Hoe wapent u zich tegen internetcriminelen?

Hoe wapent u zich tegen internetcriminelen?

Gepubliceerd op 1 december 2017 

De ene keer is de overheid het slachtoffer, dan weer een bank of een nieuwssite. Hackers duiken steeds vaker op. Het is een wereld waarover niet alles geweten is en die soms ver van ons bed lijkt, maar toch blijft ook u als zelfstandige en ondernemer beter op uw hoede voor computer- en smartphonebedreigingen en cybercrime.

Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen. We geven enkele tips waarmee u het best rekening houdt als u een met een virus besmette computer of ander digitaal onheil wilt vermijden.

KBC heeft eigen experts bij het Anti-Cybercrime Team (ACT). Bert Bleukx, diensthoofd ACT: "Te veel mensen gaan ervan uit dat cybercrime of internetfraude een ICT-probleem is. Dat is het óók, maar de tijd dat alleen ICT-ers hackers konden tegenhouden, is jammer genoeg al lang voorbij. Vanaf het ogenblik dat u een pc gebruikt, kunt u het slachtoffer worden van een internetcrimineel. Het komt er dus op aan u daartegen zo goed mogelijk te wapenen."

Zes tips tegen cybercrime, hackers en internetfraude

Zes tips tegen cybercrime
  1. Zorg voor een veilige (ICT-)infrastructuur. Beveilig uw pc met degelijke antivirussoftware vanaf het ogenblik dat u hem in gebruik neemt. Voer software- en security updates altijd meteen uit.
  2. Erg belangrijk: maak uw medewerkers en/of gezinsleden bewust van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Wijs hen erop altijd alert te zijn. Internetcriminelen proberen u immers op listige manieren te misleiden. Security werkt alleen als iedereen meewerkt.
  3. Geloof niet blindelings wat er in een e-mail staat: sommige aanbiedingen zijn 'te goed om waar te zijn'. Bedenk dat als u bijvoorbeeld een gratis film downloadt, u waarschijnlijk nog heel wat anders gratis ‘meekrijgt’ op uw pc, zoals schadelijke software. En dat zou wel eens veel meer geld kunnen kosten dan een film legaal huren of kopen.
  4. Wees waakzaam en herken phishingmails. Banken sturen nu eenmaal geen e-mails om dringend uw rekening te deblokkeren, net zoals Microsoft u niet belt om uw pc sneller te maken en de federale politie geen mails stuurt omdat u uw boete dringend moet betalen... Vaak doorzichtig, maar toch trappen veel mensen nog in dergelijke vallen.
  5. Wat met USB-sticks? Scan een USB-stick die u van iemand ontvangt altijd eerst met uw antivirusprogramma voor u hem gebruikt.

Betalend of gratis antiviruspakket?

Het is een vraag die velen zich stellen. Een degelijk antiviruspakket heeft nu eenmaal zijn prijs en als u het op diverse pc’s van uw medewerkers of gezinsleden moet installeren, kan het bedrag soms aardig oplopen.

Weet dat de kwaliteit van een antiviruspakket afhangt van drie belangrijke factoren:

  • de effectiviteit van de virusdetectie;
  • de performantie (in welke mate vertraagt het uw pc?);
  • de gebruiksvriendelijkheid.

Raadpleeg de (objectieve) site www.av-test.org, die de meest bekende antiviruspakketten vergelijkt. De conclusie is dat gratis pakketten het vaak even goed (tot beter) doen als de betalende versies.

Maar... het gevaar zit hem in de details. De gratis versie van veel pakketten werkt inderdaad in het begin even goed als de betalende, maar de updates die u zullen beschermen tegen nieuwe virussen komen niet of véél later binnen. Als u weet dat elke 40 seconden een nieuw virus wordt gecreëerd, dan beseft u meteen het reële gevaar. Nog dit: de standaard antivirus die u ‘gratis’ bij Windows krijgt, scoort het slechtst. 

Raadpleeg Secure4u

KBC bindt uiteraard zelf ook de strijd aan tegen cybercriminelen, onder andere met behulp van Secure4u. Dat is het KBC-meldpunt voor cybercrime. Hebt u een verdachte e-mail in verband met uw bankzaken ontvangen? Stuur deze onmiddellijk door naar secure4u@kbc.be. Denkt u dat u het slachtoffer bent van internetfraude, bel dan 0800 65 65 0 (alle dagen, de klok rond).

Nog meer tips!

Hoe herkent u een valse website? Wat als u uw smartphone verliest? Het antwoord op deze en andere vragen vindt u op www.kbc.be/secure4u.