Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?

Hoe kan ik mijn bedrijfsuitrusting financieren?

Je start een onderneming en moet bedrijfsuitrusting aankopen? Of misschien ben je al in volle groei en heb je bijkomend bedrijfsmateriaal nodig? In welke fase je bedrijf zich ook bevindt, vroeg of laat heb je financiering nodig.

Er zijn veel opties waaruit je kunt kiezen voor de financiering van bedrijfsuitrusting. Na deze korte introductie zul je beter kunnen inschatten welke oplossing het best past bij jouw bedrijf. Meerdere opties combineren is natuurlijk ook een optie. 

Benieuwd naar de juiste financiering voor jou onderneming?

Hieronder lees je welke mogelijkheden KBC je biedt om je bedrijfsuitrusting te financieren. Geraak je er niet uit? Maak gerust een simulatie en ontdek welke optie het best bij jouw onderneming past.

Ontdek de beste oplossing voor je zaak

Leasing of renting

Bij leasing en renting kun je roerende goederen gebruiken zonder er werkelijk eigenaar van te zijn. Je krijgt gebruiksrecht op materiaal zoals voertuigen. Op het einde van het leasing- of rentingcontract kun je de goederen alsnog aankopen tegen een vooraf bepaalde restprijs.

Er bestaan daarvoor verschillende formules, bekijk even het verschil tussen leasing en renting. 

Voordelen

  • Tot 100% financiering. Zo blijven eigen middelen beschikbaar voor andere doeleinden.
  • De btw wordt voorgefinancierd.
  • Een bijkomende waarborg is meestal niet nodig. 

Investeringskrediet

Een investeringskrediet is een krediet op middellange of lange termijn. Je neemt kapitaal op naargelang van wat je op dat moment wilt investeren. Meestal krijg je veel flexibiliteit voor de terugbetaling en in bepaalde gevallen kun je het krediet combineren met overheidssteun. Daarnaast profiteer je nog van een fiscaal voordeel. Om btw op transacties te betalen, doe je een beroep op een exploitatiekrediet, zoals een kaskrediet. 

Voordelen

  • Ruime keuze aan terugbetalingsmogelijkheden
  • Opneembaar in schijven of in één keer
  • Looptijd naargelang van economische levensduur en type investering
  • Bedrag naargelang van financiële draagkracht
  • Waarborg naargelang van het kredietbedrag en het risico 

Wentelkrediet

Een wentelkredietlijn is een alternatief voor een investeringskrediet. De looptijd hangt altijd af van de economische levensduur van de investering. Bij een kredietlijn kun je een afgesproken bedrag opnemen, maar je bent daartoe niet verplicht.

Telkens wanneer je een deel van het bedrag opneemt, doe je dat voor een bepaalde vastgelegde periode (bv. 6 maanden). Op het einde van die periode wordt het volledige opgenomen bedrag, samen met de interesten, automatisch gedebiteerd van je rekening en kun je eventueel een nieuw bedrag opnemen. Je wentelt dus van de ene opneming in de andere. De datum waarop je een opneming terugbetaalt, heet de wenteldatum.

Op de wenteldata heb je ook telkens de gelegenheid om je wentelkrediet om te zetten naar een gewoon investeringskrediet. Ook de wentelperiodiciteit kun je flexibel wijzigen.

Voordelen

  • Flexibele terugbetalingen
  • Enkel interest op het opgenomen bedrag
  • Krediet afgestemd op je financiële planning
  • Op wenteldata kun je overschakelen naar investeringskrediet
  • Je kredietmarge kun je op zelfgekozen momenten herzien