Een energiezuinige woning: de beste remedie om geld te besparen

Energiezuinige investeringen verhogen je wooncomfort en helpen je geld en energie te besparen. Bovendien is een energiezuinige woning meer waard op de markt en kun je de woning ooit eventueel verkopen tegen een hogere prijs. Het loont dus zeker de moeite om je woning duurzaam te renoveren. Maar hoe kun je dat het best doen en welke investeringen doe je eerst?

Hoe kun je het best energiezuinig renoveren? Begin bij je EPC

Energiezuinig renoveren kun je op verschillende manier interpreteren. Voor sommigen betekent het een milieuvriendelijke verwarmingsoplossing installeren, anderen focussen voornamelijk op de isolatie en luchtdichtheid van de woning. Om te weten welke renovatiewerken je best het eerste aanpakt, kun je het EPC-certificaat van je woning bekijken. Je ziet meteen de energiescore en een energielabel, maar krijgt ook aanbevelingen welke renovatiewerken je best als eerste inplant. Zo maak je je woning op een efficiëntie manier energiezuiniger.

Je attest bevat een overzicht van de geconstateerde energieverliezen van je woning (bv. langs muren, ramen, vloeren, deuren, vensters of je verwarmingsinstallatie) en het advies van de energiedeskundige voor energiebesparende maatregelen. Bovendien vind je hier ook de isolatiewaarde van de materialen zoals die door de deskundige zijn ingevoerd.

Je woning energiezuinig maken gebeurt best in volgende stappen:

Stap 1: isoleer je dak

De grootste verliespost van energie en warmte verloopt via het dak! Dakisolatie mag in geen enkele woning ontbreken. Zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen is dit de belangrijkste stap naar een lage energiefactuur. Maar liefst 25 tot 30% - van je dure stookkosten - gaat verloren via je dak. Dat wil dus zeggen dat je maandelijks 25 à 30% kunt besparen op je energiekosten door je dak goed te isoleren. Maar naast die financiële besparing heeft het nog een aantal andere voordelen:

  • Dakisolatie zorgt ervoor dat je dak lucht winddicht is en blijft.
  • Het houdt niet alleen de warmte binnen in de winter, maar ook de hitte van zon de buiten in de zomer. Daardoor heb je een aangenamere kamertemperatuur tijdens de zomermaanden.
  • Het zorgt voor akoestische isolatie. De isolatie dempt vervelende buitengeluiden waardoor het binnen rustiger aanvoelt.
  • Door het verbeterde klimaat kun je de zolderruimte gebruiken als een extra slaapkamer of hobbyruimte.

Meer informatie over de regels rond dakisolatie vind je op de site van de Vlaamse overheid.

Wist je dat je jouw dakisolatie kunt financieren met een voordelige energielening? > Ontdek meer over de energielening

Vraag een energielening aan voor je isolatie

Stap 2: isoleer je buitenmuren

Met een warmteverlies van 20% zijn je buitenmuren de tweede grootste verliespost. En dus de tweede prioriteit om aan te pakken als je de woning energetisch wilt renoveren. Hierbij heb je drie opties: de spouwmuur opvullen met isolatie, de buiten of binnenmuur isoleren.

Spouw na-isoleren

De spouw is de open ruimte tussen je binnen-en buitenmuur. Het isoleren van de spouwmuur is een voordelige manier om een bestaande woning energiezuiniger te maken. Daarnaast is het snel en efficiënt.

Volgens een bepaald patroon worden er kleine gaten geboord in de voegen van je buitenmuur. Daarlangs wordt een isolatiemateriaal ingespoten dat je spouw volledig gaat vullen. De geboorde gaten worden daarna weer opgevuld.

Helaas hebben oudere woningen vaak geen spouw of is niet elke spouw geschikt voor om op te vullen. Dan moet men kiezen om de muren langs binnen of buiten de isoleren.

Buitenmuren na-isoleren

Oudere woningen hebben vaak volle massieve muren. Na-isoleren langs buiten is dan vaak de beste optie, maar doorgaans ook de meest dure optie.

Een buitenmuur isoleren gebeurt meestal door kunststof isolatieplaten te plaatsen tegen je bestaande buitengevel. Deze worden met een speciale lijm aan de gevel gelijmd. Als de gevel daarna wordt afgewerkt, brengt men op het isolatiemateriaal een raamwerk aan waarop steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten kunnen worden geplaatst. Bij een bepleisterde afwerking is dit niet nodig en volstaat een wapeningslaag van glasvezel dat dient als fundament voor de bepleistering.

Binnenmuren na-isoleren

Isolatie langs binnen wordt alleen gekozen voor woningen waarbij spouw of buitenmuur isolatie technisch niet mogelijk is. Isoleren langs binnen is een zeer delicaat proces, het is bijna onmogelijk om perfect te isoleren en zorgt vaak voor groter risico op condensatie.

Wist je dat je jouw muurisolatie kunt financieren met een voordelige energielening?> Ontdek meer over de energielening

Stap 3: plaats dubbel of hoogrendementsglas

Op de derde plaatse in de prioriteitenlijst staan je ramen. Langs hier gaat 15% van je woningwarmte verloren. Daarom is het plaatsen van dubbel of hoogrendementsglas zeer interessant. In vergelijking met enkel glas, isoleert dubbel glas 2 tot 3 keer beter dan enkel glas en hoogrendementsglas 4 tot 5 keer beter dan enkel glas. Daarnaast krijgen je ramen minder af te rekenen met condensatie en de koude glaswand is verleden tijd.

Wist je dat je jouw hoogrendementsglas kunt financieren met een voordelige energielening? > Ontdek meer over de energielening

Vraag een energielening aan voor je hoogrendementsglas

Stap 4: produceer je eigen energie

Als je al het nodige gedaan hebt om je woning te beter te isoleren is het interessant om je eigen energie beginnen op te wekken met zonnepanelen of een warmtepomp. Het grote voordeel hieraan is dat u veel kosten bespaart op termijn.

Met zonnepanelen kan je de energie van de zon omzetten in gratis energie en dan betekent dat de kosten op je energierekening afnemen. De investering is vaak al binnen de 5 à 7 jaar terugverdient. De nieuwe generatie zonnepanelen gaat ook gemakkelijk 25 tot 30 jaar mee. Wat je zonnepanelen te veel opwekken aan energie lever je terug aan het net en daar krijg je ook nog eens een kleine vergoeding voor per kWh die je op het net plaatst. Zo profiteer je nog eens extra van je investering.

Hou ook rekening met de structuur en de condities van je dak. Indien je voor zonnepanalen opteert zorg ervoor dat je dak voldoet aan de voorwaarden om zonnepanelen te installeren en maak desgevallend van het moment gebruik om je dak te isoleren. Zie stap 1. Je wilt immers dubbele kosten achteraf vermijden. Zonnepanelen op een niet geïsoleerd huis plaatsen, is alsof je de ramen en deuren laat openstaan.

Een andere optie is een warmtepomp. Die verzamelt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, bodem of het grondwater, brengt deze naar een bruikbare temperatuur en geeft die binnen in je huis af. Daarvoor hoeft de buitenlucht of de bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis: een warmtepomp kan ook warmte uit de bron halen als die koud is. Een warmtepomp haalt dus gratis energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Die kun je van het net halen, maar ook gedeeltelijk zelf produceren via zonnepanelen.

Wist je dat je jouw zonnepanelen kunt financieren met een voordelige energielening? > Ontdek meer over de energielening

Stap 5: sla je energie op

Wie zonnepanelen installeerde kan best zoveel mogelijk energie gebruiken terwijl de zon nog schijnt. Maar dat is niet evident, want een gemiddeld gezin heeft een zelfconsumptie van 30%.

Je kunt je zelfconsumptie drastisch verhogen met een thuisbatterij. Die zorgt er voor dat je de energie die je overdag, als de zon schijnt, niet gebruikt kunt opslaan om te gebruiken 's avonds en 's nachts, als de zon weg is. Hierdoor kun je jouw zelfconsumptie in de zomer verhogen tot wel 70%.

Een slimme batterij gaat zelfs nog een stapje verder. Die zorgt ervoor dat je zelfgeproduceerde elektriciteit slim wordt opgeslagen of verkocht aan je energieleverancier als de energieprijs het hoogste is. En omgekeerd je energie afneemt van het net als de prijs laag is, zo is je batterij in de winter ook zeer effectief. Hiervoor moet je wel een dynamisch energiecontract afsluiten bij je energieleverancier.

Wist je dat je jouw thuisbatterij kunt financieren met een voordelige energielening? > Ontdek meer over de energielening

Vraag een energielening aan voor je zonnepanelen of thuisbatterij