Waar kunt u als starter terecht voor financiering?

Waar kunt u als starter terecht voor financiering?

Gepubliceerd op 22 maart 2018 

Elke starter heeft geld nodig om zijn ideeën in de praktijk om te zetten. Een deel eigen middelen is nodig om vertrouwen uit te stralen. Vaak zijn die eigen middelen echter niet voldoende. Het is aan u om – met de bestaande mogelijkheden – de ideale financieringsmix samen te stellen.

Kijk dichtbij

Nadat de eigen centen geteld zijn, kijken veel starters naar hun directe omgeving voor financiering. Vrienden of familie die in uw onderneming willen investeren kunnen ofwel medeaandeelhouder worden, ofwel geld lenen.

Bij leningen is het belangrijk om op voorhand goed af te spreken of de geldschieter zijn lening 'achtergesteld' wil verklaren tegenover de andere schuldeisers. Een achtergestelde lening wordt bij een eventuele liquidatie van uw onderneming als een van de laatste terugbetaald. Dit type lening wordt beschouwd als quasi eigen vermogen in plaats van vreemd vermogen, en dat is goed voor de solvabiliteit van uw onderneming. Wist u dat de overheid hierop inzet? Via een fiscaal voordeel stimuleert de overheid particulieren om geld te lenen aan kleine en middelgrote ondernemingen.

Ook bij de overheid vindt u steun

Als starter kunt u een beroep doen op subsidies en steunmaatregelen van de overheid. Er is een breed scala aan mogelijkheden: van waarborgen voor kredieten en voordelige leningen tot risicokapitaal, aangeboden door verschillende instellingen. Al van de Participatiemaatschappij Vlaanderen gehoord? Of van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie? Het lijkt moeilijk om hier uw weg in te vinden, maar het loont zeker de moeite. Bekijk ook de website van het Agentschap Ondernemen.

Risicokapitaal om te groeien

Een klein aantal ondernemers kiest ervoor risicokapitaal in te zetten. Als de financiering van uw groei gepaard gaat met hoge risico’s, dan kunt u bij een risicokapitaalverschaffer aankloppen. Die zal het risicokapitaal inbrengen via een tijdelijke aandelenparticipatie, via een achtergestelde lening of via intekening op een obligatielening die uw onderneming uitgeeft. Andere namen voor risicokapitaal zijn durfkapitaal of venture capital.

Crowdfunding als optie

Het principe van crowdfunding is simpel: u vraagt aan veel mensen (de 'crowd') een beetje geld ('funding'). Deze vorm van financiering wint aan belang bij jonge innovatieve ondernemingen. Belangrijk om te weten is dat er vier vormen van crowdfunding zijn: donaties, rewards (voorverkoop), leningen en aandelen.

Lenen bij de bank

Uw bank is een belangrijke partner voor de financiering van uw onderneming. Overweegt u een banklening? Dat is niet alleen een goedkope financieringsoptie, u behoudt ook de volledige zeggenschap over uw onderneming. Een goed ondernemingsplan is wel een must als u een banklening wilt aangaan. Bovendien kunt u bij uw bank terecht voor alternatieve financieringsvormen zoals leasing en factoring; ook binnen de bancaire financieringsvormen is het van belang om een goede mix uit te werken!

Voor advies klopt u het best aan bij uw adviseur Ondernemen of bij de relatiebeheerder Lokale Ondernemingen en Vrije Beroepen in uw bankkantoor.

Corona: veelgestelde vragen

Heb je vragen over je bank- en verzekeringszaken in tijden van corona? Neem een kijkje op onze pagina met veelgestelde vragen.
Corona: veelgestelde vragen

Versoepelde criteria voor Winwinlening

Terwijl er op de spaarrekeningen van de gezinnen recordbedragen staan geparkeerd, zijn heel wat Vlaamse ondernemers op zoek naar kapitaal. Om dat spaargeld aan het werk te zetten, breidt de Vlaamse regering de modaliteiten van de Winwinlening uit.

Versoepelde criteria voor Winwinlening

FAQ voor werknemers

Heb je als werknemer vragen over je groepsverzekering van KBC? Neem een kijkje naar onze veelgestelde vragen.
FAQ voor werknemers

Duurzaam vastgoed voor je bedrijf

Duurzaam ondernemen gaat niet alleen over je processen duurzaam maken. Duurzaam vastgoed voor je bedrijf is minstens even belangrijk.

Duurzaam vastgoed voor je bedrijf