Voorafbetalingsplan
Voorafbetalingsplan

Doe een voorafbetaling van je belastingen vóór 10 april

Doe een voorafbetaling van je belastingen vóór 10 april

Zowel eenmanszaken als vennootschappen worden verondersteld om voorafbetalingen op hun uiteindelijke belastingen te doen. Stort je op tijd en voldoende? Dan moet je minder betalen op je eindafrekening.

Tim Verhulst, fiscaal adviseur bij KBC: “Als je je voorafbetaling vóór het einde van het eerste kwartaal stort, haal je er het grootste fiscale voordeel uit.”

Belastingvermeerdering?

De belastingadministratie ontvangt graag een voorschot op de belastingen die je moet betalen. Bij werknemers verloopt dat proces automatisch, ondernemers moeten zelf het initiatief nemen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een belastingvermeerdering.

Tim Verhulst: "Als je géén of onvoldoende voorafbetalingen doet, krijg je een wettelijke belastingverhoging en betaal je aan het einde van de rit méér belastingen. Voor aanslagjaar 2025 (inkomstenjaar 2024) bedraagt de vermeerdering maar liefst 9% voor zowel eenmanszaken als vennootschappen.”

Voorbeeld vennootschap:
Voor boekjaar 2024 schat je je belastbare winst op 200.000 euro. Hierop moet je ongeveer 50.000 euro (basis)belasting betalen. Doe je géén voorafbetaling, dan moet je op je eindafrekening 54.500 euro (50.000 euro + 9%) i.p.v. 50.000 euro betalen.

Tim Verhulst: “Bovendien wordt bij zelfstandigen een andere berekeningsbasis gebruikt, namelijk 106% van de verschuldigde belasting (en niet 100% zoals bij vennootschappen). Dat bedrag wordt vervolgens vermenigvuldigd met 9%. In totaal wordt 90% van de vermeerdering in aanmerking genomen.”

Voorbeeld eenmanszaak:
Voor inkomstenjaar 2024 schat je je netto belastbaar beroepsinkomen op 100.000 euro. Hierop moet je ongeveer 36.630 euro (basis)belasting betalen. Doe je géén voorafbetaling, dan word je een belastingvermeerdering aangerekend. De berekening gebeurt als volgt: 36.630 euro x 106% (berekeningsbasis) = 38.827,8 euro. 38.827,8 euro x 9% (belastingvermeerdering) = 3.494,50 euro. Van dit bedrag wordt 90% in aanmerking genomen, nl. 3.145,05 euro.

Als je geen voorafbetaling doet, betaal je in totaal 39.775,05 euro i.p.v. 36.630 euro.

Hoe vroeger je voorafbetaalt, hoe groter je belastingvoordeel

Zowel eenmanszaken als vennootschappen kunnen met voorafbetalingen de vermeerdering wegwerken. De ‘vermindering van de vermeerdering’ wordt berekend in verhouding tot het tijdstip van de voorafbetaling:

  • Vóór 10 april 2024: 12%
  • Vóór 10 juli 2024: 10%
  • Vóór 10 oktober 2024: 8%
  • Vóór 20 december 2024: 6%

Tim Verhulst: "De vermindering daalt naarmate je later betaalt. In principe kun je wachten tot midden december om je voorafbetaling te doen, maar dan moet je meer storten om de vermeerdering te vermijden. Je doet er dus goed aan om je voorafbetalingen in het begin van het boekjaar in orde te brengen.”

Korting voor eenmanszaken: ook voor starters

Met voorafbetalingen vermijden eenmanszaken niet alleen een belastingvermeerdering, in sommige gevallen kunnen ze zelfs een bonificatie of korting krijgen.

Tim Verhulst: “Die korting wordt ook toegekend aan zelfstandigen die voor de eerste keer een activiteit in hoofdberoep starten. In principe zijn startende zelfstandigen voor 3 jaar vrijgesteld van voorafbetalingen. De fiscus past bovenvermelde belastingvermeerdering dan niet toe. Toch raad ik startende zelfstandigen aan om een voorafbetaling te doen, omdat ze zo in aanmerking kunnen komen voor de korting. Bovendien kweken ze meteen ook een goede gewoonte.”

Je voorafbetaling financieren

Een voorafbetaling neemt een flinke hap uit je budget. Ondernemers die weinig middelen hebben, of hun eigen middelen op een andere manier willen laten renderen, kunnen hun voorafbetaling financieren met een zakelijk krediet, ook wel voorafbetalingsplan genoemd.

Tim Verhulst: "Met een financiering voor je voorafbetaling blijft je financiële evenwicht intact, want je houdt je eigen middelen vrij. Die kun je dan gebruiken om in je zaak te investeren. Bovendien zijn de interesten van de financiering volledig fiscaal aftrekbaar."

💡Tip: Open ten laatste op 8 april je voorafbetalingsplan, zodat we het bedrag vóór 10 april kunnen storten. Zo haal je het meeste fiscaal voordeel uit je voorafbetaling.

Hoe open je een voorafbetalingsplan?

  • Je kiest het bedrag dat je wilt voorafbetalen. Schakel je accountant in om je te helpen bij het maken van de berekening.
  • Je sluit je contract eenvoudig af via KBC Mobile, KBC Touch of KBC Business Dashboard.
  • Je bank stort het bedrag in jouw plaats door naar de fiscus. Je hoeft hier dus niet zelf aan te denken.
  • Je betaalt je voorafbetaling gespreid terug over een periode van 12 maanden.
Ontdek het KBC-Voorafbetalingsplan