Hoe kan ik efficiënt netwerken?

Als ondernemer heb je nood aan een goed netwerk. Hoe bouw je het best je eigen netwerk uit?

Hoe kan ik efficiënt netwerken?

Als ondernemer heb je nood aan een goed netwerk. Hoe bouw je het best je eigen netwerk uit?

Welke job je ook uitvoert, als ondernemer heb je nood aan een goed netwerk. Laat je dus omringen door je naasten, maar ook door andere collega-ondernemers. Zij kunnen je een houvast bieden in moeilijkere tijden of een klankbord voor je zijn wanneer je vragen hebt. Netwerken klinkt leuk, hip en gemakkelijk maar dat is het zeker niet. De ene is er al wat meer ervaren in dan de andere. Maar als ondernemer moet je netwerken, je kunt niet anders. Je bedrijf staat of valt met een goed netwerk. Want dat omvat potentiële zakenpartners, leveranciers en …. klanten!

Hoe omring je je dan het best en hoe bouw je je eigen netwerk uit?

Nieuwsbrieven
Schrijf je eerst en vooral in op een aantal nieuwsbrieven of tips & tricks van verschillende organisaties.

Organisaties en evenementen
Sluit je ook aan bij een of meerdere organisaties. Dat kan gaan van een ondernemersorganisatie zoals UNIZO tot een organisatie die een goed doel sponsort, die zich richt tot een sector of niche, de overheid, enz. Er bestaan namelijk enorm veel netwerkevents en via die kanalen zul je voor verschillende activiteiten uitgenodigd worden.

Eigen omgeving
Weet dat ook je naaste omgeving je heel wat kansen kan bieden. 

Moet ik naar alle events gaan?

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je naar elke activiteit gaat die in je mailbox of postbus belandt. Daarvoor heb je als ondernemer te weinig tijd en bovendien is niet elk event even interessant. Kijk daarom eerst naar het onderwerp van het netwerkevent. Komt er een spreker? Is hij/zij interessant voor jou? Kan je van hem/haar iets leren? Boeit het thema of de materie je? Tot wie richt het event zich? Ondernemers, beslissingsnemers, CEO’s? Is er nadien een netwerkmoment gepland? In de tweede plaats kijk je naar de locatie.

Netwerken begint met een goede voorbereiding

Zodra je bent ingeschreven voor een event, moet je je goed voorbereiden.  

  • Neem zeker altijd voldoende visitekaartjes met je mee. Want die heb je nodig als iemand je na een aangenaam gesprek vraagt om contactgegevens uit te wisselen.
  • Stel jezelf kort voor: je naam, je bedrijf, sector, locatie, doelgroep en vertel eventueel een leuke anekdote. Dat laatste kan ook vaak een gespreksonderwerp zijn om verder te gaan. Vaak vindt een netwerkevent plaats op een unieke locatie. Dat kan op zich ook al een ijsbreker zijn en het gesprek op gang trekken.
  • Luister naar anderen en pik in op het gesprek. En geef op het einde je visitekaartje af.
  • Heb je iemand interessant ontmoet? Stuur dan de volgende dag een mailtje om hem/haar te bedanken voor het boeiende of aangename gesprek en om contact te houden. Want een leuke babbel is niet voldoende. Je moet dat contact ook warm houden.

Veel succes alvast!

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Je onderneming krijgt een groeispurt: wat nu?

Je onderneming groeit? Dan is het tijd om enkele afwegingen te maken. Wat brengt de nabije én verre toekomst voor jouw zaak, en welke doelen stel je daarbij voorop?
Je onderneming krijgt een groeispurt: wat nu?

Hoe behoud ik een goede balans tussen werk en gezinsleven? Heb ik als zelfstandige nog vrije tijd?

Michiel Verhamme
Als ondernemer kom je gemakkelijk in de verleiding volledig op te gaan in je nieuwe onderneming. Het werk stopt in principe nooit en naast je hoofdactiviteit komt er altijd een berg extra taken bij, zoals administratie en zelfs schoonmaken, voor wie geen poetsvrouw in dienst neemt. Hoe waak je over een gezonde balans tussen je werk, jezelf en je gezin?
Hoe behoud ik een goede balans tussen werk en gezinsleven? Heb ik als zelfstandige nog vrije tijd?

Mama zijn en een eigen zaak runnen, hoe combineer je dat?

Een eigen business runnen is al een kunst op zich. Dat alles combineren met een gezin is nog eens een extra uitdaging. Hoe doen vrouwelijke ondernemers dat?
Mama zijn en een eigen zaak runnen, hoe combineer je dat?

Ik wil een bestaande zaak overnemen. Hoe begin ik?

Michiel Verhamme
“1 tot 5 jaar.” Zolang duurt het om een overname en de bijhorende verkoop van een zaak te voltooien. Je begrijpt dat een goede voorbereiding en de juiste kennis van cruciaal belang zijn in een vereenvoudigd overnameproces. Laat je dus liefst bijstaan door professionals en vermijd zo dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Je wilt een zaak overnemen, maar je weet niet goed hoe? Je leest er hier alles over.
Ik wil een bestaande zaak overnemen. Hoe begin ik?