Wanneer is je werkkapitaal in balans?
Wanneer is je werkkapitaal in balans?

Wanneer is je werkkapitaal in balans?

Voorraden inkopen, lonen uitbetalen en leveranciers betalen. Met je werkkapitaal houd je je onderneming draaiende. Maar hoeveel werkkapitaal heeft jouw onderneming nodig om te blijven draaien, of zelfs groeien?

Wat is werkkapitaal?

De naam zegt het zelf al: met je werkkapitaal laat je je onderneming 'werken'. Het is het geld dat je gebruikt om aan je betalingsverplichtingen op korte termijn (< 1 jaar) te voldoen. Denk aan het betalen van je leveranciers, medewerkers en voorraden.

Hoeveel werkkapitaal heb je nodig?

Je werkkapitaalbehoefte is het bedrag dat je nodig hebt om je dagelijkse operationele kosten te dekken. De hoogte van dit bedrag wordt onder andere bepaald door:

  • Je cashflow: het verschil tussen je inkomende en uitgaande geldstromen.
  • De lengte van je exploitatiecyclus: de tijd tussen het betalen van je leverancier, bewerken van je voorraad en ontvangen van je klantbetaling.

Doe je vaak betalingen terwijl je je inkomsten nog niet hebt ontvangen? Dan heb je waarschijnlijk een lange exploitatiecyclus en moet je je werkkapitaal gebruiken om de periode tussen uitgaven en inkomsten te overbruggen.

Wisselende werkkapitaalbehoeften

Bovendien kan je werkkapitaalbehoefte veranderen: door pieken en dalen in je omzet, onverwachte of verwachte kosten...

Liefst heb je dus wat extra marge, zodat je je rekeningen vlot kunt blijven betalen. Maar ook niet te veel: een hoog werkkapitaal kan betekenen dat er geld vastzit, bijvoorbeeld in onverkochte stock of onbetaalde klantfacturen. Geld dat vastzit, kun je niet gebruiken en brengt niets op.

Je werkkapitaal in balans

Het doel is dus niet om zoveel mogelijk werkkapitaal te hebben, maar om een evenwicht te vinden tussen je inkomende en uitgaande kasstromen. Zo kun je:

  • Je inkomsten en uitgaven beter op elkaar afstemmen, door langere betaaltermijn aan je leveranciers te vragen en kortere betaaltermijnen aan je klanten te geven.
  • Je voorraadrotatie proberen te verhogen, om te voorkomen dat je voorradden vast komen te liggen.

Altijd de juiste balans?

Met werkkapitaalfinanciering, ook wel exploitatiekrediet genoemd, kun je op elk moment kort op de bal spelen bij:

  • Onverwachte tekorten, want je hebt een financiële buffer achter de hand.
  • Verwachte tekorten in je cashflow en cashplanning.
  • Leveranciers: als je contant betaalt, kun je extra leverancierskorting krijgen.
  • Zakelijke opportuniteiten: als je werkkapitaal in balans is, krijg je meer financiële flexibiliteit om je onderneming te laten groeien.

Afhankelijk van je werkkapitaalbehoefte, zijn er verschillende manieren om je exploitatiekrediet op te nemen. 

Werkkapitaalfinanciering