Aan tafel! U krijgt versoepelde fiscale regels op uw bord

Aan tafel! U krijgt versoepelde fiscale regels op uw bord

Gepubliceerd op 13 oktober 2017 

Liggen de fiscale regels rond beroepskosten u soms zwaar op de maag? Het is dan ook een hele boterham. Er is echter goed nieuws, want vanaf nu zijn de regels voor catering bij publicitaire evenementen en voor restaurantkosten bij buitenlandse reizen een stuk soepeler. We gingen aankloppen bij Philippe Delmotte, fiscaal adviseur bij KBC, voor meer info.

Na een jarenlange btw-discussie over de catering bij publicitaire evenementen is de fiscus gezwicht. Kunt u daar wat uitleg over geven?

De fiscus staat een btw-aftrek toe op de kosten die u maakt wanneer u evenementen organiseert om de verkoop van uw producten of diensten een boost te geven. Die evenementen kunnen zowel voor bestaande als voor potentiële klanten bedoeld zijn. Tot voor kort waren catering- en restaurantdiensten uitgesloten van deze aftrek, maar enkele gerechtelijke uitspraken gingen tegen deze uitsluiting in. Sinds maart 2015 heeft de btw-administratie gelukkig formeel beslist om haar zienswijze aan te passen: ook de btw op catering- en restauratiekosten van publicitaire evenementen kan nu in aftrek worden genomen. Natuurlijk is dit geen vrijgeleide om alle cateringkosten te bestempelen als ‘publiciteitskosten’. Om de btw te kunnen aftrekken, moet u kunnen aantonen dat u de kosten gemaakt hebt met het oog op een publicitair evenement. Bovendien moet de cateraar een btw-conforme factuur uitreiken voor zijn diensten. Een btw-bonnetje of kasticket volstaat dus niet.

Geldt deze beslissing alleen voor de toekomst?

Nee, u kunt voor de btw op cateringkosten ook nog een stuk teruggaan in het verleden, en dat zowel voor btw die nog niet werd afgetrokken als voor btw die werd verworpen bij een controle. U kunt in 2015 nog teruggaan tot cateringfacturen waarvan het recht op aftrek is ontstaan na 1 januari 2012. Ook daarvoor moet u natuurlijk wel het publicitaire doel van de cateringkosten kunnen bewijzen, en over een correcte factuur beschikken.

Ook voor restaurantkosten bij buitenlandse reizen lijkt er een versoepeling te komen. Waarover gaat het precies?

Restaurantkosten zijn slechts voor 69% aftrekbaar. In het verleden gold hierop een uitzondering voor restaurantkosten tijdens zakenreizen, maar in 2004 werd deze uitzondering heel duidelijk teruggeschroefd: ook restaurantkosten in het buitenland zijn slechts voor 69% aftrekbaar. Nu lijkt het erop dat de beperking tot 69% opnieuw overboord gegooid wordt. Dat hebben we te danken aan de minister van Financiën, die in januari 2015 een antwoord gaf op een officiële vraag over de fiscale aftrekbaarheid van restaurantkosten op buitenlandse reizen. Hij zei ietwat verrassend: "Indien de door een werkgever of een vennootschap gedane terugbetaling van het werkelijke bedrag van de restaurantkosten die een werknemer of een bedrijfsleider tijdens een buitenlandse zakenreis heeft gemaakt, als een niet belastbare terugbetaling van eigen kosten van de werkgever of de vennootschap kan worden aangemerkt, moet die terugbetaling niet aan de aftrekbeperking tot 69% worden onderworpen". Daarmee voert de minister de oude administratieve tolerantie weer in die in 2004 werd geschrapt. Het is wel nog onduidelijk of deze tolerantie ook geldt als de werkgever of vennootschap de restaurantkosten zelf betaalt, bijvoorbeeld na ontvangst van een factuur of als de werknemer of bedrijfsleider betaalt met een kredietkaart van het bedrijf. In dat geval is er op de letter gesproken geen 'terugbetaling van gemaakte kosten'.

Er zijn natuurlijk nog meer wetenswaardigheden over aftrekbare beroepskosten. Is er een document dat de hele regelgeving bundelt?

Het principe lijkt simpel: kosten die u voor uw beroep maakt, mag u aftrekken van uw belastingen. Maar de realiteit is minder eenvoudig. UNIZO heeft de regels rond aftrekbare beroepskosten gebundeld in een pocket. Dankzij het structurele partnerschap van KBC met UNIZO krijgen 500 KBC-klanten een gratis pocket. Een praktisch cadeau waarvoor niet-UNIZO-leden normaal 20 euro betalen. Het aanbod is geldig tot 25 juni 2015 en de voorraad is beperkt tot 500 exemplaren.