Om een onderneming op te starten heb je voldoende middelen nodig. Dat is niet altijd even eenvoudig te verkrijgen. Ook als je je bedrijf wil laten groeien heb je nood aan middelen om je plannen waar te maken. In beide situaties gebruik je best een financieringsmix om voor jouw plan de ideale combinatie vast te stellen.
6 mogelijke financieringsbronnen voor een optimale financieringsmix
- Eigen geld
Eigen middelen blijven een heel belangrijke financieringsbron voor starters en groeiers. Bijna alle ondernemers spreken voor de oprichting of groei van hun bedrijf een deel van hun eigen vermogen aan. Dat is noodzakelijk om vertrouwen uit te stralen naar de andere geldschieters. Want zeg nu zelf: zou jij investeren in een bedrijf waar de oprichter zelf niet financieel in participeert?
- Familie, vrienden en fans
Marketing begint in je eigen omgeving. Kun je je vrienden, familie of kennissen overtuigen van je project? Dan ben je goed op weg om ook professionele geldschieters en klanten in te palmen. Informeer die familie, vrienden en fans wel goed over de risico’s die aan een start-up verbonden zijn. De win-winlening kan hier een goed instrument zijn, dat bovendien een fiscaal voordeel geeft.
- Overheidssteun of subsidies
Het loont zeker de moeite om te onderzoeken of je bedrijf in aanmerking komt voor subsidies of andere vormen van overheidssteun. Bij het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) kun je bijvoorbeeld subsidies aanvragen. Ook zijn er overheidsinstellingen die leningen of kapitaaldeelnames aanbieden (bv. de Participatiemaatschappij Vlaanderen).
Je vindt heel veel informatie en een subsidiedatabank op de website van VLAIO - Aanspreekpunt voor ondernemers in Vlaanderen | Agentschap Innoveren en Ondernemen.
- Banken
Banken spelen een belangrijke rol als olie in de economische motor. Ze zetten spaargeld om in leningen. Als je een goed ondernemingsplan voorlegt en de terugbetalingsmogelijkheden aantoont, kun je er zeker terecht voor een lening.
Wat maakt de bank nu zo aantrekkelijk? Je behoudt de volledige zeggenschap over je onderneming en het is een goedkope financieringsoptie. De meeste banken bieden ook andere interessante financieringsvormen aan, zoals leasing of commercial finance (= factoring).
- Crowdfunding
Vandaag bieden crowdfunding en crowdlending ook een financieringsalternatief voor ondernemers. Daarbij investeren veel verschillende investeerders (’the crowd’) kleine bedragen in een bedrijf via een internetplatform. Je haalt er geld op in ruil voor aandelen (= crowdfunding), obligaties of leningen (= crowdlending) of een (soms nog te ontwikkelen) product of dienst (= reward based crowdfunding).
BoleroCrowdfunding.be is een goed voorbeeld van een crowdlending-platform. Bekijk wel altijd aandachtig de opties, want elk platform heeft andere regels en kosten.
- Risicokapitaal, durfkapitaal of venture capital
Bepaalde durfkapitaalfondsen investeren zaai- of startkapitaal in jonge, risicovolle bedrijven die nog geld verbranden en nog geen positieve cashflow hebben. Meestal is aan dat hoge risico een groot potentieel verbonden.
Heel belangrijk voor de risicokapitaalverschaffer is ook de kwaliteit van het managementteam. Risicokapitaal wordt meestal ingebracht via een tijdelijke aandelenparticipatie, een achtergestelde lening, een obligatielening of een converteerbare obligatielening.. De risicokapitaalverschaffer brengt ook ervaring en managementondersteuning mee.
Er zijn drie verschillende soorten risicokapitaalverschaffers: business angels (meestal zelf ondernemers), private durfkapitaalfondsen en overheidsmaatschappijen. Je vindt meer informatie op de website van VLAIO.