Wat kan ik doen om mijn woning energiezuinig te maken?

We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje

Wat kan ik doen om mijn woning energiezuinig te maken?

We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje

Almaar meer mensen gaan op zoek naar manieren om hun huis energievriendelijker te maken. Ondertussen zijn er al enorm veel mogelijkheden: van zonnepanelen, zonneboilers tot warmtepompen en extra isolatie. Maar wat kan er nu precies en hoe weet je met wat je eerst moet beginnen?

1. Het EPC-attest, een goed begin

Om te weten welke renovatiewerken je best het eerste aanpakt, kun je het EPC-certificaat van je woning bekijken. Je ziet meteen de energiescore en een energielabel, maar krijgt ook aanbevelingen welke renovatiewerken je best als eerste inplant. Zo maak je je woning op een efficiëntie manier energiezuiniger.

Je attest bevat een overzicht van de geconstateerde energieverliezen van je woning (bv. langs muren, ramen, vloeren, deuren, vensters of je verwarmingsinstallatie) en het advies van de energiedeskundige voor energiebesparende maatregelen. Bovendien vind je hier ook de isolatiewaarde van de materialen zoals die door de deskundige zijn ingevoerd.

2. Een optimale volgorde voor je investeringen

Denk je eraan om renovatiewerken uit te voeren om je energieverbruik te verminderen? Dan is het natuurlijk niet aangeraden om zonnepanelen te leggen vooraleer je dak voldoende geïsoleerd is.

1. Isolatie
Pak best eerst de grootste energieverslinders aan, zoals de isolatie van je dak, muren, vloeren en buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren. Zo verminder je drastisch de energievraag van je woning.

2. Verwarming
Vervolgens kun je werk maken van twee andere grootverbruikers op je energiefactuur: je verwarming en warmwatervoorziening. Ter vervanging van je ketel kun je kiezen voor een hoogrendementsketel, warmtepomp, of zelfs zonneboiler.

3. Zelf energie opwekken
De cirkel helemaal rondmaken doe je door zelf je energie op te wekken via zonnepanelen en eventueel op te slaan via een thuisbatterij.

3. Welke renovatiewerken kun je doen tegen welk budget

Het budget dat je nodig hebt voor je verbouwingen hangt natuurlijk af van het type woning dat je hebt en de leeftijd ervan. Een appartement, tweegevelwoning, driegevelwoning of vrijstaande woning hebben allemaal hun eigenheden. En dat heeft een invloed op het kostenplaatje van je verbouwplannen. Vraag dus altijd advies aan een expert voor je start en bekijk welke werken je het best als eerste doet.

Wat het kostenplaatje voor jou precies wordt, is natuurlijk moeilijk te voorspellen, maar met dit overzicht van de meest voorkomende energiebesparende werken krijg je al een inschatting van de kosten die op je afkomen.

Isolatie Verwarming Energie opwekken
Dakisolatie
Tussen 5.000 en 12.500 euro
Condensatieketel
Ongeveer 7.500 euro
Zonnepanelen
Tussen 6.000 en 10.000 euro
Gevelisolatie
Tussen 25.000 en 40.000 euro
Warmtepomp
Tussen 10.000 en 20.000 euro
Thuisbatterij
Tussen 4.000 en 10.000 euro
Vloerisolatie
Ongeveer 9.000 euro
Ventilatie
Tussen 5.000 en 10.000 euro
 
Buitenschrijnwerk
Ongeveer 15.000 euro
Zonneboiler
Tussen 2.500 en 8.000 euro
 

Bron: De Tijd

4. Laat je investeringen optimaal renderen

Dure investeringen doen is één ding, ze slim gebruiken is minstens even belangrijk. Gebruik dus zeker alle mogelijkheden die de nieuwe technologie je biedt. Volg je stroomverbruik bijvoorbeeld in een app om je piekverbruik te kennen, spreek met je huisgenoten af wanneer het meeste warm water nodig is en het belangrijkste van al … laat je installatie regelmatig onderhouden. Zo heb je er het langst plezier – en profijt! – van.

5. Ontdek onze tips om energie te besparen

Met onze 50 tips om energie te besparen, geven we je een handig overzicht van wat je nu al kunt doen om je energieverbruik te doen dalen.

Let op, geld lenen kost ook geld!
Lening op afbetaling. Onder voorbehoud van goedkeuringvan je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever : KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026.256A