingen: Europese overschrijvingen werden ook allemaal gelijkgetrokken. De formulieren zijn oranje en altijd op dezelfde manier opgebouwd. Meer weten over de (SEPA-)voorwaarden voor overschrijvingen?
  • Domicilieringen: Vandaag ben je als ondernemer ook verplicht om domiciliëringen door te geven volgens Europese standaarden, namelijk in het XML-formaat. Meer weten over de (SEPA-)voorwaarden voor domiciliëringen?