Waag ik de sprong als ondernemer?

Met welke uitdagingen hou je het best rekening?

Waag ik de sprong als ondernemer?

Met welke uitdagingen hou je het best rekening?

Ondernemen geeft je veel voldoening. Je bent je eigen baas en je kunt je passie omzetten in je beroep. Bovendien leer je veel bij, want als ondernemer moet je van alle markten thuis zijn. Maar elk voordeel heeft z’n nadeel. Daarom is het ook belangrijk om de risico’s juist in te schatten. Zo ben je goed voorbereid om de sprong te wagen.

Is je idee sterk genoeg?

Als ondernemer bied je een oplossing voor een probleem of behoefte van een klant. Heb je een idee in je hoofd? Werk het dan uit met het Business Model Canvas. Zo neem je je concept visueel onder de loep en krijg je een beter beeld over wat je precies nodig hebt om je idee te vertalen naar een succesverhaal.

Heb je startkapitaal nodig?

Bij de meeste ondernemingsvormen heb je geen verplicht startkapitaal nodig. Kies je voor een eenmanszaak? Dan betaal je enkel de administratiekosten.

In een vennootschap heb je meestal een toereikend aanvangsvermogen nodig. Dat kan zowel in natura als in cash zijn. En zelfs je knowhow of arbeid kun je inbrengen als kapitaal. Alleen bij een nv heb je een verplicht startkapitaal van 61.500 euro nodig.

Het belangrijkste is dat je op voorhand een duidelijke raming maakt van de kosten en investeringen in je businessplan en in je financieel plan.

Wat houdt je nog tegen?

We hebben vaak de neiging om obstakels in ons hoofd groter te maken dan ze eigenlijk zijn. De kunst is om de risico’s goed in te schatten en de obstakels in je hoofd uit te dagen.

  • Je wilt ondernemen maar je durft de stap niet te zetten? Begin dan bescheiden in bijberoep. Zo beperk je de risico’s en kun je experimenteren met je aanpak.
  • Jezelf verkopen ligt je niet? Iedereen heeft een andere persoonlijkheid. Maar je idee aan de man brengen kun je leren. Dat kan perfect op je eigen manier zijn.
  • Je wilt wel beginnen, maar je weet niet met wat? Haal inspiratie uit je omgeving en probeer een niche te vinden in de sector die je het meeste aanspreekt.

Kom met ons praten

Hulp nodig om de risico’s juist in te schatten? Kom dan gerust praten met een van onze experts. We bekijken samen hoe je het best de sprong waagt.

Maak een afspraak