Business woman standing on stairs outside office building while talking on cellphone
Business woman standing on stairs outside office building while talking on cellphone

Hoeveel kost het om een eigen zaak te starten?

Hoeveel kost het om een eigen zaak te starten?

Je staat op eigen benen en bent dus zelf verantwoordelijk voor je sociale bijdragen, belastingen en boekhouding. Maar met welke kosten moet je juist rekening houden als je een eigen zaak start?

Eenmalige opstartkosten

Een zaak starten, gaat gepaard met een aantal administratieve kosten:

  • Inschrijven bij de Kruispuntbank der Ondernemingen (KBO) en ondernemingsnummer aanvragen: 88,50 euro
  • Btw-nummer laten activeren door het ondernemingsloket (ook als je kiest voor een vrijstelling van btw): ongeveer 60 euro (gratis als je het zelf doet in het btw-controlekantoor)
  • Notariskosten en aktekosten bij bepaalde vennootschapsvormen

Je betaalt ook administratiekosten als je extra vergunningen nodig hebt. De prijs is afhankelijk van de vergunning.

Elk kwartaal: sociale bijdragen en btw

Je bent verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en elk kwartaal voorlopige sociale bijdragen te betalen. Zo bouw je rechten op in de sociale zekerheid.

Tip: de eerste eindafrekening van je sociale bijdragen volgt na 3 jaar en is afhankelijk van je inkomsten. Je betaalt dus beter vooraf wat extra om onaangename verrassingen te vermijden.

Daarnaast stort je per kwartaal ook de btw die je aan je eindklanten hebt aangerekend door aan de overheid. Dat zijn geen echte kosten, maar zorg er wel voor dat je dat geld opzijzet.

Jaarlijkse belastingen

Als zelfstandige betaal je net als werknemer jaarlijks een belasting op je inkomen. Zo hou je netto ongeveer 45% over van wat je verdient.

  • Kies je voor een eenmanszaak? Dan worden de inkomsten van je zaak belast als personenbelasting. Als zelfstandige in bijberoep worden je inkomsten opgeteld bij je hoofdinkomen. Zo kom je al snel terecht in de hogere belastingschijven van de personenbelasting. In bepaalde gevallen kun je meer beroepskosten maken om hogere belastingen te vermijden.
  • Ga je voor een vennootschap? Dan betaal je jaarlijks vennootschapsbelasting op je winst. Algemeen bedraagt die 29,58% (25% vanaf 2020). Daarnaast betaal je in bepaalde gevallen ook roerende voorheffing en bedrijfsvoorheffing.

Daarbovenop betaal je als eenmanszaak en vennootschap ook elk jaar provinciebelastingen. Dat tarief verschilt per provincie en kan oplopen tot ongeveer 125 euro. In bepaalde provincies betaal je zelfs geen belasting.

Andere kosten

Hou ook rekening met kosten die met je activiteit zelf te maken hebben, zoals materiaal of handelsgoederen. Vaak kun je deze kosten of investeringen inbrengen om zo je belastingen te drukken.

Daarnaast betaal je ook vaste kosten, eventuele personeelskosten en kosten voor verzekeringen en je boekhouder.

Probeer dus om voldoende geld opzij te zetten om geen schulden op te bouwen. In bepaalde gevallen kan een krediet handig zijn om je wat financiële ademruimte te geven.

Hulp of advies nodig?

Onze experts helpen je graag verder om alle kosten in kaart te brengen.

Maak een afspraak