In deze rubriek zetten we Wondernemers in de kijker die op een creatieve manier ondernemen. Deze keer is het aan Tim Weckhuysen, zaakvoerder van Cabli.
"Leg je focus waar je goed in bent"
Ongeacht de grote investering en de grote onzekerheid over de slaagkansen koos Tim Weckhuysen resoluut voor het risico van ondernemerschap. Nu, meer dan twintig jaar later, polsen we hem naar het wel en wee van dat avontuur.
Wanneer is het verhaal van Cabli begonnen?
"Cabli is opgericht door Jozef Van Camp in 1999. Zijn vrouw Lieve Goossens en zijn broer Alex stapten mee in het bedrijf. In november van dat jaar ben ik als vierde vennoot bij het team van Cabli gekomen. "
Wat is de kernactiviteit van Cabli?
"Cabli is gespecialiseerd in het bouwen van elektrische schakel- en verdeelkasten voor bedrijven. Alle kasten worden op maat gemaakt op basis van kleurcodes, draadsecties, draadkleuringen en andere specificaties die de klant graag verwerkt ziet."
Wat zijn de troeven van Cabli?
"Cabli staat voor innovatie, optimale service en kwaliteit. Onze grootste troef is de snelheid van levering dankzij de implementatie van ons digitale productieproces. Bovendien bouwen we elektriciteitskasten die iedereen eenvoudig kan monteren. Ik vergelijk het daarom graag met IKEA-kasten."
Hoe verloopt zo'n productieproces?

"We gaan een digitale samenwerking aan met de klant door te communiceren via hetzelfde digitale 3D-tekenpakket. Met dat pakket krijgen we van de klant elektrische schema's aangeleverd.
Op basis daarvan maken we 3D-voorontwerpen waarin de klant de volledige kast en de optimale opstelling van de verschillende componenten ziet.
Daarna voegen we data toe om onze productiemachines aan te sturen. Zo kunnen we, na de goedkeuring van de klant, de bestelling zeer snel en kwaliteitsvol afwerken.
Een extra voordeel van die digitalisatie is dat het productieproces gemakkelijk splitsbaar is in verschillende kleine projecten, waaraan onze medewerkers tegelijk, maar vanop op hun eigen werkplek, kunnen werken. Dat is uiteraard handig in coronatijden."
Was het ondernemersavontuur meteen een succes?
"De eerste 5 jaar hebben we hard gewerkt om te overleven. Na de eerste goede resultaten zijn we beginnen te investeren in betere gereedschappen en machines. En in 2009 kochten we een groter bedrijfspand van 1000 m² aan, ons huidige gebouw in Duffel. Van toen af is de groei van Cabli erg versneld. We konden blijven groeien door de opbrengst telkens in het bedrijf te investeren en creatief in te zetten op digitalisatie."
Hoe verliep de samenwerking met je financiële partner KBC?

"We verwachten van al onze partners dat ze snel schakelen en dat doet KBC. De medewerkers zijn altijd beschikbaar en komen meteen in actie.
Samen vonden we bijvoorbeeld goede kredietoplossingen om te kunnen investeren in nieuwe machines of in ons recente gebouw.
KBC is onze partner van in het begin. Meer dan twintig jaar dus."
Welke tips wil je meegeven aan startende ondernemers?
"Risico's die te groot zijn, moet je niet nemen. Bereken ze en counter ze met onderzoek en een goed ondernemingsplan. Stel doelen op en durf je doelen bij te sturen als het nodig is. Leg je focus waar je goed in bent. Als je alles doet, ben je eerder een klusjesman. Als je je specialiseert in een bepaald vak, ben je een vakman. Doorzettingsvermogen is ook heel belangrijk. Je bent maar zo sterk als bij de verwerking van je laatste tegenslag."
Ken je een Wondernemer die je graag in de kijker zou zetten omdat hij/zij op een creatieve manier onderneemt? Laat ons dan snel weten waarom die ondernemer je inspireert.