Wat betekent je pensioen voorbereiden voor je praktijk en je gezin?

Wat betekent je pensioen voorbereiden voor je praktijk en je gezin?

Je pensioen lijkt misschien nog veraf, maar toch sta je het best op tijd stil bij een aantal zaken. Want je pensioen heeft heel wat gevolgen voor je praktijk en je gezin.

Tijd voor jezelf en je gezin

Elke dag het beste van jezelf geven aan je patiënten? Daar krijg je veel voldoening van. Maar het vraagt ook veel energie. Wie weet droom je al weg naar het moment waarop je het wat rustiger aan kunt doen? Naar extra tijd voor jezelf en je gezin bijvoorbeeld. Of misschien droom je wel van vastgoed in het buitenland?

Enkele vragen die we voor je beantwoorden tijdens een persoonlijk gesprek:

  • Wanneer ga ik het best met pensioen?
  • Kan ik mijn studiejaren afkopen?
  • Wat moet ik doen als mijn privéwoning verbonden is met mijn praktijk?
Je voorbereiden op later? Maak een afspraak

Je wettelijke pensioen is beperkt

Om je dromen te verwezenlijken, heb je niet genoeg aan je wettelijke pensioen. Gelukkig kun je zelfs op latere leeftijd je pensioen optimaliseren.

Maar wanneer ga je het best met pensioen? Het ideale moment is voor iedereen anders en kunnen we voor je berekenen op basis van jouw situatie.

Wat gebeurt er met je praktijk en je patiënten?

pensioen voorbereiden

Bovendien kun je na je pensioen onbeperkt bijverdienen. Zo kun je verder zorgen voor je patiënten en tegelijk een pensioenuitkering ontvangen. In dat geval blijf je wel beperkte sociale bijdragen betalen.

Zet je je beroepsactiviteiten volledig stop? Dan krijg je ook een pensioenuitkering en hoef je geen sociale bijdragen meer te betalen.

Welke fiscaal-juridische gevolgen heeft de stopzetting van je praktijk?

Ook fiscaal en juridisch komt er heel wat kijken bij het stopzetten van je praktijk. Wat doe je bijvoorbeeld met alle documenten en patiëntendossiers? En wat met beleggingen en onroerende goederen in je vennootschap? Complexe vragen waar geen standaardantwoord op bestaat.

Benieuwd hoe jij je het best voorbereidt op je pensioen?

Maak snel een afspraak met je relatiebeheerder Medische Vrije Beroepen. Die helpt je graag verder tijdens een persoonlijk gesprek op maat van je gezin en je praktijk. Nog geen relatiebeheerder? Ontdek dan snel meer over KBC Mediservice.

Maak een afspraak met je relatiebeheerder