Hoe word je zelfstandige?

Hoe word je zelfstandige?

Van plan om je eigen zaak te beginnen? Dan sta je aan de start van een groot avontuur, vol uitdagingen. Een degelijke voorbereiding is dan ook essentieel om van je onderneming een succes te maken. Maar waarmee hou je het best rekening?

Belangrijk om te weten: je moet minstens 18 jaar oud zijn en een domicilie hebben in België, om je zaak te kunnen oprichten.

Start met een plan

Begin met alle aspecten van je onderneming grondig onder de loep te nemen. Zo krijg je een goed idee over de haalbaarheid van je plannen. Hoe ziet de markt en de concurrentie eruit? Hoe wil je je idee commercialiseren? Welke kosten gaan daarmee gepaard en hoe ga je je plannen financieren?

Tip: Wees kritisch en vooral realistisch. Het Business Model Canvas helpt je ideeën om te zetten in een gestructureerd model. De perfecte basis voor je ondernemingsplan en de eerste stap naar je eigen zaak.

Keuzes maken

Starten in hoofd- of bijberoep?

Bijberoep

Natuurlijk zijn er enkele verschillen in aanpak tussen starten in hoofd- of bijberoep. Het is een aanrader om eerst even het water te testen in bijberoep. Zo weet je in de praktijk hoe succesvol je idee is, zonder al te veel financiële implicaties.

Houd wel goed de berekening van je sociale bijdragen in het oog. Die kunnen wel enigzins complex zijn voor een zaak in bijberoep. Want je moet ook rekening houden met je bijdrage als werknemer.

Hoofdberoep

Ga je all the way als volledige zelfstandige? Spannend! Ga eerst en vooral op zoek naar een goede boekhouder. Je bent immers verplicht om eentje onder de arm te nemen.

Bekijk ook zeker de juiste verzekeringen. Sommige zijn verplicht: een autoverzekering, burgerlijke aansprakelijkheid brand & ontploffing, arbeidsongevallenverzekering. En andere kun je vrijblijvend afsluiten: bestuurders- of productaansprakelijkheid, bedrijfsschade… Ga zeker eens langs bij je verzekeringsagent voor advies op maat van jouw activiteit.

Eenmanszaak of vennootschap?

Een andere belangrijke vraag is voor welke ondernemingsvorm je kiest. Een eenmanszaak of een vennootschap? Die keuze bepaalt voor een groot deel hoe je tewerk zult gaan, wat je verplichtingen zijn en wat je wel of niet mag doen. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en praat er liefst ook eens over met een specialist.

Een zakelijke rekening openen

Heb je de knoop doorgehakt en begin je met je eigen zaak? Zet dan alvast de eerste stap en open hieronder snel je zakelijke rekening.

Gebruik deze handige checklist als leidraad

1. Open een zakelijke rekening

2. Zorg voor een financieel plan en een oprichtingsakte (als je een vennootschap opricht).

3. Vraag je ondernemingsnummer aan bij de Kruisbank (KB0).

4. Activeer je btw-nummer: dat gaat vlot zelf online of bij je plaatselijke btw-kantoor.

5. Kies een sociaal verzekeringsfonds voor het betalen van je sociale bijdragen.

6. Sluit je ook aan bij een ziekenfonds of verwittig je huidige mutualiteit.

Niets vergeten? Veel succes!