Melkveebedrijf Van Doorne

c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Melkveebedrijf Van Doorne

Nick Van Doorne nam het ouderlijk melkveebedrijf over

“Het moest een goede beslissing zijn voor iedereen”

Hoewel hij enkele jaren buitenshuis heeft gewerkt, heeft Nick Van Doorne nooit getwijfeld: hij zou het melkveebedrijf overnemen van zijn ouders Kurt en Mia. Toen Nicks zus Leonie besloot om in de toekomst te verhuizen naar de woning van grootvader Van Doorne en ook Nick zelf begon uit te kijken naar een eigen stek, kwam de bedrijfsoverdracht in een stroomversnelling. In harmonie met alle gezinsleden én correct en uitgebreid begeleid door het team van KBC Agro kon de overname verlopen op een correcte en vlotte manier, die voor alle betrokkenen op de best mogelijke wijze kon verlopen.

De familie Van Doorne melkt 150 koeien op de locatie waar Mia’s ouders al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw een landbouwbedrijf runden. Zij combineerden toen melkvee met een tak varkenshouderij. 

Bedrijfsfiche
 

  • Nick en Kurt Van Doorne
  • Ondernemingsvorm: maatschap
  • Start overnameproces: 2018 
  • Ligging: Beernem (West-Vlaanderen)
  • Sector: 150 stuks melkvee met akkerbouwtak voor de teelt van voedergewassen

Zoon en dochter

In 1988 begonnen Kurt en Mia hun activiteit op het bedrijf, met de bouw van een loopstal om de oude bindstal voor de koeien te vervangen. De varkenstak werd stelselmatig afgebouwd en de blik kwam volledig op de toekomst: een hedendaags melkveebedrijf met automatisering waar mogelijk, waar later zoon Nick de kans kreeg om een toekomst in de sector uit te bouwen. “Ik heb altijd het idee gehad om over te nemen, maar daarvoor was er wel een nieuwe melkveestal nodig. De vergunningsprocedure is een lijdensweg geweest waar uiteindelijk in 2018 gelukkig een eind aan kwam. Vanaf toen ben ik thuisgebleven om de nieuw stal te realiseren. In november 2019 werd de stal in gebruik genomen.” Nick wordt dit jaar 34, zijn ouders 62. Nog te jong voor hen om al aan een pensioen te denken, maar over de overname werd hier wel al veel langer gepraat. “Alles is in een stroomversnelling gekomen toen onze dochter kenbaar maakte dat ze interesse had om de hoeve van haar grootouders, mijn ouders, te kopen”, vertelt Kurt. “Dan zijn we beginnen nadenken: als zijn zus zo’n stap neemt, moet dat voor Nick ook mogelijk zijn.” 

Eigen woning

Nick stond te popelen om een eigen woning voor zichzelf te hebben. “De ouders zijn dan gaan zoeken naar een andere woning voor zichzelf en dan is er een hele rij aan dominosteentjes beginnen vallen”, vertelt Caroline Tack, adviseur Agro bij KBC. Zij begeleidde het bedrijf van de familie Van Doorne voor de overname, in nauwe samenspraak met Stefaan Vandendriessche, relatiebeheerder bij KBC. “In eerste instantie dacht de familie aan een vennootschap. Maar er is op dit bedrijf sprake van relatief veel onroerend patrimonium. Bovendien waren alle betrokkenen ook nog vrij jong, té jong om al drastische stappen te zetten bij de overdracht aan de volgende generatie. Nick nam over in 2018. Op dit moment worden de volgende stappen in het verwerven van het onroerend goed genomen.”

“De inbreng van alle gesprekspartners was in evenwicht en dat heeft vruchten afgeworpen.”  Caroline Tack, adviseur Agro bij KBC die de familie mee begeleidde tijdens de familiale bedrijfsoverdracht.

“Een vennootschap bleek voor dit bedrijf niet de juiste ondernemingsvorm.”  Stefaan Vandendriessche, relatiebeheerder bij KBC die al jarenlang nauw betrokken is bij de bedrijfsvoering van de familie Van Doorne.

 “Zelf speelden wij met het idee van een vennootschap”, vertelt Kurt. “Maar de mensen van KBC hebben ons uitgelegd waarom dat voor onze situatie minder geschikt zou zijn. Een overname is een enorm uitgebreide puzzel en een heel complex gegeven. Het belangrijkste is dat je omringd en gesteund wordt door zo veel mogelijk mensen die er iets van afweten. Op die manier krijg je alles te horen wat je moet weten. Er komt enorm veel bij kijken, het gaat veel verder dan alleen de centen en de gebouwen. Ook vergunningen, contracten … Samen konden we een draaiboek opstellen zodat we zeker niks zouden vergeten. Als je er alleen aan begint, vergeet je heel zeker dingen. Nu zijn wij zelfs samen met de mensen van KBC naar de notaris geweest. Stefaan Vandendriessche kent ons bedrijf goed, en kon ons daar nog wijzen op belangrijke zaken die gecorrigeerd moesten worden. Je wil in zo’n verhaal ook geen fouten maken, want dat kan serieuze fiscale gevolgen hebben.”

KURT VAN DOORNE:  “ALS JE ER ALLEEN AAN BEGINT, ZAL JE DINGEN VERGETEN.”

Gelijkberechtiging

Een familiale bedrijfsoverdracht kent heel wat specifieke uitdagingen. “Het moeilijkste was geld vinden”, lacht Nick. “We kwamen eigenlijk altijd al overeen binnen het gezin over hoe we de toekomst zagen. Ik heb een zus, gelijkberechtiging is heel belangrijk. En daar is ook nooit discussie over geweest. Er is altijd heel actief overleg geweest met onze ouders en met de mensen van KBC en SBB. We wisten dat een genomen beslissing voor iedereen een goede beslissing zou moeten zijn.”

“Wat jullie in dit proces enorm siert, is dat jullie als familie nooit over één nacht ijs gaan wanneer jullie een beslissing nemen”, merkt Caroline op. “Jullie zullen altijd alle mogelijkheden afwegen, advies vragen en tot een besluit komen waarbij iedereen tevreden is. Nick, als opvolger, participeert heel actief in het beslissingsproces. Dat is heel belangrijk. De inbreng van alle gesprekspartners is in evenwicht en dat heeft vruchten afgeworpen.”“Wat ik ook waardevol vond, is om gesprekken te hebben met andere boeren”, vult Kurt aan. “Als je open tegen mekaar kan zeggen waar je mee zit, kan je ook eens luisteren hoe ze die uitdagingen op andere bedrijven aangaan. Bij zo’n overname, maar ook in de rest van je carrière als landbouwer. Als je zelf open kan zijn, en je kan ervaringen delen met andere boeren die dezelfde openheid aan de dag leggen, heb je daar heel veel steun aan.
 

Uitdaging voor de toekomst

Mia en Kurt hebben hun nieuwe woning gevonden, Nick is klaar voor de toekomst. Hoewel het nog niet zeker is hoe die er precies zal uitzien. “Het stikstofverhaal hangt ons nog boven het hoofd. Ik laat op dit moment analyseren welke aanpassingen voor mijn stal ook economisch haalbaar zijn. Dat er zoveel onzekerheid is én dat regelgeving zo vaak verandert, maakt het echt heel moeilijk. Nu werken we nog samen als gezin en ik ben er redelijk zeker van dat ik ook na hun pensioen nog op de hulp van mijn ouders ga kunnen rekenen en misschien springt mijn vriendin ook wel hier of daar bij. Maar arbeid is en blijft wel een uitdaging. Ik bespreek graag met andere boeren hoe zij efficiënter werken om van hen inspiratie op te doen.” “Hoe dat precies loopt, bekijken we wel wanneer het zover is”, rondt Kurt af. “De tijd zal raad brengen, we zetten één stap per keer.” 

Meer info?

Contacteer me

Melkveebedrijf Decreane-Versavel: "Het loont om het bredere plaatje te bekijken"

Niet alleen bedrijfsovername, maar ook een eventuele wissel van woonplaats is voor heel wat landbouwersgezinnen een belangrijk sleutelmoment. Adviseur Agro bij KBC Rudi Dewitte begeleidde de familie Decraene in hun woonwissel, maar hielp ook om verder vooruit te kijken. En dat is zowel voor de jonge als iets minder jonge generatie een hele opluchting.

Aspergehoeve Bossuyt: “Wij houden maximaal rekening met noden van de klant”

In Oostrozebeke heeft aspergekweker Kris Bossuyt met zijn hoevewinkel een schoolvoorbeeld neergezet van hoe je de korte keten tot je hoofdactiviteit kan uitbouwen door in te spelen op de noden van de klant.

Van de akker naar de wei

Op hun akkerbouwbedrijf in Laakdal produceren Nele Devoghel en Stefaan Van Elven aardappelen, wortelen, uien en… energie. De 700 zonnepanelen die ze geplaatst hebben, leveren elektriciteit voor de koelcellen waarin ze hun oogst opslaan. Maar wat als die cellen grotendeels leeg staan? Dan gaat die stroom de wei in. De wei van Werchter!

Jan Vermeiren nam het ouderlijk pluimveebedrijf over

Sinds kort bezit Jan Vermeiren 100% van de aandelen van bvba Hoender-Ei. Dat is het pluimveebedrijf dat zijn vader Johan uit de grond stampte en waarin Jan al een tiental jaren meedraaide. Maar een volledige overname is toch nog wat anders. Want hoe zorg je ervoor dat ook de kinderen die het bedrijf niet verderzetten toch hun deel van de koek krijgen? De familie Vermeiren slaagde erin die knoop netjes te ontwarren, met behulp van de boekhouder en het team van KBC Agro.