Portrait of young happy woman in greenhouse.
Portrait of young happy woman in greenhouse.

Welke subsidies en steunmaatregelen zijn er voor starters?

Welke subsidies en steunmaatregelen zijn er voor starters?

Wist je dat je als starter beroep kunt doen op verschillende subsidies en steunmaatregelen van de overheid? Zo word je aangemoedigd om blijvend te investeren in je zaak. Hier een overzicht van de meest courante, steunverlenende instellingen en subsidies in Vlaanderen, Brussel, Wallonië en Europa.

Subsidies en steunmaatregelen in Vlaanderen

Subsidies overheid eigen zaak
  • PMV: voor waarborgen en leningen. PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen) ondersteunt ondernemers die actief zijn in Vlaanderen met een scala aan producten: van waarborgen voor kredieten (Waarborgregeling) tot voordelige leningen (o.a. via Cultuurinvest, Kidsinvest, Startlening+) en risicokapitaal (o.a. Cultuurinvest).
  • Business Angels Netwerk Vlaanderen: Omdat kleine groeigerichte bedrijven niet gemakkelijk aan kapitaal geraken, wil BAN Vlaanderen een formeel kader bieden om dat hiaat in te vullen via private investeerders. In alle onafhankelijkheid kunnen zo aan waarde creërende projecten kansen geboden worden. Die private investeerders worden ook wel business angels genoemd
  • Winwinlening: De Winwinlening maakt het je gemakkelijker om startkapitaal te vinden in je directe omgeving. Daarbij ga je bij familie of vrienden lenen en krijgen zij een fiscaal voordeel in de plaats. In het geval dat terugbetalen onmogelijk wordt, kan de investeerder een deel van het kapitaal eenmalig via de overheid recupereren.
  • Startlening+: De Startlening is een aantrekkelijke en uiterst soepele formule om je als zelfstandige te vestigen of om een onderneming op te richten. 
  • KMO-cofinanciering: De KMO-cofinanciering helpt je bij de start of groei van je onderneming of van je zelfstandige activiteit.
  • FINMIX: voor complexe financieringsbehoeften. Voor ondernemers die een complexe financiering nodig hebben, helpt FINMIX de zoektocht efficiënter en vlotter te laten verlopen. FINMIX brengt experts van verschillende financieringsinstellingen samen.

Brussel en Wallonië

  • Brussels waarborgfonds voor overheidswaarborg: Het Brussels Waarborgfonds versoepelt de toegang tot bankkredieten voor Brusselse kmo’s door een aanvullende overheidswaarborg aan te bieden.
  • SOWALFIN: In het Waalse Gewest kun je terecht bij Sowalfin voor achtergestelde leningen en overheidswaarborgen.

Europa

Europese Investeringsbank: Het financieringsprogramma van de EIB (Europese Investeringsbank) is een efficiënte manier om kleine en middelgrote ondernemingen te ondersteunen in hun toekomstige ontwikkeling en groei.

Wat betekent dit?

KBC beschikt over een kredietlijn van de EIB die gebruikt wordt om de kredietverlening aan zelfstandigen, vrije beroepers, KMO’s (bedrijven tot 250 werknemers) en MidCaps (bedrijven met minder dan 3.000 werknemers) te stimuleren.
Via onze overeenkomst met EIB kunnen we voor bepaalde investeringen een rentekorting toestaan van 0,25% gedurende 6 jaar.

Voor welke investeringen?

KBC legt de focus voor het gebruik van de rentekorting op klimaatverbeterende investeringen, kredietverstrekking aan landbouw en regiogebonden investeringen (via CBC).

Bedrijven werkzaam in sectoren die belastend zijn voor mens, dier en milieu komen niet in aanmerking.
Kredieten aan of voor financiële holdings en leasingmaatschappijen, aankoop van landbouwgronden, bedrijfsmatige vastgoedontwikkeling en bestemd voor vastgoed verhuurd aan derden zijn uitgesloten.

Voor meer informatie kun je terecht bij je KBC-kantoor.

Mijn dossier, waar vind ik hulp?

Steunmaatregelen starters

Voor concrete informatie over jouw dossier neem je het best contact op met je plaatselijke KBC-kantoor. De waarborgen van PMV, de kredieten van het Participatiefonds Vlaanderen, Brussels Waarborgfonds en de Europese Investeringsbank worden uitgewerkt in samenwerking met KBC Bank NV.

Tip: Voor een volledig overzicht van de steunmaatregelen en ondersteunende diensten, neem een kijkje op de website van Agentschap Innoveren & Ondernemen of Start to Start.

Lening bij KBC?

Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?

Je start een onderneming en moet bedrijfsuitrusting aankopen? Of misschien ben je al in volle groei en heb je bijkomend bedrijfsmateriaal nodig? In welke fase je bedrijf zich ook bevindt, vroeg of laat heb je financiering nodig.
Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?