Update rendabiliteit in voornaamste land- en tuinbouwsectoren

Update rendabiliteit in voornaamste land- en tuinbouwsectoren

Hoe deden de voornaamste land- en tuinbouwsectoren het in 2021 en wat zijn de economische vooruitzichten? Een samenspel van diverse factoren (wereldwijde vraag, Covid, energieprijzen,…) die leiden tot een perfect storm zorgt voor heel wat kopzorgen bij de Vlaamse land- en tuinbouwers. Wat zijn de onderliggende elementen van deze perfect storm en vooral wat zijn de vooruitzichten voor de nabije toekomst? In deze Agronomics -in samenwerking met Plattelandstv- deelt onze AGRO-econoom Jan Leyten zijn inzichten.

In deze editie  duiken we dieper in de cijfers van de varkenssector, braadkippensector, melkveehouderij, appel- en perensector en glasgroenten. 

Meer info? Je kan hier de volledige Agronomics-aflevering  in samenwerking met Plattelandstv herbekijken:

Nieuwe opportuniteiten in de melkveehouderij

In de toekomst van de melkveehouderij komen een aantal thema’s naar voor waarrond de consumenten bepaalde verwachtingen hebben richting de producenten van zuivelproducten.

De pachtwet toegelicht

Als pachter wil je graag zekerheid over je gronden om aan landbouw te kunnen doen. Een goede kennis van de pachtwetgeving is dan ook van essentieel belang. 

Extra inkomsten via diversificatie?

Als land- en tuinbouwer heeft u diverse strategieën om uw bedrijf te gaan ontwikkelen. De meest gekende is schaalvergroting.

Hoe waardeer je je bedrijf?

Een overname is een proces waarbij u best niet over één nacht ijs gaat. Het is een kwestie om de juiste mix te vinden tussen de behoeften die u als ouder nog heeft en de kansen die u de jongere generatie wil bieden.