Hoe wordt mijn zaak succesvol? Een zaak van mensen

Hoe wordt mijn zaak succesvol? Een zaak van mensen

Gepubliceerd op 13 oktober 2017 

In de reeks 'Hoe wordt mijn zaak succesvol?' belichten we deze keer de menselijke kant. Als ondernemer lijkt u altijd op volle snelheid vooruit te moeten gaan, maar stilstaan en luisteren is soms ook nodig. Luister naar uw klanten én naar uzelf.

Empathie voor de klant

'Klantgericht denken', u hebt het zonder twijfel al vaak als heilig motto horen vermelden. Empathie voor de klant gaat nog een stap verder. Het gaat over aanvoelen wat voor uw klant belangrijk is en respect tonen voor zijn visie. U hoeft daarbij niet te streven naar harmonie: meningsverschillen en de daarbij horende discussies kunnen tot nieuwe inzichten en oplossingen leiden. Als u maar in gedachten houdt dat klanten niet alleen met hun verstand, maar ook met hun hart beslissen.

Die focus op de klant kunt u ook visueel maken. Noteer de elementen die hij belangrijk vindt. Dit visuele aspect zal hem vertrouwen geven. U kunt in een andere kleur toevoegen wat u als expert belangrijk vindt. Als u de mogelijke oplossingen met de verschillende punten verbindt, geeft u uw klant een mooi hulpmiddel in zijn beslissingsproces.

Luister naar uzelf

Luister naar uzelf

U moet als ondernemer constant bij de pinken zijn. Luisteren naar uw klanten lukt alleen voor de volle 100% als u zelf goed in uw vel zit. Mis dus ook de signalen van uw eigen lichaam niet. De meeste ondernemers bezitten een flinke portie energie. U herkent zich hier misschien in. Maar overschat uzelf niet: mensen die met veel vuur werken, lopen een groter risico om dat vuur onverwacht te voelen doven. Op burn-out rust nog altijd een taboe, maar het komt verontrustend vaak voor.

De boog kan niet altijd gespannen staan, zegt het spreekwoord. Dat komt omdat een boog zijn veerkracht verliest als hij continu in die vorm blijft staan (of dat was tenminste vroeger zo). En dat geldt ook voor ons lichaam: om gezond en fit te blijven, om uw veerkracht te behouden, hebt u nog iets anders nodig dan uw werk. Zorg dus voor voldoende ontspanning. Hoe u dat doet, hangt volkomen van uw interesses af.