86516264
86516264

Kaskrediet en leverancierskorting: een te weinig bekeken techniek

Kaskrediet en leverancierskorting: een te weinig bekeken techniek

Elke vrije beroeper, zelfstandige of ondernemer heeft behoefte aan financiële middelen voor zijn onderneming. Een kaskrediet is een formule waarmee je tijdelijke liquiditeitstekorten opvangt. Het is een formule die door haar specifieke kenmerken vaak goedkoper uitvalt dan andere financieringsvormen. En waarom niet je kaskrediet aanspreken en bij je leverancier van een korting voor onmiddellijke betaling profiteren?

Waarom sneller betalen financieel voordeliger kan zijn

In het rood gaan

Wanneer je als ondernemer een aankoop hebt gedaan, is het voordeliger om het verschuldigde bedrag op korte termijn aan je leverancier te betalen. Dit omdat je dan kan genieten van de leverancierskorting (schommelt vaak rond de 2% van de totaalbedrag). Ga je uitstel van betaling vragen aan je leverancier, dan doe je beroep op leverancierskrediet, en dat is betalend.

Wil je dus graag meteen betalen, maar heb je de financiële middelen niet ter beschikking, dat kan je beroep doen op een bancair krediet op korte termijn. Het kaskrediet is daarvoor zeer geschikt.

Een kaskrediet geeft je de mogelijkheid om op je zakelijke zichtrekening tot een bepaald bedrag onder nul te gaan. Dit maakt het kaskrediet een onmisbare methode voor liquiditeitsbeheer. Wanneer en hoeveel je opneemt, bepaal je zelf. Binnenkomende betalingen op je zakelijke zichtrekening zuiveren automatisch je krediet aan.

Hoever je in het rood gaat, varieert dus van dag tot dag en hangt af van je transacties. Je betaalt alleen rente op het bedrag dat je effectief opneemt. Deze specifieke kenmerken maken van een kaskrediet een uiterst flexibele en interessante formule om tijdelijke geldtekorten aan te vullen.

Sneller betalen en je kaskrediet aanspreken

Evenwicht in je inkomsten en uitgaven

België staat bekend om zijn lange betalingstermijnen. Recente studies komen uit op een gemiddelde betalingstermijn van 56 dagen, maar afhankelijk van de sector kan dat verder oplopen. Dat betekent dat je als ondernemer-koper 56 dagen de tijd hebt om je aankoop bij je levernacier te betalen, zonder meerkost.

Wil je meer tijd dan deze 56 dagen om je factuur te betalen? Het aangaan van betalingsuitstel (en tegelijk ook leverancierskrediet) kan interessant zijn wanneer als je de aangekochte goederen snel kunt doorverkopen en daarvoor contante betaling ontvangt. Zo vermijd je voorfinanciering van betalingen aan leveranciers.

In andere gevallen valt een leverancierskorting in ruil voor een snellere betaling te overwegen. Zelfs al moet je daarvoor je kaskrediet aanspreken. Waarom? De rente op je kaskrediet is fiscaal aftrekbaar. Zo recupereer je een deel van de kosten.

Voorbeeld: In sommige sectoren, bijvoorbeeld de detailhandel, kan een leverancierskorting oplopen tot 5 à 8%. Als die korting de rente op je kaskrediet compenseert, is een combinatie van een snellere betaling en het gebruik van je kaskrediet aan het einde van de rit meestal voordeliger.

Bereken samen met je KBC-adviseur wanneer een kaskrediet interessant is

Hefbomen die het resultaat sterk beïnvloeden, zijn vanzelfsprekend de hoogte van de leverancierskorting en het aantal dagen betalingsuitstel. Aan de hand van simulaties met verschillende kortingspercentages kun je samen met je KBC-adviseur voor de meest voordelige oplossing kiezen.

Wat is een leverancierskrediet?

Vaak sta je voor de keuze om je leveranciers meteen te betalen of om betalingsuitstel te vragen. Beide opties zijn mogelijk. Al is de eerste optie een stuk voordeliger en zul je bij de tweede optie een 'leverancierskrediet' aangaan. Maar wat is dat nu precies, zo'n leverancierskrediet?
Wat is een leverancierskrediet?