De opvallendste digitale trends

volgens Herman Maes

De opvallendste digitale trends

volgens Herman Maes

De digitale trends - najaar 2020

In deze rubriek bespreekt gepassioneerd online marketeer en (tech)blogger Herman Maes de digitale trends die hem het meest prikkelden.

December

Versnelde digitale omslag en aanval op heilige huisjes

De pandemie heeft de digitale omslag versneld. Thuiswerken werd de norm en e-commerce kende een enorme boost. De soldenperiode was plots niet meer heilig maar een voorwerp van discussie. In Frankrijk besliste de overheid zelfs om Black Friday een weekje later te vieren.

Leuke website voor een digitaal cadeau

Op cameo.com kun je een video laten maken met een Amerikaanse filmster, tv-ster of sportster in de hoofdrol. De video is gepersonaliseerd: je mag zelf de tekst of de insteek aanleveren. Toch wel een originele cadeautip!

Boostpack voor startende ondernemers

KBC heeft samen met een aantal partners, zoals VAB, Graydon en Joyn, een boostpack samengesteld voor startende ondernemers. Open je nu een zakelijke rekening? Dan kun je genieten van interessante voordelen en kortingen op producten en diensten. Zo start je een flink pak goedkoper en kom je beter voorbereid aan de start.

Groeiend gevaar van phishing

Phishing is nog gevaarlijker geworden. De phishingberichten zijn tegenwoordig veel realistischer gemaakt, waardoor ze moeilijker te onderscheiden zijn. Je kunt je onderneming beschermen met een goede verzekering om te anticiperen op de hoge kosten van een eventuele cyberaanval. Ontdek hier waarom een cyberverzekering nuttig is.

Kluchtig effect van slechte timing

In bovenstaande video kun je een promofilmpje zien dat viraal ging omdat het door een verkeerde timing onbedoeld grappig werd. De kans dat beelden zich over de wereld verspreiden, is wellicht groter als er wat misloopt dan als alles goed zou verlopen. Misschien put je hieruit wel inspiratie voor een marketingidee!

November

Four Seasons … Total Landscaping

Een onvergetelijk moment in de verkiezingscampagne van Amerikaans president Donald Trump: wat moest doorgaan als een persconferentie op het domein van de prestigieuze hotelketen Four Seasons, vond in werkelijkheid plaats op de parking van tuinbedrijf Four Seasons Total Landscaping.

Hilariteit alom in de Amerikaanse media en sociale media, want had het Trump-team zich niet van locatie vergist?

De gewiekste eigenaar van het bewuste tuinaannemersbedrijf stak het vuur aan de lont door t-shirts, petjes en andere merchandise met zijn bedrijfsnaam te lanceren. Resultaat? Four Seasons Total Landscaping werd eventjes wereldberoemd. Een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken met een beetje originaliteit en ondernemerszin.

Nieuwe YouTube-reclamewet

Maak je soms reclame voor producten op YouTube? Let dan zeker op, want in Nederland is een nieuwe mediawet van kracht. Die bepaalt dat vloggers en andere professionele YouTube-gebruikers alleen verkoopwaren mogen aanprijzen op het videokanaal als die voor minimaal 30% uit de Europese Unie afkomstig zijn.

Het gaat om een Europese richtlijn. De kans is dus reëel dat dezelfde beperking binnenkort ook in België geldt. Een gewaarschuwd ondernemer is er twee waard.

75 miljard op 11 november

11 november wordt in China niet herdacht als de dag van de wapenstilstand, maar gevierd als Singles Day. Het feest is nergens zo uitbundig als bij onlineketen Alibaba. Vorig jaar boekte het bedrijf op 11 november een recordomzet van … 75 miljard dollar. Miljard, inderdaad. Op minder dan 24 uur tijd. Dat succes is onder andere te danken aan online videoshopping. Daarbij beoordeelt iemand op een livestream producten, die je dan kunt kopen met een grote korting. Zover zijn we hier nog niet. Maar wat niet is, kan nog komen.

KBC in zee met ApplePay

Goed nieuws: jij en je klanten kunnen voortaan ook contactloos betalingen uitvoeren met ApplePay. Dankzij KBC Wearables betaal je al contactloos met de juiste ring of horloge. Maar gebruikers van een iPhone, iPad, Apple Watch of MacBook voelden zich daardoor een beetje aan de kant geschoven. Hun gebeden zijn verhoord: KBC ondersteunt nu ook ApplePay.

Uitsmijter

Hoe moet een overheid communiceren met zijn burgers? Hoe moet een ondernemer communiceren met zijn klanten? Niét met een saaie en ellenlange Powerpoint-presentatie, wél met een knap gemonteerde en gedurfde video. Kijk maar eens naar het filmpje dat de Duitse regering heeft gelanceerd om jongeren duidelijk te maken dat we het tijdens deze periode samen moeten doen.

Oktober

Een nieuw concept uittesten zonder grote risico’s of kosten

Een mooi voorbeeld van hoe ondernemers creatief omgaan met een crisis is de website Mangotomaat.be. Het is een heel eenvoudige site waar je wekelijks de nieuwe prijslijst voor thuislevering van groenten en fruit kunt opvragen. Je hoeft enkel je e-mailadres mee te geven. Je kunt zo een concept eenvoudig zelf opzetten, testen en valideren zonder grote investeringen of risico’s.

Leren uit de fouten van een ander

'Andermans zaken' is een programma waarin Kamal Kharmach langsgaat bij ondernemingen die in slechte papieren zitten. Hij bekijkt samen met de zaakvoerders hoe ze het bedrijf gezond kunnen maken. Ik gebruik voorbeelden uit dit programma voor mijn studenten, en heb er zelf al mijn voordeel uitgehaald.

Houd het veilig online

'Safeonweb' lanceerde een guitig filmpje over het gebruik van wachtwoorden en tweefactorauthenticatie. In het bovenstaande filmpje kom je meer over hen te weten. Je kunt bij 'Safeonweb' terecht voor een tweefactorauthenticatie voor je eigen accounts.

Positieve content

'TikTok' behoort tot de meest gedownloade apps van 2020. Bovenstaande filmpje geeft een mooi voorbeeld van de kracht van het platform. Het is een eenvoudige video, maar met een boodschap die we nu allemaal kunnen gebruiken: positief en leuk, waarbij je helemaal kunt wegdromen.

En ja, de sap-producent heeft natuurlijk al lang een nieuwe auto gekocht voor Nathan. Zij kregen dan ook heel veel bereik op het platform.

Benieuwd naar de trends die Herman vorige keer onder de loep nam? Bekijk alle Digitale update-afleveringen