Update rendabiliteit in voornaamste land- en tuinbouwsectoren

Update rendabiliteit in voornaamste land- en tuinbouwsectoren

Hoe deden de voornaamste land- en tuinbouwsectoren het in 2022 en wat zijn de economische vooruitzichten? Een samenspel van diverse factoren (wereldwijde vraag, Covid, energieprijzen,…) die leiden tot een perfect storm zorgt voor heel wat kopzorgen bij de Vlaamse land- en tuinbouwers. Wat zijn de onderliggende elementen van deze perfect storm en vooral wat zijn de vooruitzichten voor de nabije toekomst? In deze Agronomics -in samenwerking met Plattelandstv- deelt onze AGRO-econoom Jan Leyten zijn inzichten.

In deze editie  duiken we dieper in de cijfers van de varkenssector, braadkippensector, melkveehouderij, appel- en perensector en glasgroenten. 

Meer info? Je kan hier de volledige Agronomics-aflevering  in samenwerking met Plattelandstv herbekijken:

Huwen of samenwonen? De verschillen op een rijtje

De samenleving is in de loop der jaren grondig veranderd. Vroeger was huwen de regel, vandaag wonen steeds meer partners samen zonder gehuwd te zijn.

De pachtwet toegelicht

Als pachter wil je graag zekerheid over je gronden om aan landbouw te kunnen doen. Een goede kennis van de pachtwetgeving is dan ook van essentieel belang. 

De energietransitie: van fossiele naar duurzaam geproduceerde energie

Hoe omgaan met de energietransitie, de overgang naar een situatie waarin de fossiele brandstoffen grotendeels worden vervangen door duurzame, voornamelijk elektrische, energiebronnen. ecoWise begeleidt land-en tuinbouwers bij die overgang.

Hoe bescherm je je naasten en je bedrijf bij overlijden?

De meeste jonge mensen gaan ervan uit dat ze onsterfelijk zijn en staan niet stil bij de zware gevolgen van een eventueel overlijden.