KBC-Voorafbetalingsplan helpt u uw belastingen voorafbetalen

KBC-Voorafbetalingsplan helpt u uw belastingen voorafbetalen

Gepubliceerd op 11 maart 2019

Door belastingen vooraf te betalen, voorkomt u niet alleen boetes, u doet er ook financieel voordeel mee. Tijdig voorafbetalen is dus de boodschap. Een handige oplossing zorgt ervoor dat u geen enkele voorafbetaling meer mist.
 

De overheid wil zo snel mogelijk belastingen innen. Daarom moedigt de wetgever bedrijven aan om voorafbetalingen te doen.

Ondernemers krijgen zowel negatieve als positieve prikkels:
 

  • Belastingvermeerdering: voor ondernemers die onvoldoende voorafbetalingen doen. Door in het jaar van de inkomsten uw belastingen van dat jaar voldoende vooraf te betalen, vermijdt u een belastingvermeerdering. 

  • Belastingvermindering of bonificatie: voor ondernemers die meer dan nodig voorafbetalen. Betaalt u 106% vooruit, dan hebt u recht op een belastingvermindering.

Vier voorafbetalingen per jaar

  • Er zijn vier vervaldagen per jaar, afhankelijk van het begin van uw boekjaar. Voor een boekjaar dat gelijkloopt met het kalenderjaar, zijn deze vervaldagen 10 april, 10 juli, 10 oktober en 20 december

  • De voordeel- en bonificatiepercentages worden door de fiscus pas in het eerste kwartaal van hetzelfde jaar gepubliceerd en verschillen afhankelijk van het kwartaal waarin u voorafbetaalt. De onderstaande tabel toont de percentages voor het inkomstenjaar 2018. Het vermeerderingspercentage voor inkomstenjaar 2018 bedraagt 6,75% voor vennootschappen.
Uiterste voorafbetalingsdata* Voordeelpercentages vennootschappen Voordeelpercentages natuurlijke personen Bonificatiepercentages
10 april 9,00% 3,00% 1,50%
10 juli 7,50% 2,50% 1,25%
10 oktober 6,00% 2,00% 1,00%
20 december 4,50% 1,50% 0,75%

* Voor het boekjaar dat start op 1 januari.

KBC-Voorafbetalingsplan voorkomt belastingvermeerdering

KBC helpt u bij het voorafbetalen van uw belastingen. Met het KBC-Voorafbetalingsplan financiert u uw voorafbetaling, zonder de geldstromen van uw zaak te verstoren.

  • Bepaal zelf de tijdstippen waarop u wilt voorafbetalen en betaal gespreid terug. 
  • Omdat u geen voorafbetalingen meer vergeet, riskeert u geen belastingvermeerdering
  • De interesten van de financiering zijn volledig fiscaal aftrekbaar
  • U blijft over de nodige liquiditeiten beschikken.
  • Regel het KBC-Voorafbetalingsplan digitaal in KBC Touch en KBC Mobile in amper 3 klikken.

Meer info?

Wenst u meer te weten over het KBC-Voorafbetalingsplan of de wetgeving rond het voorafbetalen van belastingen? Neem contact op met uw KBC-relatiebeheerder of informeer u via KBC Live of de digitale kanalen.