Nieuwe kansen door COVID-19

Nieuwe kansen door COVID-19

"De toekomst van 3D-printing oogt veelbelovend!"

Een crisis zorgt voor heel wat stress en onzekerheid, maar sommigen zien ook de opportuniteiten ervan. De Brusselse ondernemer Nicolas Usuwiel produceerde aan het begin van de coronacrisis zo’n 12.000 3D-geprinte vizieren voor zorgverleners. Nu de economie terug op gang komt, maakt hij plannen om zijn 3D-printingbedrijf te heroriënteren richting de medische sector.

Nicolas Usuwiel, stichter en zaakvoerder van Unic-3D, maakte van de nood een deugd tijdens de coronacrisis. De zaken vielen stil, maar hij kon wel een helpende hand reiken aan zorgverleners. Dit zette hem aan het denken over een niche met veel potentieel: de medische sector.Nicolas was net vader geworden van zijn tweede kind toen België in lockdown ging. ‘Ik had thuis kunnen blijven en de zaak kunnen sluiten’, blikt hij terug.

Maar ik beschouwde het als mijn maatschappelijke plicht om mensen in de zorg te helpen die kampten met een tekort aan beschermingsmateriaal. Ik verdiepte me in het product en kwam al snel tot de conclusie dat mondkapjes onvoldoende bescherming bieden tegen Covid-19. Met face shields zijn zorgverleners en patiënten veel beter beschermd.

Samen met een medewerker produceerde Nicolas van half maart tot half mei face shields zonder er winst op te maken. Daarnaast vervaardigden ze ook een 350-tal reserveonderdelen voor beademingstoestellen. Die leverden ze aan diverse Brusselse ziekenhuizen.

Nieuwe plannen

De winkel met toonzaal in Brussel bleef 2 maanden verplicht gesloten. De online bestellingen van 3D-prints en van 3D-printers en -scanners daalden. ‘Zeker voor de duurdere exemplaren gaan mensen niet tot aankoop over zonder een demonstratie te hebben gezien en dat was tijdens de lockdown onmogelijk.’

Ook na de heropening van de showroom bereikt de verkoop nog niet het niveau van voor maart, stelde Nicolas in de zomer vast. 

Maar de Brusselaar zit vol nieuwe plannen. ‘We zijn nu 4 jaar actief in de 3D-printingsector en zijn daarmee een van de pioniers in België. Deze hele periode heeft me doen nadenken over de verdere evolutie van mijn verdienmodel. Ik blijf ervan overtuigd dat er een grote toekomst is voor 3D-printing. Er zijn nog volop mogelijkheden om de zaak uit te breiden. Ik heb momenteel een aanvraag voor een investeringskrediet lopen bij KBC.’

Welke kant wil Nicolas in de toekomst uitgaan? ‘Om te beginnen zijn er heel wat opportuniteiten op het gebied van tandimplantaten en andere medische toepassingen. Een aantal van onze printers zijn al gecertificeerd voor medische protheses. Naast de medische sector zie ik ook veel mogelijkheden in de bouwsector, tot het volledig printen van huizen toe.’

Uitbreiding

De terugval in omzet door de Covid-19 is tijdelijk, denkt Nicolas. Hij kijkt hoopvol naar de toekomst en maakt zelfs plannen voor een landelijke keten van verkooppunten. ‘Ik ben ervan overtuigd dat onze gepersonaliseerde aanpak het verschil kan maken. 

Ik droom van vestigingen in andere grote steden waar we net zoals in Brussel klanten kunnen ontvangen. We zijn een meerwaarde omdat we met de klant rond de tafel zitten, actief meedenken met zijn ontwerp en het desgewenst helemaal uittekenen.’