De pachtwet toegelicht

De pachtwet toegelicht

Op 4 oktober 2023 keurde de Vlaamse regering een nieuw Vlaams pachtdecreet goed. Een goede kennis van dit decreet is van essentieel belang. We stelden daarom een uitgebreide brochure voor je samen. Ze geeft een gedetailleerd overzicht van het nieuwe decreet en houdt je op de hoogte van je rechten en plichten als pachter.

Wat is pacht?

We spreken van pacht wanneer een eigenaar van een landbouwgrond (de verpachter) het gebruik ervan voor een bepaalde duur afstaat aan een huurder (de pachter) tegen een bepaalde prijs. Dat kan in de vorm van vruchtgebruik of verhuur.

Wil je graag meer informatie of gepersonaliseerd advies?

Wij staan voor je klaar in je regionaal agrokantoor.

Bekijk de brochure

Bekijk de uitzending op PlattelandsTv

Ontdek KBC Agro

Huwen of samenwonen? De verschillen op een rijtje

De samenleving is in de loop der jaren grondig veranderd. Vroeger was huwen de regel, vandaag wonen steeds meer partners samen zonder gehuwd te zijn.

Hoe bescherm je je naasten en je bedrijf bij overlijden?

De meeste jonge mensen gaan ervan uit dat ze onsterfelijk zijn en staan niet stil bij de zware gevolgen van een eventueel overlijden. 

Hoe waardeer je je bedrijf?

Een overname is een proces waarbij u best niet over één nacht ijs gaat. Het is een kwestie om de juiste mix te vinden tussen de behoeften die u als ouder nog heeft en de kansen die u de jongere generatie wil bieden.

Overlaten van je bedrijf

Eén van de grootste uitdagingen voor familiale grondgebonden bedrijven is het overdragen van het onroerende gedeelte – de gebouwen en de landbouwgronden - naar de volgende generatie.