Manieren om je werkkapitaal te financieren
Manieren om je werkkapitaal te financieren

4 manieren om je werkkapitaal te financieren

4 manieren om je werkkapitaal te financieren

Je werkkapitaalbehoefte – het bedrag dat je nodig hebt om aan je betalingsverplichtingen op korte termijn te kunnen voldoen – schommelt voortdurend. Heb je of voorspel je tijdelijke liquiditeitstekorten? Met werkkapitaalfinanciering beschik je over meer financiële flexibiliteit.

Waarom lenen voor je werkkapitaal?

Soms moet je uitgaven doen nog voor er inkomsten zijn. Denk maar aan facturen van leveranciers, de voorafbetaling van je belastingen of het vakantiegeld van je medewerkers. Door die kostenposten schommelt niet alleen je cashflow: ook je werkkapitaal gaat wel eens in het rood. Op zulke momenten moet je op zoek naar een financiële oplossing.

Werkkapitaalfinanciering is een zakelijk krediet dat je kunt gebruiken om de periode tussen uitgaven en inkomsten vlot te overbruggen. Bovendien hou je met een krediet voor je werkkapitaal je eigen middelen vrij, zodat je ze op een meer rendabele manier kunt laten groeien.

Werkkapitaalfinanciering, welke vormen zijn er?

Er bestaan 2 grote vormen van werkkapitaalfinanciering:

 1. Financiering voor je werkkapitaal: die kredietlijn kun je op 2 manieren gebruiken om de exploitatie van je onderneming te garanderen: door onder nul te gaan met je zakelijke rekening, of door vaste voorschotten op te nemen.
 2. Financiering voor specifieke betalingen: denk bijvoorbeeld aan voorafbetalingen van je belastingen en vakantiegelden van je werknemers. Daarvoor kun je per specifieke betaling een apart krediet afsluiten.

1. Financiering voor je werkkapitaal

Onder nul gaan op je zakelijke rekening

Wanneer je tijdelijke liquiditeitstekorten hebt, kan onder nul gaan op je zakelijke rekening goed van pas komen. Er zijn 2 formules:

Voor beide formules moet je alleen rente betalen op het bedrag dat je opneemt. Ga je niet onder nul? Dan hoef je niets te betalen.

Vaste voorschotten/straight loan

Ken je vooraf het bedrag en de duur van je tekorten? Met een vast voorschot, ook wel straight loan genoemd, kun je het benodigde bedrag voor die periode lenen. Dat bedrag kun je in één of meerdere schijven opnemen:

 • Vanaf 25.000 euro
 • Kan gecombineerd worden met een kaskrediet
 • Je hebt zekerheid over de te betalen rente op het opgenomen bedrag voor die bepaalde periode

2. Financiering voor specifieke betalingen

Voorafbetaling van je belastingen

Met een voorafbetalingsplan krijg je als zelfstandige of vrije beroeper een belastingvermindering. Vennootschappen kunnen een belastingvermeerdering vermijden. Zo werkt het:

 • Kies zelf het bedrag dat je wilt voorafbetalen
 • Wij storten het bedrag in jouw plaats door naar de fiscus
 • Je betaalt je voorafbetaling gespreid terug, over een periode van 12 maanden

Je krijgt het meeste voordeel door zo vroeg mogelijk voldoende door te storten.

Kasplanningskrediet voor vakantiegelden en eindejaarspremie

Een kasplanningskrediet is een lening waarmee je de eindejaarspremies of het vakantiegeld van je medewerkers kunt betalen:

 • Financier jaarlijkse terugkerende kosten
 • Spreid de kosten over een periode van 12 maanden
 • Dankzij de vaste rentevoet weet je precies hoeveel je terugbetaalt

Hoe vraag je werkkapitaalfinanciering aan?

Je kunt je algemene financiering of financiering voor specifieke betalingen volledig digitaal aanvragen in KBC Mobile, KBC Touch en KBC Business Dashboard. Voor grote bedragen kun je terecht bij je relatiebeheerder.

Alles voor je werkkapitaal