Een auto delen of kopen?
Heb je vaak een auto nodig, maar weet je niet of het een goed idee is om er een te kopen? En wat met de alternatieven als delen en huren? Het was nog nooit zo makkelijk. Maar wat is de beste optie voor jou? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.

Een auto delen
Je kunt een auto delen met je buren of vrienden uit je wijk, maar even makkelijk via online deelapplicaties. De meeste deelauto-aanbieders leggen de focus op grootsteden, maar er bestaan ook uitzonderingen.
Voordelen: een auto delen is ecologischer dan een eigen auto kopen. Je betaalt alleen de ritten die je ermee aflegt. Gebruik je de wagen niet veel (pakweg minder dan 10.000 km per jaar) en heb je ’m niet elke dag nodig? Dan is het ook veel goedkoper dan een eigen wagen kopen. Met een app bekijk je snel en makkelijk waar welke auto beschikbaar is om zo de auto op voorhand te reserveren. Je kunt je deelauto reserveren met KBC Mobile.
Nadelen: gebruik je vaak een auto of doe je geregeld verre verplaatsingen? Dan kan een deelauto duurder worden dan een eigen auto. Zoek ook goed uit voor welke eventuele schade en ongevallen je verzekerd bent met je deelauto. Dat kan verschillen per aanbieder. Een deelauto kun je flexibel gebruiken, maar je gebruikt hem natuurlijk niet alleen. Houd er dus rekening mee dat je niet noodzakelijk meteen een wagen ter beschikking hebt.
Een auto kopen
Om een eigen wagen te kopen, leg je al snel een grote som geld op tafel. Je kunt je auto nieuw kopen of kiezen voor een goedkoper tweedehandsmodel van een particulier of een garage. Bij die laatste optie heb je wettelijk minstens één jaar garantie op je voertuig.
Voordelen: een eigen auto hebben kan de max zijn. Omdat het voertuig helemaal van jou is, doe je er ook helemaal je zin mee. Kocht je de auto nieuw of is het voertuig niet te oud, dan kun je die na een aantal jaar ook nog doorverkopen en een deel van je geld recupereren. En niet te vergeten: je voertuig is ook altijd beschikbaar.
Nadelen: om een nieuwe auto of tweedehandswagen te kopen, moet je natuurlijk ook in één keer een grote som geld kunnen betalen of een krediet aangaan bij de bank. Kosten voor het onderhoud, verkeersbelasting en verzekeringen kunnen hoog oplopen, afhankelijk van het model en het aantal gereden kilometers.
Tip
Woon je nog thuis en gebruik je de auto van je ouders? Laat je dan als bestuurder opnemen in hun autopolis, want dat kan je heel wat geld besparen. Dankzij Start2Drive kun je trouwens de eerste 24 maanden na het behalen van je voorlopig rijbewijs je verzekering koppelen aan die van je ouders en zo je eigen rijhistoriek opbouwen. Zo geniet je bij aankoop van je eerste wagen al meteen een goedkoper tarief.
Wil je een auto kopen, dan kun je ook bij KBC terecht voor MyFirstCar, een autoverzekering op maat van jongeren.