Welke competenties heb ik nodig als ondernemer?

Welke competenties heb ik nodig als ondernemer?

Bij ondernemen komt heel wat kijken. Maar wat moet je precies weten en kunnen om goed voorbereid te zijn op de uitdagingen die op je pad terechtkomen?

Wat je moet weten

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Zo is het belangrijk om je sterktes en zwaktes te kennen en mee te zijn met nieuwe ontwikkelingen.

Los van de specifieke kennis over je sector zorg je het best ook voor:

  • Een financieel basisinzicht: zo kun je meepraten over het financiële plaatje van je onderneming en mee naar oplossingen zoeken.
  • Digitale vaardigheden: als onderneming moet je vandaag ook digitaal sterk in je schoenen staan om aan de verwachtingen van je klanten te voldoen.
  • Administratieve vaardigheden: tegenwoordig bestaan er heel wat tools om je administratie te vereenvoudigen en tijd te besparen. Denk maar aan tools voor facturatie en planning.

Groeit je onderneming? Dan is het belangrijk om efficiënt te leren delegeren. Zo kun je extra personeel aannemen of bepaalde taken uitbesteden aan externe partners. Want je tijd is kostbaar en wat je zelf doet, doe je niet per se altijd beter. Bovendien gaat je focus het best naar taken waarmee je in verhouding tot je tijd het meeste resultaat haalt.

Wat je moet kunnen

Zelfstandige in wording

Naast kennis heb je ook een aantal vaardigheden nodig om het te maken als ondernemer:

  • Visie en flexibiliteit: je weet wat je wilt en je kunt creatief denken om obstakels te overwinnen. Daarnaast weet je hoe je jezelf aanpast aan een situatie, want als ondernemer moet je van verschillende markten thuis zijn.
  • Assertiviteit en sociale vaardigheden: je moet knopen kunnen doorhakken en sterk in je schoenen staan om je project te verdedigen en te verkopen. Ook netwerken is belangrijk, want vaak hangt het succes van je onderneming deels af van de kracht van je netwerk.
  • Klantgerichtheid en oog voor kwaliteit: het is een cliché, maar klant is koning. Daarom is het ook cruciaal om je klant te doorgronden, zodat je weet wat die wil en jij je kwaliteit en service daarop kunt afstemmen.

Hulp of advies nodig?

Gelukkig hoef je niet alles meteen onder de knie te hebben. Het belangrijkste is dat je al doende leert. Daarnaast kun je altijd extra cursussen volgen om bij te leren. Kom gerust langs voor een gesprek met een van onze experts. Ze helpen je graag verder om de gaten in je kennis en vaardigheden op te vullen.

Maak een afspraak

Hoe start ik als zelfstandig apotheker?

Zelfstandig apotheker worden? Daar komt best wat bij kijken. Ontdek welke administratieve zaken je eerst in orde brengt en ga vlot van start!
Hoe start ik als zelfstandig apotheker?