Liquiditeitsoverschot in uw onderneming?

Experts Vermogensopbouw voor Ondernemers dokteren maatoplossingen uit

Liquiditeitsoverschot in uw onderneming?

Experts Vermogensopbouw voor Ondernemers dokteren maatoplossingen uit

Gepubliceerd op 14 juni 2018 

Een overschot aan cash in uw onderneming: wat doet u ermee? Extra pensioen opbouwen, een liquidatiereserve aanleggen, of toch maar dividenden uitkeren? Veel ondernemers breken er zich het hoofd over. De experts Vermogensopbouw voor Ondernemers van KBC reiken maatoplossingen aan. Omdat elke ondernemer nu eenmaal zijn eigen verhaal schrijft.

Té is nooit goed, ook niet op de boekhoudkundige balans. Nogal wat ondernemers hebben een heleboel cash waar ze weinig of niks aan hebben. Nochtans liggen er heel wat opties op tafel. Zo kunt u het geld bijvoorbeeld rustig in de vennootschap laten, zodat de kinderen later de zaak kunnen overnemen. Ook beleggen in een vennootschap mag en kan, binnen bepaalde krijtlijnen. Andere ondernemers keren zichzelf een dividend uit, bouwen een extra pensioen op of leggen een liquidatiereserve aan.

Het kan allemaal perfect, alleen kleven er aan elke keuze fiscale gevolgen. In hun zoektocht naar de meest optimale formule laten ondernemers zich bijstaan door hun accountant. Bijkomend kunt u een gratis adviesgesprek aanvragen met een expert vermogensopbouw voor ondernemers. Zijn/haar advies is goud waard. De adviseurs hebben niet alleen ondernemersbloed, ze zijn op de hoogte van de meest recente fiscale wetgeving en kennen alle bancaire oplossingen op hun duimpje.

Persoonlijk gesprek

Hoe zo een traject verloopt? Onze experts gaan samen met de ondernemer aan tafel zitten, en dat mag u gerust letterlijk nemen. Een persoonlijk gesprek biedt immers de beste garantie op maatwerk. Het handigste is dat de boekhouder mee aanschuift, zodat iedereen meteen op dezelfde golflengte zit. Tijdens het gesprek peilen de KBC-experts naar het verhaal van de ondernemer. Aan de hand van concrete vragen leggen ze de intenties bloot. Wat zijn de doelstellingen? Kan de onderneming geld missen op lange termijn? Welke noden heeft de vennootschap? En hoe knoop je dat allemaal vast aan elkaar? 

Op zoek naar rendement

Uit die gesprekken blijkt dat ondernemers vaak alternatieven zoeken voor de uitkering van loon. De opbouw van een extra pensioen via een groepsverzekering kan dan een interessante piste zijn. Onze experts wijzen de ondernemers ook op de lage rentestand. Voor ondernemingen met grote liquiditeitsoverschotten is dat verre van ideaal. De adviseurs suggereren daarom oplossingen die het geld ook binnen de vennootschap laten renderen. Zo bestaan er tal van beleggingsproducten, met verschillende risico’s en verwachte rendementen. Nogal wat vennootschappen denken ten onrechte dat beleggen niets voor hen is, maar er zijn best wel interessante mogelijkheden. Onze adviseurs weten daar alles over.

Geen vennootschap maar wel een eenmanszaak? Dan is de nieuwe Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) misschien iets voor u. U bouwt er fiscaal voordelig een extra pensioen mee op.