Tips voor uw financiële geluk

Denkt u na over uw financiële toekomst? Ontdek welke opties je hebt als ondernemer

Tips voor uw financiële geluk

Denkt u na over uw financiële toekomst? Ontdek welke opties je hebt als ondernemer

Gepubliceerd op 6 februari 2017 

Als ondernemer bent u dagelijks bezig met de financiën van uw zaak. Terecht, want een gezonde financiële toestand is een basisvoorwaarde voor de toekomst van uw bedrijf. Maar denkt u ook aan uw persoonlijke financiële toekomst? Die is natuurlijk ook belangrijk.

Beleggen in plaats van sparen

geld beleggen

U weet dat een spaarboekje amper nog een rendement oplevert. Maar misschien hebt u niet de tijd, kennis of energie om actief een beleggingsportefeuille te beheren? In dat geval biedt vermogensadvies een oplossing: er wordt voor u een beleggingsportefeuille op maat samengesteld. Die is afhankelijk van uw voorkeur, met meer of minder risico, al dan niet met kapitaalbescherming. U kunt daarbij ook specifiek kiezen voor ethische of duurzame beleggingsproducten, die zowel financiële winst als maatschappelijke meerwaarde nastreven. Of u kunt instappen in een strategiefonds (een fonds is een populaire benaming voor een instelling voor collectieve beleggingen) dat professioneel beheerd wordt door beleggingsspecialisten.

Mensen veranderen: houd er rekening mee bij uw beleggingen

U wilt graag kapitaal opzijzetten voor later, maar u weet nu niet hoe u later tegenover bepaalde beleggingen zult staan. Misschien bent u binnen 25 jaar een veel defensievere belegger dan vandaag. Dat is een heel terechte bezorgdheid! Daarom bestaan er zogenaamde levensloopfondsen. Die fondsen hebben een lange tijdshorizon – een richtdatum van bijvoorbeeld 15 of 20 jaar in de toekomst – en naarmate die richtdatum dichterbij komt, wordt het fonds systematisch defensiever.

Bijna met pensioen: pas uw beleggingen aan

Wanneer u met pensioen gaat, verandert er veel, ook op financieel vlak. U wilt bijvoorbeeld naast uw beleggingen ook graag een maandelijks inkomen, of u wilt kapitaal vrijmaken voor een privéproject. Het is raadzaam om uw beleggingsportefeuille op voorhand in twee stukken op te delen: een deel voor de korte termijn (een maandelijks inkomen, financiering van projecten op korte termijn) en een deel voor de lange termijn (aangroei van uw vermogen, eventueel zelfs over generaties heen).

Meer weten over de KBC-beleggingsformules?