Hoe het loon van mijn personeel optimaliseren?

Hoe het loon van mijn personeel optimaliseren?

Je personeel gemotiveerd houden? Dat gaat perfect met extralegale voordelen. Wanneer sommige werkgevers deze term horen, voelen ze meteen de hete adem van de fiscus in hun nek. Dat is niet nodig. Integendeel, die extra’s kunnen voor jou als bedrijfsleider zelfs interessant zijn. Daarvoor dien je wel eerst te weten wat extralegale voordelen juist zijn.

Extralegale voordelen in een notendop

Haast elke organisatie kent een employee benefits package toe bovenop het loon van haar werknemers. Als ondernemer kun je deze extralegale voordelen mooi gebruiken om een competitief salaris aan te bieden. 

Welke werknemersvoordelen bestaan er zoal?

Maaltijd- en/of ecocheques
Bedrijfswagen en tankkaart
Treinabonnement
Hospitalisatieverzekering
Forfaitaire onkostenvergoeding
Gsm en/of laptop (eventueel met internetabonnement)
Pensioenplan

Wat zijn de voordelen?

Groepsverzekering personeel

Wist je al dat sommige van deze voordelen fiscaal aftrekbaar zijn? Neem nu de opbouw van een aanvullend pensioen via een groepsverzekering. Samen met een bedrijfswagen vinden veel werknemers dit aanvullend pensioen het meest gunstige extralegale voordeel. Een groepsverzekering met pensioenopbouw is fiscaal heel voordelig, zowel voor jou als voor de verzekerde werknemer. De premies die je betaalt, zijn aftrekbaar als bedrijfslasten. En voor je werknemer levert de premie van de groepsverzekering netto bijna dubbel zoveel op als een loonsverhoging. Ook het eindkapitaal wordt op een fiscaalvriendelijke manier belast.

Hospitalisatieverzekering

Misschien heb je er ook al aan gedacht om je werknemers een hospitalisatieverzekering aan te bieden. De kosten bij een ziekenhuisopname kunnen, na tussenkomst van het ziekenfonds, nog hoog oplopen. Een hospitalisatieverzekering die dergelijke kosten verzekerd en aangeboden wordt door de werkgever, wordt daarom enorm geapprecieerd.

Omdat de premies vrijgesteld zijn van sociale zekerheidsbijdrage is het aanbieden van dit extralegaal voordeel ook interessant voor jou als werkgever.  

Bedrijfswagen

Het aanbieden van een bedrijfswagen lijkt misschien een grote stap. Gelukkig biedt KBC een oplossing voor ieder budget. Met een full service autoleasing vermijd je alvast onverwachte kosten: de totale dienstverlening zit vervat in een vaste maandelijkse huurprijs. Die blijft ongewijzigd zolang je de wagen ter beschikking stelt.

Starter of ervaren: een duidelijk verschil!

Niet iedereen heeft hetzelfde aandeel aan extralegale voordelen ten opzichte van zijn salaris. Het concrete percentage hangt immers samen met het aantal jaren ervaring. Bij starters bestaat het jaarsalaris gemiddeld voor ongeveer 8% uit aanvullende voordelen. Zij die hoger op de ervaringsladder staan, rekenen dan weer op een gemiddelde van 22% aan extralegale voordelen. Maar jij als ondernemer neemt hier de beslissing.

Waarom kiezen voor een extralegaal voordeel?

Extralegale voordelen in plaats van een hoger loon

Stel, je leidt een bedrijf en werkt met personeel. Een van deze enthousiastelingen vraagt je om een extraatje. Nu sta je voor een keuze: geef je hem een loonsverhoging, of ken je een extralegaal voordeel toe? De meeste werkgevers gaan liever voor de tweede optie. Dat kost hen minder aan sociale zekerheidsbijdragen en belastingen. 

Extra talent aanwerven

We zien steeds meer bedrijven die het verloningspakket van hun personeel uitbreiden met extralegale voordelen. Zo worden sollicitanten warm gemaakt met smartphones,  auto’s en andere voordelen. Onderzoek van PwC en ISW Limits toont aan dat er weinig generatieverschillen zijn bij de waardering van verloningspakketten. Pensioen- en ziekteverzekering zijn steevast de belangrijkste, ongeacht de leeftijdsgroep. Bedrijfswagens zijn bij elke werknemer geliefd. 

Bedrijven die hun employer branding willen versterken, zullen het geweten hebben: de jacht op witte raven is bij deze officieel geopend.  

3 manieren om personeel te zoeken

Nieuwe werknemers zoeken kan op 3 manieren. Lees de tips & tricks van HR-specialist Karel Vergauwen voor een vlotte zoektocht.
3 manieren om personeel te zoeken