Cashloos en contactloos betalen

Cashloos en contactloos betalen

Het betaalgedrag van klanten én ondernemers is de laatste maanden drastisch veranderd. We hebben amper nog cash geld op zak, en digitaal betalen is stilaan de norm. Onze cashless society wordt vandaag ook steeds meer contactloos. Even je bankkaart, smartphone of zelfs je horloge of sleutelhanger bovenhalen, en klaar is kees.

Cashless betalen is bij iedereen een gewoonte geworden. En vandaag gebeurt meer dan de helft van de betalingen met een bankkaart in België ook contactloos. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie Febelfin. In amper een jaar tijd is het aantal contactloze kaartbetalingen ruim verdrievoudigd. We haalden ook steeds vaker de smartphone boven om mobiel te betalen. Payconiq noteerde 11,5 miljoen mobiele betalingen in augustus 2020 en maar liefst 4,9 miljoen Belgen die vorig jaar met hun smartphone betaalden. Dat zijn recordcijfers.

information-expr-quote--glyph
“In onze winkel wordt bijna niet meer contant betaald. De meeste klanten betalen contactloos met de kaart of via Payconiq.”

Kelly Clappaert, zaakvoerster van kledingzaak Mademoiselle K

Kelly Clappaert

Betalen is hip

Om contactloos te betalen hoeven je klanten vandaag zelfs niet meer hun smartphone, debet- of kredietkaart boven te halen. Het kan ook veel hipper met een wearable, zoals een armband, ring, horloge of sleutelhanger. Dankzij een ingebouwde chip, die gekoppeld is aan een persoonlijke KBC- debetkaart, volstaat het dat je klanten hun ‘betaal’ accessoire vlak bij je betaalterminal houden om de betaling te bevestigen.

Snel en veilig

Gebruiksgemak en betaalcomfort staan hierbij voorop, zowel voor je klanten als voor jezelf. Je klanten hoeven zelfs geen pincode meer in te geven voor bedragen tot en met 50 euro. Bovendien is betalen met een wearable even veilig als met de smartphone of een KBC-debetkaart. En op het vlak van hygiëne is het een topper, want je klanten raken zelfs de betaalterminal niet meer aan.

Digitale shift

Van cash naar cashloos en contactloos betalen, en van betaalkaarten naar smartwatches of betalen met je sleutelhanger, het betaalverkeer heeft een heuse shift doorgemaakt. Dat was mogelijk dankzij de NFC-technologie, voluit Near Field Communication of draadloze communicatie van nabij. Deze technologie wordt vandaag breed ingezet, ook bijvoorbeeld bij autosleutels en elektronische vervoerbewijzen zoals Mobib.