Hoe start ik mijn eigen praktijk als huisarts?

Hoe start ik mijn eigen praktijk als huisarts?

Je gaat starten als zelfstandig arts of je eigen praktijk openen? Proficiat! Voor je start als huisarts, moet je enkele zaken in orde brengen. We sommen ze even voor je op.

10 verplichte vergunningen en formaliteiten voor startende artsen

1Visum

Om huisarts te worden, heb je een visum nodig. Dat krijg je van de FOD Volksgezondheid. Enkele dagen na de uitreiking van je diploma ontvang je van de FOD Volksgezondheid alvast een voorlopig visum.

2Inschrijving bij beroepsvereniging

Inschrijven bij de Orde der Artsen is wettelijk verplicht. Elke provincie heeft zijn eigen raad, dus je meldt je aan in de provincie waar je je voornaamste medische activiteit uitoefent. Bij je inschrijving heb je je attest van slagen, je artsenvisum en een bewijs van goed gedrag en zeden nodig (niet ouder dan 3 maanden). Alle documenten moet je in drievoud bij je hebben.

3Inschrijving bij het RIZIV

Het RIZIV-nummer heb je nodig om getuigschriften van verleende zorg aan je patiënten af te kunnen geven.

Om een RIZIV-nummer te bekomen, dien je een schriftelijke aanvraag in bij de Dienst Erkenning van Gezondheidszorgberoepen van de FOD Volksgezondheid. Per post bezorgt het RIZIV je daarna je persoonlijke RIZIV-nummer.

4Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Dat moet je doen vooraleer je met je zelfstandige activiteit start, op straf van een geldboete. Je betaalt elke 3 maanden een bijdrage aan het sociaal verzekeringsfonds. Die bijdrage geeft recht op voordelen als kinderbijslag, moederschapsrust, uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid en pensioen.

5Aansluiting bij een ziekenfonds

Als arts ben je verplicht je in te schrijven bij een ziekenfonds, naar keuze.

6Aanvraag RIZIV-voordeel

Het RIZIV kent je jaarlijks een bedrag toe. Daarmee kun je je pensioen aanvullen of je inkomen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De voorwaarde daarvoor is dat je je honoraria vrijwillig beperkt volgens de RIZIV-conventies.

7Registreren in de Kruispuntbank

Schrijf je je als arts in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, dan krijg je een ondernemingsnummer. Elke startende huisdokter moet voor dit unieke identificatienummer langsgaan bij het ondernemingsloket.

8Professionele rekening openen

Als zelfstandige huisarts open je het best een zakelijke zichtrekening. Zo voorkom je dat je privé- en beroepstransacties worden gemengd.

9Werken met personeel

Stel je als onderneming personeel tewerk, dan is het belangrijk dat onmiddellijk door te geven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

10Verzekeringen

Met een professionele beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je beschermd, mocht je een medische fout maken. Voor je dokterspraktijk sluit je een verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid inzake brand en ontploffing af.

Kiezen voor een Vennootschap of een eenmanszaak?

Als zelfstandig arts kun je je vestigen als eenmanszaak of een vennootschap oprichten. Voor de eenmanszaak volg je de stappen hierboven.

Wil je een vennootschap oprichten dan moet je daarbovenop een oprichtingsakte laten opmaken door een notaris. En die moet gepubliceerd worden in het Staatsblad.

Meer info en tips?

Maak kennis met KBC Mediservice

Vul je gegevens in
Geef aan wanneer je tijd hebt voor een gesprek
Een relatiebeheerder belt je op om een afspraak vast te leggen

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Aan welke administratieve formaliteiten moet ik voldoen?

Aan welke administratieve formaliteiten moet ik voldoen?

Michiel Verhamme
Wil je een onderneming starten? Dan moet je aan enkele administratieve formaliteiten voldoen. Zo zijn er drie basisvoorwaarden om te mogen starten als zelfstandige.
Welke markt moet ik het eerst betreden?

Welke markt moet ik het eerst betreden?

Een bedrijf opstarten betekent dat je moet kiezen welke markt je wilt betreden. Die keuze maak je zelf, maar we geven je een paar indicaties hoe je een doordachte keuze kunt maken. Daarvoor moeten we eerst even de term ‘markt’ verduidelijken, want dat woord heeft veel nuances.
Waar vind je als start-up kapitaal om je businessidee uit te bouwen tot een heuse onderneming?

Waar vind je als start-up kapitaal om je businessidee uit te bouwen tot een heuse onderneming?

Om een onderneming op te starten heb je een startkapitaal nodig en dit is niet altijd even eenvoudig te verkrijgen, zeker niet als starter. Ontdek hier een optimale financieringsmix.
Is mijn idee een gat in de markt?

Is mijn idee een gat in de markt?

Je hebt een fantastisch idee en wil een bedrijf starten. Mooi zo, maar is jouw gat in de markt ook echt een gat in de markt? Hoe weet je op voorhand of er iemand zit te wachten op je product?