Kaskrediet en leverancierskorting: een te weinig bekeken techniek

Kaskrediet en leverancierskorting: een te weinig bekeken techniek

Elke vrije beroeper, zelfstandige of ondernemer heeft behoefte aan financiële middelen voor zijn onderneming. Een kaskrediet is een formule waarmee je tijdelijke liquiditeitstekorten opvangt. Het is een formule die door haar specifieke kenmerken vaak goedkoper uitvalt dan andere financieringsvormen. En waarom niet je kaskrediet aanspreken en bij je leverancier van een korting voor onmiddellijke betaling profiteren?

Waarom sneller betalen financieel voordeliger kan zijn

In het rood gaan

Wanneer je als ondernemer een aankoop hebt gedaan, is het voordeliger om het verschuldigde bedrag op korte termijn aan je leverancier te betalen. Dit omdat je dan kan genieten van de leverancierskorting (schommelt vaak rond de 2% van de totaalbedrag). Ga je uitstel van betaling vragen aan je leverancier, dan doe je beroep op leverancierskrediet, en dat is betalend.

Wil je dus graag meteen betalen, maar heb je de financiële middelen niet ter beschikking, dat kan je beroep doen op een bancair krediet op korte termijn. Het kaskrediet is daarvoor zeer geschikt.

Een kaskrediet geeft je de mogelijkheid om op je zakelijke zichtrekening tot een bepaald bedrag onder nul te gaan. Dit maakt het kaskrediet een onmisbare methode voor liquiditeitsbeheer. Wanneer en hoeveel je opneemt, bepaal je zelf. Binnenkomende betalingen op je zakelijke zichtrekening zuiveren automatisch je krediet aan.

Hoever je in het rood gaat, varieert dus van dag tot dag en hangt af van je transacties. Je betaalt alleen rente op het bedrag dat je effectief opneemt. Deze specifieke kenmerken maken van een kaskrediet een uiterst flexibele en interessante formule om tijdelijke geldtekorten aan te vullen.

Sneller betalen en je kaskrediet aanspreken

Evenwicht in je inkomsten en uitgaven

België staat bekend om zijn lange betalingstermijnen. Recente studies komen uit op een gemiddelde betalingstermijn van 56 dagen, maar afhankelijk van de sector kan dat verder oplopen. Dat betekent dat je als ondernemer-koper 56 dagen de tijd hebt om je aankoop bij je levernacier te betalen, zonder meerkost.

Wil je meer tijd dan deze 56 dagen om je factuur te betalen? Het aangaan van betalingsuitstel (en tegelijk ook leverancierskrediet) kan interessant zijn wanneer als je de aangekochte goederen snel kunt doorverkopen en daarvoor contante betaling ontvangt. Zo vermijd je voorfinanciering van betalingen aan leveranciers.

In andere gevallen valt een leverancierskorting in ruil voor een snellere betaling te overwegen. Zelfs al moet je daarvoor je kaskrediet aanspreken. Waarom? De rente op je kaskrediet is fiscaal aftrekbaar. Zo recupereer je een deel van de kosten.

Voorbeeld: In sommige sectoren, bijvoorbeeld de detailhandel, kan een leverancierskorting oplopen tot 5 à 8%. Als die korting de rente op je kaskrediet compenseert, is een combinatie van een snellere betaling en het gebruik van je kaskrediet aan het einde van de rit meestal voordeliger.

Bereken samen met je KBC-adviseur wanneer een kaskrediet interessant is

Hefbomen die het resultaat sterk beïnvloeden, zijn vanzelfsprekend de hoogte van de leverancierskorting en het aantal dagen betalingsuitstel. Aan de hand van simulaties met verschillende kortingspercentages kun je samen met je KBC-adviseur voor de meest voordelige oplossing kiezen.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Hoe kan ik de aankoop van mijn auto financieren?

Hoe kan ik de aankoop van mijn auto financieren?

Als ondernemer is het belangrijk om mobiel te zijn. Een auto is dus vaak een must. Gelukkig zijn er op vlak van autofinanciering heel wat formules.
BoleroCrowdfunding.be: vind financiering voor jouw onderneming

BoleroCrowdfunding.be: vind financiering voor jouw onderneming

BoleroCrowdfunding.be is een crowdfundingplatform van Bolero, het onlinebeursplatform van KBC Securities. Dat platform brengt jou en (potentiële) investeerders met elkaar in contact. Verschillende (startende) ondernemers doen er een oproep tot financiering en geïnteresseerde investeerders kunnen al met een relatief klein bedrag een onderneming steunen.
Hoe financier ik een woning die zowel professioneel als privé gebruikt wordt?

Hoe financier ik een woning die zowel professioneel als privé gebruikt wordt?

Het kan gebeuren dat je de kans krijgt om een gebouw te kopen waarin je op de benedenverdieping een handelszaak kunt vestigen en op de verdiepingen erboven een privéwoning inrichten. Bijvoorbeeld een horecazaak onder je eigen woonst. Wat doe je dan?
Kan ik de betaling van vakantiegeld en eindejaarspremies spreiden?

Kan ik de betaling van vakantiegeld en eindejaarspremies spreiden?

Jaarlijks terugkerende personeelskosten zoals vakantiegeld en de eindejaarspremie (13e of 14e maand) kunnen tijdelijk zwaar drukken op de liquiditeit van je onderneming. Dankzij een kasplanningskrediet kun je die uitgaven spreiden over een jaar.