Elien en Bram geven toekomst aan familiaal varkensbedrijf
Wij zijn varkenshouders en daar zijn we trots op
Hof Ter Bussche
- Elien en BramVandenbussche-Matthys
- Louis (11), Marie (8) en Maurice (3)
- Sector: gesloten varkensbedrijf
- Ligging: Roesbrugge-Haringe (West-Vlaanderen)
Bram Matthys had geen achtergrond in de sector, maar door de liefde voor Elien groeide de passie voor de varkenshouderij. Het koppel is de vijfde generatie op een innovatief, familiaal landbouwbedrijf. Daar willen zij dat ‘Hof Ter Bussche’ voor staat. Bij de overname rekenden ze op de expertise van KBC.
De ouders van Elien hadden een gemengd bedrijf met varkens, runderen, akkerbouw, mestverwerking en hoevetoerisme. Intussen hebben Elien en Bram de varkenstak volledig overgenomen. In 2015 begonnen ze met het eerste deel van de overname. In 2020 vervolledigden ze die en sindsdien runnen ze met z’n tweeën het varkensbedrijf.
Sector leren kennen

Elien en Bram volgden allebei hogere studies buiten de landbouw. “Ik werkte bij De Lovie vzw als orthopedagoge met personen met een mentale beperking”, vertelt Elien. “Samen volgden we onze landbouwcursus in avondschool.” “Voor ik Elien leerde kennen, werkte ik als assistent-architect aan de stadsvernieuwing van Oostende”, vertelt Bram. Toen de vraag kwam of wij het varkensbedrijf wilden overnemen, zijn we er volledig voor gegaan. Ik ging enkele jaren aan de slag bij Voeders Decadt om de varkenshouderij beter te leren kennen en uiteindelijk namen we over.”“Wij hebben heel intensief onderhandeld om het dossier samen te stellen”, vult Rudi Dewitte, adviseur Agro bij KBC aan. “Het is weliswaar een overdracht binnen de familie, maar het gaat hier om de schoonzoon, en dat is toch nog net iets anders dan wanneer een kind rechtstreeks overneemt van de ouders. Het is zaak om een correcte waardering van het bedrijf te maken en de puzzel te leggen. De kredietverlening moet van die aard zijn dat het bedrijf ook de uitdagingen van de toekomst kan doorstaan. Dit hier is een positief verhaal. Bram had ervoor gezorgd dat hij ervaring in de sector kon opdoen. Dat schepte vertrouwen bij het verlenen van het krediet.”
Innovatie vinden wij belangrijk. In het komende jaar starten we met dagontmesting.
Bram Matthys
Innovatieve technieken
“Toen we in 2012 trouwden, waren de eerste graafwerken voor de vleesvarkensstal net gestart”, herinneren Elien en Bram zich. “Er was nog geen brijvoerinstallatie en nog geen mestverwerking. Momenteel zijn we sterk bezig met dagontmesting. Dat is de nieuwste innovatie in het vergisten van varkensmest voor meer groene energie en minder uitstoot van stikstof en geur. We hebben hiervoor meegedaan met meerdere innovatierondes bij VLIF, Boerenbond en de provincie West-Vlaanderen. “Het komende jaar zullen we dit uitrollen als een soort van proefproject.” De mest wordt verzameld in een gesloten kleinere mestkelder. Van daaruit wordt de mest verpompt naar een pocketvergister, waar warmte en elektriciteit gegenereerd worden.“KBC heeft uiteraard veel interesse in zulke duurzame initiatieven”, vult Rudi Dewitte aan. “We moedigen land- en tuinbouwers aan om te innoveren en zijn altijd blij wanneer zij bereid zijn om via innovaties op hun eigen bedrijf mee te werken aan de duurzame toekomst van de sector in het algemeen. We hebben mensen nodig die bereid zijn die inspanningen te leveren."
”Zoals Rudi zegt vinden wij het belangrijk om het imago van de landbouw hoog te houden”, pikken Elien en Bram in. “We zijn al lang met innovatie bezig. Wij kijken vooruit en willen er ook echt iets aan doen. Daarom zijn we altijd heel enthousiast om in proeven mee te stappen of om deel te nemen aan initiatieven die de landbouwsector in een positief daglicht zetten. We zijn fier op wat we doen. Wij zijn varkenshouders, en wij zijn daar trots op.”
Op langere termijn
Dat is misschien wel des te relevanter in de varkenssector die de afgelopen jaren door diepe dalen ging, maar ook ongeziene hoogtes kende. Die onzekerheid mag investeringen zeker niet afremmen, legt Rudi Dewitte uit: “Wanneer de vraag voor financiering binnenkomt, bekijken wij altijd eerst in hoeverre deze vraag realistisch is. Dat doen we niet op korte termijn. Een investering moet ook haalbaar blijven op langere termijn. Daarvoor is maatwerk nodig want elke situatie is anders. Het is belangrijk om niet fatalistisch te worden wanneer het slecht gaat, maar je ook niet te verliezen in hoerastemming wanneer het goed gaat. Op een familiebedrijf als dit is het essentieel dat je als koppel bedrijfsleiders er een gezond familiaal inkomen uit kan halen.”
bron: Boerenbond