Hoe kan ik efficiënt netwerken?

Als ondernemer heb je nood aan een goed netwerk. Hoe bouw je het best je eigen netwerk uit?

Hoe kan ik efficiënt netwerken?

Als ondernemer heb je nood aan een goed netwerk. Hoe bouw je het best je eigen netwerk uit?

Welke job je ook uitvoert, als ondernemer heb je nood aan een goed netwerk. Laat je dus omringen door je naasten, maar ook door andere collega-ondernemers. Zij kunnen je een houvast bieden in moeilijkere tijden of een klankbord voor je zijn wanneer je vragen hebt. Netwerken klinkt leuk, hip en gemakkelijk maar dat is het zeker niet. De ene is er al wat meer ervaren in dan de andere. Maar als ondernemer moet je netwerken, je kunt niet anders. Je bedrijf staat of valt met een goed netwerk. Want dat omvat potentiële zakenpartners, leveranciers en …. klanten!

Hoe omring je je dan het best en hoe bouw je je eigen netwerk uit?

Nieuwsbrieven
Schrijf je eerst en vooral in op een aantal nieuwsbrieven of tips & tricks van verschillende organisaties.

Organisaties en evenementen
Sluit je ook aan bij een of meerdere organisaties. Dat kan gaan van een ondernemersorganisatie zoals UNIZO tot een organisatie die een goed doel sponsort, die zich richt tot een sector of niche, de overheid, enz. Er bestaan namelijk enorm veel netwerkevents en via die kanalen zul je voor verschillende activiteiten uitgenodigd worden.

Eigen omgeving
Weet dat ook je naaste omgeving je heel wat kansen kan bieden. 

Moet ik naar alle events gaan?

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je naar elke activiteit gaat die in je mailbox of postbus belandt. Daarvoor heb je als ondernemer te weinig tijd en bovendien is niet elk event even interessant. Kijk daarom eerst naar het onderwerp van het netwerkevent. Komt er een spreker? Is hij/zij interessant voor jou? Kan je van hem/haar iets leren? Boeit het thema of de materie je? Tot wie richt het event zich? Ondernemers, beslissingsnemers, CEO’s? Is er nadien een netwerkmoment gepland? In de tweede plaats kijk je naar de locatie.

Netwerken begint met een goede voorbereiding

Zodra je bent ingeschreven voor een event, moet je je goed voorbereiden.  

  • Neem zeker altijd voldoende visitekaartjes met je mee. Want die heb je nodig als iemand je na een aangenaam gesprek vraagt om contactgegevens uit te wisselen.
  • Stel jezelf kort voor: je naam, je bedrijf, sector, locatie, doelgroep en vertel eventueel een leuke anekdote. Dat laatste kan ook vaak een gespreksonderwerp zijn om verder te gaan. Vaak vindt een netwerkevent plaats op een unieke locatie. Dat kan op zich ook al een ijsbreker zijn en het gesprek op gang trekken.
  • Luister naar anderen en pik in op het gesprek. En geef op het einde je visitekaartje af.
  • Heb je iemand interessant ontmoet? Stuur dan de volgende dag een mailtje om hem/haar te bedanken voor het boeiende of aangename gesprek en om contact te houden. Want een leuke babbel is niet voldoende. Je moet dat contact ook warm houden.

Veel succes alvast!


Laatst gepubliceerd op: 03-11-2016

Hoe kan ik duurzaam ondernemen?

People, planet, profit: dé drie pijlers van duurzaam ondernemen. Hoe pas je dat concreet toe op jouw onderneming?
Hoe kan ik duurzaam ondernemen?

Waar vind ik juridische, fiscale en financiële informatie over een overname?

Je wilt een zaak overnemen, maar zit nog met een heleboel vragen? Dat is niet meer dan normaal. Gelukkig sta je er niet alleen voor. KBC biedt (startende) ondernemers de kans om gratis een beroep te doen op een uitgebreid netwerk van juridische, financiële en fiscale experts. Met hun ervaring en knowhow kunnen zij je advies op jouw maat verlenen. Zo start je correct én met het nodige zelfvertrouwen aan het overnameproces.
Waar vind ik juridische, fiscale en financiële informatie over een overname?

Een bestaand bedrijf overnemen: hoe begin ik?

  • Welke overnamestructuur kiezen?
  • Wat met de schulden en het personeel?
  • Volg het stappenplan voor een vliegende start
     
Een bestaand bedrijf overnemen: hoe begin ik?