Kaskrediet geeft zuurstof aan je onderneming

Kaskrediet geeft zuurstof aan je onderneming

Elke onderneming heeft behoefte aan werkkapitaal omdat de tijdstippen waarop je je uitgaven doet en inkomsten ontvangt meestal niet samenvallen. Hoeveel werkkapitaal je nodig hebt, hangt af van de omloopsnelheid van je voorraden en de betalingstermijnen van je klanten en leveranciers. Het KBC-kaskrediet is een ideale manier om de exploitatiecyclus van je bedrijf te financieren. Voor grotere bedragen stelt KBC de KBC-Exploitatiekredietlijn met Vaste Voorschotten ter beschikking.

Wat is het kaskrediet?

Het kaskrediet maakt het mogelijk om op je zichtrekening tot een bepaald bedrag onder nul te gaan en vormt zo een onmisbaar onderdeel van elk liquiditeitenbeheer.

De bedrijfsbalans of het financiële plan dienen als basis om het kaskredietbedrag te berekenen: de beschikbare bedrijfsmiddelen worden tegenover het gebruik van bedrijfsmiddelen geplaatst om zo de behoefte aan kaskrediet in te schatten.

Een uitstekende hulp bij meerkosten

Kaskrediet

Wanneer je bij de uitvoering van een investeringsproject wordt geconfronteerd met tijdelijke meerkosten (bv. kosten voor opleiding), kun je die financieren door je kaskrediet te gebruiken. Dat biedt je het nodige comfort: je bent vrij om binnen de limiet van je krediet een bedrag op te nemen voor een welbepaalde periode.

Voorbeeld: Stel dat je bij de aankoop van een nieuwe machine geconfronteerd wordt met installatieproblemen, dan kan de liquiditeitspositie van je bedrijf in het gedrang komen. Het productieproces loopt vast omdat de nieuwe machine nog niet operationeel is, maar de vaste kosten blijven wel doorlopen. Ook dan kan het kaskrediet een oplossing bieden.

Hoe gebruik je een kaskrediet?

Je gebruikt het kaskrediet door de uitvoering van betalingsopdrachten of de opname van contant geld. Verrichtingen op je zichtrekening (bv. betaling van een factuur door een klant, een storting van cash, enz.) zuiveren het krediet weer aan.

Hoeveel kost een kaskrediet?

Je betaalt alleen rente op het uitstaande debetsaldo en voor de periode waarin je het krediet gebruikt. De tarieven volgen de ontwikkelingen op de geldmarkt. Dat het tarief wat hoger is, heeft ermee te maken dat het gebruik van het kaskrediet nogal onvoorspelbaar is, wat van de bank een intensief liquiditeitenbeheer vraagt. Omdat de rente elke dag opnieuw berekend wordt, na verrekening van de ontvangen bedragen op de zichtrekening, blijft de kostprijs toch aantrekkelijk.

Maatwerk

De relatiebeheerder stelt je een kaskrediet op jouw maat voor, dat wordt aangegaan in partnership tussen je bedrijf en KBC.

Wat is een leverancierskrediet?

Vaak sta je voor de keuze om je leveranciers meteen te betalen of om betalingsuitstel te vragen. Beide opties zijn mogelijk. Al is de eerste optie een stuk voordeliger en zul je bij de tweede optie een 'leverancierskrediet' aangaan. Maar wat is dat nu precies, zo'n leverancierskrediet?
Wat is een leverancierskrediet?