Hoeveel cash mag je van een klant ontvangen?

Hoeveel cash mag je van een klant ontvangen?

Als ondernemer geef je je klanten graag de mogelijkheid om op verschillende manieren te betalen. Met Bancontact, een overschrijving, Visa … Cash betalen hoort daar ongetwijfeld ook bij. Maar hoeveel cash mag je als ondernemer van een klant ontvangen?

Hoeveel contant geld mag ik ontvangen?

Voor kleinere verkopen, mag je als ondernemer zonder probleem cash geld ontvangen van je klanten. Wanneer je echter grotere cashbetalingen van een klant ontvangt, moet je rekening houden met een vooropgestelde limiet.

Sinds 1 januari 2014 mag je als ondernemer maximaal 3.000 euro contant geld van je klant in ontvangst nemen. Bij een verschuldigd bedrag, hoger dan 3.000 euro, mag niet meer dan 10% van het bedrag cash worden betaald, met een maximum van 3.000 euro. Als de prijs – inclusief btw – lager is dan 3.000 euro, mag de klant wel zonder probleem het totale bedrag contant betalen.

Hoe gaat dat dan in de praktijk?

cash geld ontvangen

We leggen het even uit aan de hand van een voorbeeld:

Je bent garagist en een klant koopt bij jou een tweedehandsauto voor 2.999 euro, inclusief btw. In dat geval mag jouw klant wettelijk het volledige bedrag cash betalen. Kost de tweedehandswagen 4.590 euro, dan mag de klant maar 10% van het aankoopbedrag cash betalen, zijnde 459 euro. De maximumgrens voor een contante betaling is 3.000 euro. Dat wil zeggen dat wanneer je klant een nieuwe wagen van 45.000 euro zou willen kopen, het maximumbedrag dat hij cash kan betalen evenwel beperkt is tot 3.000 euro.

Facturen opsplitsen?

Het is wettelijk verboden om een verkoop kunstmatig op te splitsen in verschillende facturen om de 3.000 eurogrens te omzeilen. Bij de bepaling van de drempel van 3.000 euro is dus het totale (factuur)bedrag van belang en niet het betaalde (deel)bedrag zelf.

Betalingen waarbij cashbetalingen niét toegelaten zijn

  • Onroerend goed: bij de verkoop van een onroerend goed mag er niets meer contant worden betaald (geldt voor iedereen: koper of verkoper, particulier of handelaar)
  • Lonen: lonen moeten verplicht per overschrijving worden betaald, een werknemer contant betalen is niet toegestaan (geldt voor ondernemers, werkgevers).
  • Inkoop van koperen kabels door een schroothandelaar: ook hier zijn cashbetalingen wettelijk verboden (geldt voor ondernemers én particulieren).

Wat als ik als ondernemer de regels voor cashbetalingen overtreed?

Merkt de economische inspectie dat je als ondernemers een overtreding hebt gemaakt op het vlak van cashbetalingen (zowel betalingen door jou uitgevoerd als ontvangen van klanten), dan riskeer je een boete. Die boete bedraagt maximaal 10% van het bedrag dat ten onrechte in contanten werd betaald/ontvangen (met een maximum van 1.350.000 euro). Zowel de verkoper als de koper kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor het betalen van de boete.

Regeringsbesluit

De federale regering Michel I kondigde eerder aan dat ze in 2015 de grens van contante betalingen wilde verhogen naar 7.500 euro. Volgens de laatste berichten heeft staatssecretaris voor fraudebestrijding Elke Sleurs haar plannen evenwel herzien, waardoor de drempel van 3.000 euro gehandhaafd blijft.

Meer info?

Cash geld overzetten naar je bankrekening?

Wanneer je als ondernemer cash geld van je klanten ontvangt, heb je aan het einde van de dag of week mogelijks heel wat euromunten en/of biljetten in je kassa. Dit geld kan je makkelijk op je zakelijke rekening plaatsen, ontdek de mogelijkheden:

Je klanten laten betalen met kaart

Door je je klanten de mogelijkheid te geven om ook met de kaart te kunnen betalen, vermijd je echter dat je als zelfstandige met (te) veel cash zit op het einde van de week. Beschik je nog niet over een betaalterminal in je zaak? Ontdek dan snel de verschillende betaalterminals van KBC.

Te weinig cash in je kassa? 

Heb je een tekort aan cash geld in de kassa van je zaak? Dan kan je als ondernemer ook makkelijk contant geld opnemen. Ontdek de mogelijkheden en ga meteen aan de slag, je kan bij KBC namelijk online euromunten en/of -biljetten aanvragen. Ook buitenlandse munt kan je online aanvragen!

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Kan ik mijn klanten via domiciliëring (automatisch) laten betalen?

Kan ik mijn klanten via domiciliëring (automatisch) laten betalen?

Maak gebruik van de Europese domiciliëring en laat de betalingen van je klanten automatisch verlopen. Zo verminder je niet alleen jouw administratieve taken, maar ook die van je klant.
Betaalterminal: waar let ik op?

Betaalterminal: waar let ik op?

Cash of kaart? Laat de keuze aan de klant, en plaats een betaalterminal voor bankkaarten in je winkel.
Blog: Les Lisettes, twee vriendinnen, één webshop

Blog: Les Lisettes, twee vriendinnen, één webshop

Een eigen webshop, dat is niet niets. Een webshop starten met een vriendin, dat is dubbele fun! We interviewden An De Schutter en Inez Van Herck, de eigenaressen van Les Lisettes in Aartselaar en vroegen hen hoe het allemaal begon …
Moeten je klanten mobiel kunnen betalen?

Moeten je klanten mobiel kunnen betalen?

Spreek een breed publiek aan en maak het leven van je klanten makkelijker door ze mobiel te laten betalen.