Boer Steven: “Bedreigingen zorgen voor nieuwe kansen”

Boer Steven: “Bedreigingen zorgen voor nieuwe kansen”

Onze landbouw staat onder druk, maar het is niet overal kommer en kwel. Boer Steven Van Hyfte en zijn echtgenote Lisa bewijzen dat je met de juiste spirit en een dosis ondernemerstalent een mooie zaak kan opbouwen. Hoe kijken zij terug op de evolutie in de sector en hoe kijken ze vooruit naar de toekomst?

Vierde generatie aan het roer

Steven Van Hyfte is een landbouwer in hart en nieren. Hij nam als vierde generatie het familiale akkerbouwbedrijf in Sint-Laureins over. Hij teelt er aardappelen, suikerbieten, baktarwe, graszaden en vlas. Sinds enkele jaren verkoopt hij er ook seizoensgebonden hoeveproducten zoals aardbeien, kersen, frambozen, appels, peren en zuurdesembrood.

Steven: “Allemaal van telers en producenten in de omgeving. Het is altijd mijn droom geweest om samen te ondernemen met landbouwers in de buurt. Als collega’s, niet als concurrenten. Zo houden we de keten kort. Van de akker tot op het bord.”

“Op de tractor heb je weinig contact met je klant. Wat wil de klant precies? Veranderen zijn voorkeuren? Wij produceren voor 100% in functie van de vraag van de klant. Historisch is het landbouwbeleid erop gericht om zoveel mogelijk aanbod te produceren, wat in de oorlogsjaren prominent aan de orde was. Sinds de jaren 90 produceert de landbouw echter overschotten, wat eigenlijk niet verantwoord is.”

Het is altijd mijn droom geweest om samen te ondernemen met landbouwers in de buurt. Als collega’s, niet als concurrenten. Zo houden we de keten kort. Van de akker tot op het bord.

Bedreigingen zijn kansen

De regelgeving voor de landbouw wordt steeds strenger.

Steven: “Dat vormt een economische bedreiging, maar creëert tegelijkertijd ook kansen. Het vereist wel dat je als landbouwer out of the box moet denken. Vijf jaar geleden hebben we voor onze boerderij een verkoopautomaat geplaatst met aardappelen. Heel efficiënt én ook succesvol! Vandaag staat er ook een fruitautomaat met fruit van lokale boeren en een broodautomaat met brood op basis van ons graan. Een mooie samenwerking tussen drie ambachten.”

Lisa: “Daarnaast nodigen we onze klanten uit om te komen proeven van het leven op de boerderij. Aan ons verkooppunt hebben we een bankje neergezet waar mensen even kunnen gaan zitten en kunnen genieten van de schaapjes en het landschap. Op die banken hebben we een QR-code geplaatst. Wanneer je die scant, zie je een video waarin wij vertellen wie wij zijn en wat we doen. Ook op sociale media – zoek ‘boer Steven’ – zijn we volop aanwezig. We proberen de connectie tussen de boer en de klant te herstellen. In de zomer komen jeugdgroepen logeren op het grasveld achter de hoeve. Die jongeren hebben hier de tijd van hun leven. Ze leven mee met de oogstwerkzaamheden.”

Work-life balance

Lisa en Steven hebben 3 kinderen. Hoe moeilijk is het om een landbouwbedrijf met een gezinsleven te combineren?

Lisa: “Dat is pittig. We vinden het belangrijk om tijd door te brengen met onze kinderen. Op zondag samen een fietstochtje maken. Hen op tijd van school halen. We waken over een goede work-life balance. Het is niet onze ambitie om de grootste landbouwonderneming uit de streek te worden, we streven naar een gezonde rendabiliteit.”

Steven en Lisa zijn tevreden klanten van KBC. “Zelfs voor we het bedrijf overnamen waren we al tevreden over KBC. We hebben in de loop der jaren een echte vertrouwensband met onze relatiebeheerder opgebouwd. Hij kent ons bedrijf door en door en volgt van op de zijlijn. Daar hechten we veel belang aan.”

Meer info?

Contacteer me