Jan Vermeiren nam het ouderlijk pluimveebedrijf over

Jan Vermeiren nam het ouderlijk pluimveebedrijf over

Sinds kort bezit Jan Vermeiren 100% van de aandelen van bvba Hoender-Ei. Dat is het pluimveebedrijf dat zijn vader Johan uit de grond stampte en waarin Jan al een tiental jaren meedraaide. Maar een volledige overname is toch nog wat anders. Want hoe zorg je ervoor dat ook de kinderen die het bedrijf niet verderzetten toch hun deel van de koek krijgen? De familie Vermeiren slaagde erin die knoop netjes te ontwarren, met behulp van de boekhouder en het team van KBC Agro.

Jan Vermeiren nam het ouderlijk pluimveebedrijf over in Wuustwezel. 

  • Onderneming: Hoender-Ei bvba
  • Zaakvoerder: Jan Vermeiren
  • Overname: 2023
  • Ligging: Wuustwezel (Antwerpen)
  • Sector: pluimvee-leghennen
Jan Vermeiren
Jan Vermeiren

“Ik heb in 1981 het bedrijf van mijn ouders overgenomen”, blikt Johan terug. “Toen hadden ze hier nog enkel rundvee. Maar al snel kwam het melkquotum, wat een grote kost met zich meebracht. Bovendien is grond hier in Loenhout duur en die heb je nodig voor rundvee. Ik ben dan gaan zoeken of ik er iets bij kon doen en dat werd een kippenstal. We bouwden hier een stal voor 50.000 kippen en daar heb ik 20 jaar in gewerkt.

In 2005 kwam dan het plan om te stoppen met de koeien en om met Hoender-Ei te starten. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, vooral de vergunningen hebben lang aangesleept. Maar uiteindelijk konden we bouwen en nu leven hier 180.000 kippen in koloniehuisvesting. In totaal gaat het over negen etages, verdeeld over drie verdiepingen.
Jan werkte tot dan nog in de bouw. Toen Hoender-Ei uiteindelijk op de rails stond, is hij er bij in gekomen en kocht hij 30% van de aandelen. De timing zat goed, want na tien jaar zou ik 65 zijn en kon hij volledig overnemen.
Dat was het plan en dat is dus ook gebeurd.”
 

Ruimte om te financieren

“Qua pluimveehouderij heb ik die tien jaar kunnen gebruiken om te leren van iemand met meer dan twintig jaar ervaring in de sector. Ik had altijd wel interesse in het bedrijf, maar de kneepjes van het vak heb ik op een rustige manier kunnen aanleren. De financiering was ook op een berekende manier bekeken”, vult Jan aan. “De inrichting van het bedrijf was na tien jaar afbetaald en er was ruimte om te financieren. Mijn broer en zus hadden geen interesse om over te nemen, maar zij moesten wel correct uitgekocht kunnen worden.” Het ondernemersklimaat in de landbouwsector lijkt misschien op het eerste gezicht niet gunstig. Maar niets wat ze hier nog niet hebben meegemaakt. Johan bekijkt het eerder pragmatisch. “In al die jaren dat we dit bedrijf hebben, is er al veel miserie geweest. Het klimaat leek eigenlijk nooit gunstig: de fipronilcrisis, vogelgriep … Het is altijd wat geweest. Maar elke crisis heeft zijn opportuniteiten.”

Ik heb kunnen leren van de ervaring van mijn vader

Jan Vermeiren

Niet over één nacht ijs

“Ze zijn hier zeker niet over één nacht ijs gegaan”, weet Caroline Verhoeven, als relatiebeheerder Agro bij KBC het eerste aanspreekpunt van de familie Vermeiren. “Vijf jaar geleden hebben we al samengezeten met de familie en boekhouder over de aanpak van een overname; met name waardebepaling is dan essentieel. Je moet wat van de sector kennen om daarvan een concrete inschatting te maken. Dat heeft Johan gedaan. Een bedrijfsrevisor bevestigde dat het geraamde bedrag realistisch was en daarna is alles in een versnelling geraakt.

Bij dit hele proces is het familiale verhaal heel belangrijk. Zowel de overlater, de overnemer als de andere kinderen moeten met de neus in dezelfde richting staan. Hier was dat draagvlak er.” “Het overleg is altijd constructief geweest”, vult Johan aan. “Er zijn geen woorden gevallen. KBC was ook al onze huisbankier, dus ze kwamen hier geregeld over de vloer. Dat helpt.”
 

Stoppen is lastiger dan starten. Je geeft je levenswerk door.

Johan Vermeiren

Gezond bedrijf

“De rode draad is dat je een goed bedrijf moet hebben, dat financieel sterk staat”, aldus Marc Uytdewilligen, adviseur Agro bij KBC. “Dit was al een gezond bedrijf, met een degelijke toekomstvisie. En die is er nu nog.

“Verder zijn er twee zaken cruciaal bij een familiale bedrijfsoverdracht. Ten eerste: begin er op tijd over te praten, zodat je het process tijd kan geven. En ten tweede: vergeet de rest van het gezin niet. Je moet de hele familie betrekken. Dat hebben ze hier perfect gedaan. Ze hebben op tijd de juiste adviezen ingewonnen en die gedeeld met alle betrokkenen. Je moet met Kerstmis iedereen nog in een goede sfeer over de vloer kunnen krijgen.”

Je moet een goed bedrijf hebben, dat financieel sterk staat.

Marc Uytdewilligen, adviseur Agro bij KBC, die de familie begeleidde tijdens de bedrijfsovername.

Goed werkend systeem

“Samen met mijn vader heb ik een systeem ontwikkeld dat goed werkt voor ons. We zetten onze jonge hennen altijd op in augustus. Die leggen dan het jaar rond, tot nieuwjaar het volgend jaar, dan gaan ze in de rui en daarna komen ze terug in de leg tot eind juni. Dan gaan ze naar het slachthuis en daarna begint de cyclus opnieuw. Onze manier van werken maakt dat wij in de jaren dat wij bezig zijn één toom kippen hebben uitgespaard.

Als je rekent aan 5 euro per stuk plus het schoonmaken, ontsmetten, de vangploegen … dan weet je dat dit voor ons gunstig is. Logisch dus dat wij graag op onze manier werken. En dat zet ik ook zo voort na de overname. We zijn tevreden van onze manier van werken, dus we blijven onze eigen weg gaan. En hoewel ik nu 100% eigenaar ben, komt mijn vader nog wel geregeld langs.” “Stoppen is lastiger dan starten”, rondt Johan af. “Het is je levenswerk dat je doorgeeft. Maar er is toch niks mooiers dan dat kunnen doorgeven aan je zoon. Ik ben nu met pensioen en ik heb altijd horen vertellen dat je dan moet doen wat je graag doet. Dus ik ben nog heel vaak hier op het bedrijf. Ik woon nog altijd in dezelfde straat, dus met mijn fiets ben ik snel hier en snel weer thuis.”

bron: Boerenbond

Meer info?

Contacteer me

Yves Everaert

Loonwerker Yves Everaert nam begin dit jaar het ouderlijk akkerbouwbedrijf over

Leghennenbedrijf Vertenten: “Een windturbine op je erf”

Een windturbine op je landbouwbedrijf? Dit is een aantrekkelijk idee. Zo kan je immers lokaal overdag en ’s nachts groene energie opwekken die de energiebehoefte van jouw bedrijf deels afdekt.

Fruitteler FV Doucé: “Wij investeren in de toekomst”

Dirk Doucé en zijn zoon Kristof schuwen de grote investeringen niet. Zo staat er een windmolen op het domein van deze Limburgse fruittelers.

Van de akker naar de wei

Op hun akkerbouwbedrijf in Laakdal produceren Nele Devoghel en Stefaan Van Elven aardappelen, wortelen, uien en… energie. De 700 zonnepanelen die ze geplaatst hebben, leveren elektriciteit voor de koelcellen waarin ze hun oogst opslaan. Maar wat als die cellen grotendeels leeg staan? Dan gaat die stroom de wei in. De wei van Werchter!