Wat kan ik doen met geldoverschotten?

Geldoverschotten in afwachting van investeringen of als buffer voor onvoorziene omstandigheden

Wat kan ik doen met geldoverschotten?

Geldoverschotten in afwachting van investeringen of als buffer voor onvoorziene omstandigheden

Als ondernemer wil je je zaak zo snel mogelijk laten groeien, je wilt dat geld weer in je zaak investeren. Omdat je de facturen daarvoor maar binnen een paar maanden verwacht, zoek je een alternatief dat meer opbrengt dan je zichtrekening. Of je wilt een buffer aanleggen voor mogelijke crisistijden in de toekomst en liefst brengt dat geld dan ook nog eens op. Wat zijn de mogelijkheden?

Spaarrekening

Spaarrekening zelfstandige

Een eerste mogelijkheid is de spaarrekening. Dat is een rekening waarop je geldoverschotten kunt parkeren wanneer jij dat wilt. Op elk moment kan je dit geld weer inschakelen in je onderneming. Wanneer je je geldoverschotten op een spaarrekening plaatst, ontvang je een basisrente en een getrouwheidspremie.

Een basisrente verwerf je elke dag en het percentage kan ook elke dag veranderen. Een getrouwheidspremie krijg je voor bedragen die twaalf maanden op de rekening blijven staan. De rentevoet ligt vast vanaf het begin van de berekeningsperiode van twaalf maanden en blijft gegarandeerd en onveranderd tot het einde van die periode.

Termijnbeleggingen

beleggen als zelfstandige

Een tweede optie is een termijnbelegging (ook wel 'termijnrekening' genoemd). Bij een termijnbelegging parkeer je het geldoverschot voor een bepaalde periode en kan je er gedurende die tijd niet aan. Het voordeel hiervan is echter dat de rente die je ontvangt meestal hoger ligt dan bij een spaarrekening. Die rente blijft bovendien onveranderd en kan dus niet zakken tot het einde van de afgesproken termijn.

Combinatie spaarrekening en termijnbelegging

Beleggen zelfstandige

Er zijn ook rekeningen die de eigenschappen van een spaarrekening en een termijnbelegging combineren. Er is geen afgesproken termijn wat betreft het vastzetten van de som, maar je moet wel vooraf een opzegging doen om het geld weer op te vragen. De specifieke voorwaarden, zoals rente en opzegperiode, verschillen van product tot product en van bank tot bank. Die informatie kun je bij je bank opvragen.

Een ander alternatief is dat je met je geldoverschotten je leveranciers sneller betaalt. Hierdoor kan je vaak interessante leverancierskortingen bekomen, welke de winstgevendheid van je onderneming vergroten.

Geldoverschotten beleggen via fondsen

fonds voor zelfstandigen

Een derde optie om je geldoverschotten nuttig te besteden, is ze te beleggen via fondsen. Een fonds (ook wel Instelling voor Collectieve Belegging - ICB - genoemd) bestaat uit een som kapitaal, samengebracht door verschillende beleggers.

Deze kapitaalsom wordt opgedeeld in deelbewijzen of participaties. Als belegger kan je hierop intekenen. Deze worden belegd over verschillende beleggingsvormen(zoals obligaties, aandelen, liquiditeiten en vastgoed). Wanneer je als ondernemer intekent via een fonds, beleg je niet in aandelen of obligaties bij één bedrijf, maar wél van de verschillende bedrijven of overheden samen. KBC-specialisten in kwestie zoeken daarbij de aantrekkelijkste thema's en de interessantste aandelen en obligaties.

Kom meer te weten over 'Wat is een fonds?'

Neem het document Essentiële Beleggersinformatie en het Prospectus door, voor je beslist om in dit fonds te investeren.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Hoe financier ik de groei van mijn bedrijf?

Hoe financier ik de groei van mijn bedrijf?

Je bent ondernemer en je hebt ambities. Dat is fantastisch. Is een van die ambities groeien met je onderneming? Nog beter. Houd er wel rekening mee dat je vooruit moet denken over de financiering van die groei. Extra materiaal, bedrijfsruimte of personeel, dat vraagt een investering.
De strategie om je cashflow te optimaliseren

De strategie om je cashflow te optimaliseren

Ondernemers zijn de motor van onze economie. Hoewel je er elke dag voluit voor gaat, is dat spijtig genoeg nog geen garantie op een positieve kasstroom. Gelukkig zijn er een heleboel mogelijkheden om pieken en dalen in je cashflow pijnloos op te vangen. Hierbij vind je de nodige werkpuntjes om je cashflow zo goed mogelijk te optimaliseren.
Wat is financieel gezond?

Wat is financieel gezond?

Michiel Verhamme
Een gezond bedrijf uitbouwen betekent dat je minstens break-even moet draaien. Dat wil zeggen dat het totaal van je inkomsten minstens even hoog moet zijn als de som van alle kosten. Daar begint het bij …
Mag ik beleggen met mijn vennootschap en wat zijn de fiscale gevolgen?

Mag ik beleggen met mijn vennootschap en wat zijn de fiscale gevolgen?

Kun je nog aan je geld? En worden je beleggingen belast? Lees het hier, dan zijn al je twijfels van de baan.