Waarom moet ik als ondernemer een goede boekhouding bijhouden?

Waarom moet ik als ondernemer een goede boekhouding bijhouden?

Facturen opstellen, betalingen innen, offertes maken, contracten archiveren, … Bij een bedrijfsboekhouding komt veel kijken. Voor ondernemers is de financiële administratie soms een uitdaging. Gebeurt dit niet op de juiste manier, dan stoot je vroeg of laat op problemen. Hieronder 4 redenen om een gestructureerde boekhouding bij te houden.

1. Juiste beslissingen nemen voor je bedrijf

Waarom?

Ja, de meeste ondernemers kennen het belang van een goede boekhouding. Komt de fiscus op bezoek, dan wilt deze een kant-en-klare rapportage die klopt. Een nog belangrijkere drijfveer om een consistente boekhouding te voeren: jijzelf. Jij bent diegene die dagelijks grote of kleine beslissingen neemt. Beslissingen die belangrijk zijn voor de groei van je onderneming. Weet dat de betrouwbaarheid van die beslissingen verbetert indien je een duidelijk beeld hebt van je cijfers. En zo stuur je je bedrijf in de juiste richting. 

Hulpmiddelen

Een handig instrument voor een snel overzicht van je financiële informatie? Dat is Doccle, een tool waarmee je in een handomdraai je administratie beheert. Veilig en overzichtelijk. 

2. Privé en zakelijke rekeningen gescheiden houden

Waarom?

Welke uitgaven deed je voor je zaak? Kun je bewijzen dat je restaurantbonnetje een beroepskost was? Privé en professioneel betalingsverkeer gescheiden houden is een noodzaak. Als er één ding is wat je wil vermijden in je administratie, is het chaos. Met een goede boekhouding weet je direct welke transacties je deed in je privéleven, en welke betalingen je uitvoerde voor je zaak. En niet te vergeten: ook de fiscus heeft het recht om je professionele en persoonlijke rekeningen na te gaan.

Hulpmiddelen

Onze tip? Spreek je bedrijfsrekening nooit aan voor persoonlijke uitgaven. En gebruik KBC Touch: dé bankingoplossing voor ondernemers die graag een helder zicht hebben op hun rekeninginformatie.

3. Je debiteuren correct beheren

Waarom?

Vervelend: een klant die te laat of helemaal niet betaalt. Geld dat je niet tijdig ontvangt, is misschien wel geld dat je zelf niet kunt uitgeven. Onder het motto ‘ken je klant’ is de opvolging van zijn betaling niet onbelangrijk. 

Hulpmiddelen

Duid in je klantenbestand aan wie het niet zo nauw neemt met openstaande facturen. Op basis hiervan kun je bijvoorbeeld beslissen om bepaalde klanten telkens voorschotten te laten betalen.

Vrees je je klanten op te zadelen met een gevoel van wantrouwen? Dan biedt het KBC-Kaskrediet een oplossing. Zo verleen je zorgeloos betalingsuitstel wanneer je klanten dat kunnen gebruiken. En zelf kun je tijdelijk in het rood gaan indien je dat nodig hebt. Je begrijpt het al, met een klare kijk op je boekhouding beheer je nog efficiënter en succesvoller je debiteuren.

4. Je belastingaangifte vlotter invullen

Waarom?

Een betrouwbare boekhouding is een must voor een vlottere aangifte van je personen- of vennootschapsbelasting. Ook indien je al een boekhouder hebt, is het handig om zelf al een overzicht te maken. Je boekhouder moet dan enkel controlewerk verrichten en lichte aanpassingen doen waar nodig. Waardoor hij minder uren presteert, wat jou minder geld kost.

Hulpmiddelen

Je belastingaangifte invullen wordt een koud kunstje met de KBC-Tax Planner. Extra handig: je krijgt tips over hoe je fiscale voordelen kunt genieten. Op zoek naar de fiscale attesten van KBC? Die vind je terug in je Doccle-inbox! 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Is mijn idee een gat in de markt?

Is mijn idee een gat in de markt?

Je hebt een fantastisch idee en wil een bedrijf starten. Mooi zo, maar is jouw gat in de markt ook echt een gat in de markt? Hoe weet je op voorhand of er iemand zit te wachten op je product?

Het statuut student-zelfstandige in 7 vragen

Het statuut student-zelfstandige in 7 vragen

Hoe kun je het statuut student-zelfstandige bekomen? En hoe zit het met belastingen en sociale bijdragen?

Aan welke administratieve formaliteiten moet ik voldoen?

Aan welke administratieve formaliteiten moet ik voldoen?

Michiel Verhamme

Wil je een onderneming starten? Dan moet je aan enkele administratieve formaliteiten voldoen. Zo zijn er drie basisvoorwaarden om te mogen starten als zelfstandige.

Blog: Geschiedenis en eenentwintigste eeuw ontmoeten elkaar

Blog: Geschiedenis en eenentwintigste eeuw ontmoeten elkaar

Als jonge ondernemer heeft Ruben Willaert uit het West-Vlaamse Sijsele al een mooi palmares op zijn naam staan. In 2001 startte hij een eenmanszaak als restaurateur. Intussen werkt hij met 18 medewerkers, zowel in de restauratiesector als in de archeologische sector. Het bedrijf staat in volle bloei. En hoewel Ruben dag in, dag uit voortdurend bezig is met het verleden, broedt hij op kantoor nog op innovatieve plannen voor de toekomst.